Anul 2020, începând cu al doilea trimestru, a trecut sub semnul stării excepționale legate de pandemia de Covid-19 și al consecințelor nefaste pentru întreaga societate. Bineînțeles, și sindicatele, ca parte componentă a societății, au avut de suferit de pe urma pandemiei. Multe întreprinderi, organizații și-au sistat activitatea pe o anumită perioadă. Din cauza restricțiilor privind întrunirile, liderii organizațiilor sindicale primare au fost nevoiți să țină legătura cu organele ierarhic superioare și cu membrii de rând prin telefon sau on-line. Cu toate acestea, comunicarea a fost cuvântul de ordine pe parcursul acestor luni grele și lungi, dar și asistența acordată, în măsura posibilităților.
În primul rând, au avut nevoie de sprijin cei care s-au aflat în prima linie de luptă cu noul coronavirus: medicii, polițiștii, funcționarii publici și alții, mulți dintre care au fost infectați cu temutul virus, iar unii, din păcate, au pierdut lupta cu acesta.
Solidaritatea dintre federațiile sindicale de ramură și membrii de sindicat s-a văzut în mod pregnant în această perioadă grea, care a scos la iveală caracterele puternice, spiritul de sacrificiu, dar și faptul că, la nevoie, colegii de breaslă pun umărul, se sprijină reciproc.
Solidaritatea într-o perioadă grea a scos la iveală caractere puternice, spiritul de sacrificiu
„Chiar și în aceste condiții epidemiologice, munca depusă a adus un aport la realizarea Strategiei CNSM pentru anii 2017-2022. Marea noastră familie sindicală a contribuit la consolidarea sindicalismului la toate nivelurile, menținând astfel poziția în ansamblu a instituției sindicale în societatea civilă. Rezultatul final al acestei munci a constituit adoptarea unui șir de acte legislative și normative, întreprinderea multor acțiuni în beneficiul membrilor de sindicat. Prin toate activitățile organizate am demonstrat unitate și solidaritate sindicalistă, că avem potențial să facem față misiunii nobile de a-l apăra pe omul muncitor”, a remarcat Oleg Budza, președintele CNSM.
Expunem în continuare, succint, cele mai importante evenimente care au avut loc în anul de grație 2020.
30 ianuarie
Consiliul Educațional al CNSM și-a evaluat activitatea din 2019 și a stabilit prioritățile pentru 2020.
5 februarie
CNSM a organizat în premieră la Chișinău întrevederea conducerii CNSM cu membrii de sindicat cu genericul „Vocea Ta Contează!”.
11 februarie
Au fost stabilite prioritățile pentru anul 2020 în cadrul unui seminar cu genericul „Impactul activităților reprezentanților CNSM în teritoriu asupra dezvoltării mișcării sindicale”.
18 februarie
Președintele CNSM, Oleg Budza, a expediat un demers președintelui Parlamentului privind constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor.
20 februarie
Membrii Comitetului Confederal al CNSM s-au întrunit într-o ședință ordinară.
24 februarie
Salariații, membri de sindicat din cadrul SRL. „Moldpresa Grup”, au protestat în fața sediului Primăriei municipiului Chișinău împotriva lichidării locurilor de muncă. Organizația sindicală din cadrul „Moldpresa Grup” este membră a FSCM, aceasta solidară cu acțiunea de protest.
26 februarie
Proiectul educațional „Școala Sindicală din Moldova”, ediția 2020, a fost lansat la Institutul Muncii.
27 februarie
Conducerea CNSM a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanți ai PNUD Moldova și ai OIM, la care au discutat despre perspectivele de cooperare în domeniul migrației forței de muncă, în contextul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.
28 februarie
În cadrul primei ședințe din anul 2020 a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), partenerii sociali au aprobat mai multe proiecte de convenții colective, nivel național.
28 februarie
Săptămânalul „Vocea poporului”, publicație a CNSM, a împlinit 30 de ani de la fondare. În cadrul unei întruniri speciale a membrilor Comitetului Confederal al CNSM, s-au trecut în revistă realizările publicației, subiectele care frământă în prezent colectivul redacției și viziunile de dezvoltare a săptămânalului. În mesajul său de felicitare, Oleg Budza, președintele CNSM, a spus că „Vocea poporului” este o oglindă fidelă a mișcării sindicale, ziarul a promovat constant valorile sindicalismului, acțiunile și evenimentele organizate de sindicate. Liderul sindical a subliniat că, în ultimii ani, publicația a cunoscut o adevărată „schimbare la față”, în redacție venind oameni noi, tineri, ambițioși.
5 martie
FSEȘ a organizat Congresul VII. La lucrările acestuia au participat circa 170 de delegați, reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, conducerea CNSM, oaspeți de peste hotare.
10 martie
Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărâre prin care se sistează organizarea și desfășurarea activităților CNSM care implică întruniri cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane.
25 martie
CNSM și Federația „Sănătatea” își exprimă îngrijorarea în legătură cu asigurarea insuficientă cu echipamente de protecție pentru personalul medical din R. Moldova, îndeosebi pentru cei care sunt implicați în tratarea pacienților infectați cu Covid-19.
16 aprilie
CNSM, împreună cu Con-federația Națională a Patronatului, au înaintat un demers către Guvern, care prevede măsuri privind asigurarea nivelului necesar de protecție social-economică a populației în general, a salariaților, precum, și a mediului de afaceri.
21 aprilie
Liderii Federației „Sănătatea” au avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Sănătății. Discuțiile au fost axate pe problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate și lucrătorii medicali în combaterea pandemiei Covid-19.
23 aprilie
Federația „Sănătatea” a întreprins o serie de acțiuni în susținerea angajaților din sistemul de sănătate implicați în combaterea Covid-19. Din Fondul de ajutor reciproc și solidaritate al Federației „Sănătatea” au fost alocați peste un milion 300 de mii de lei pentru procurarea echipamentului de protecție; compensarea cheltuielilor de deplasare a angajaților spre serviciu și de la serviciu și alimentarea lucrătorilor medicali etc. Totodată, Federația „Sănătatea” a adus mulțumiri pentru solidaritate și suport financiar acordat angajaților din sistemul de sănătate din partea centrelor sindicale național-ramurale.
23 iunie
Sindicatele solicită acordarea îndemnizației urmașilor tuturor lucrătorilor din sistemul medical decedați în lupta cu Covid-19.
27 iulie
Federația „Sănătatea” ple-dează pentru majorarea cu 100% a sala-riilor angajaților din sistemul de sănă-tate.
13 august
Sindicatele resping propunerea de reglementare în legislaţia muncii a formei de angajare prin agent de muncă temporară.
11 septembrie
La Chișinău s-a desfășurat Congresul VII al Federaţiei „Sindicons”.
17 septembrie
Membrii Comitetului Confederal al CNSM s-au întrunit într-o ședință ordinară.
30 septembrie
Sindicatele solicită neadmiterea adoptării de către Parlament a proiectului de lege privind regimul străinilor în R. Moldova.
2 octombrie
Sindicatele și Patronatul au elaborat o adresare comună către autorități cu referire la plățile efectuate de agenții economici în vederea testării salariaților pentru Covid-19.
5 octombrie
De Ziua Lucrătorului din Învățământ, a fost semnată noua Convenție colectivă, nivel de ramură, pentru anii 2021–2025.
5 octombrie
În ajunul Zilei Mondiale a Muncii Decente, marcată anual la 7 octombrie, CNSM a organizat, în format on-line, masa rotundă cu genericul „Un Nou Contract Social pentru Redresare și Reziliență”. La eveniment au participat reprezentanți ai OIM, ai ITUC/PERC, ai ministerului de resort, Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova.
16 octombrie
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice a desfășurat al VII-lea Congres al FSCRE.
21 octombrie
Sindicatul „Demnitate” și Centrul Naţional Anticorupţie au semnat un nou Contract colectiv de muncă pentru anii 2020-2025.
22 octombrie
FSEȘ, Federația „Sănătatea”, FSLC și Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice solicită Guvernului alocarea de urgență a mijloacelor financiare necesare pentru acordarea premiului anual salariaților din sectorul bugetar.
23 octombrie
S-au desfășurat lucrările Congresului VII al Federației „Sănătatea”. La forum a participat și vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac.
11 noiembrie
CNSM a elaborat mai multe propuneri la proiectul Hotărârii Guvernului privind acordarea premiului anual personalului din unitățile bugetare.
12 noiembrie
CNSM își exprimă îngrijorarea și, totodată, condamnă Guvernul pentru modalitatea de elaborare şi aprobare a proiectelor de lege care prevăd instituirea funcției de demnitate publică – Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor, fără implicarea şi consultarea instituţiei direct responsabile de domeniu.
26 noiembrie
A avut loc Congresul VI al Federației Sindicale a Feroviarilor din RM.
27 noiembrie
S-a desfășurat Congresul VII al Federației „Sindindcomservice”. La lucrările forumului au fost prezenți vice-președintele CNSM, Sergiu Sainciuc, și pre-ședintele Asociaţiei Patronale a Serviciilor Publice din R. Moldova, Mihai Severovan.
4 decembrie
A avut loc Congresul Federației Sindicatelor Lucrătorilor Institu-țiilor Bancare și Companiilor de Asigurări din R. Moldova („SIBA”).
7 decembrie
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) a desfășurat Congresul VII. La activitate a fost prezent vicepreședintele CNSM, Mihail Hîncu.
18 decembrie
A avut loc Congresul VI al „SindASP”. La acesta a fost prezent și Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM.
18 decembrie
S-au desfăşurat lucrările Congresului VII al Federaţiei „Moldsindcoopcomerţ”. La eveniment au fost prezenţi, în calitate de invitați, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, şi Vasile Carauş, preşedinte Biroului Executiv al „Moldcoop”.
18 decembrie
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară a desfășurat Congresul VII. La lucrările forului a participat și Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM.
21 decembrie
Federația „Sindicons” a organizat un flashmob, în fața clădirii Guvernului, protestând astfel faţă de Ministerul Economiei și Infrastructurii, parte a Comisiei pentru consultări și negocieri colective în ramura construcțiilor, care refuză semnarea Acordului de modificare a Convenției colective în ramura construcțiilor pentru anii 2018-2022, privind stabilirea salariului pentru categoria I de calificare în mărime de 5000 de lei.