25 aprilie 2024
Chisinau
Social

Pandemia a umbrit și în acest an Ziua Profesorului, care va fi consemnată modest 

Loading
Social Pandemia a umbrit și în acest an Ziua Profesorului, care va fi consemnată modest 
Pandemia a umbrit și în acest an Ziua Profesorului, care va fi consemnată modest 
Vocea poporului

Anual, pe data de 5 octombrie, este marcată Ziua profesională a lucră­torilor din învățământ. O zi în care trebuie să le aducem un omagiu și gratitudine celor care își dedică viața educând tinerele generații. Spre regret, însă, și în acest an, săr­bătoarea va fi umbrită de restricţiile pandemiei.

„Este o situație foarte tensionată în instituțiile de învățământ, pentru că virusul atacă deja și copiii, nu doar adulții. Insis­tăm, totuși, ca instruirea să fie cu prezența fizică, deoarece s-a demonstrat că proce­sul de învățământ online are foarte puțină eficiență” ne spune Ana Cimpoieșu, preşe­dinta Consiliului raional Hânceşti al Federa­ţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEȘ).

Totuși, potrivit ei, tensiunea se resimte și mai mult în instituțiile de învățământ în care unii profesori nu se pot vaccina din varii motive.

„Testul pe care trebuie să-l facă este foarte scump. Vorbim de sume care se cheltuiesc din bugetul familiei. Totuși, să plătești la fiecare două săptămâni pes­te 300 de lei pentru test este foarte mult. Profesorii care au rămas în școală sunt în­tr-adevăr oameni de sacrificiu. Lucrează foarte mult ca să mențină dispoziția și un climat adecvat de activitate, să facă față tu­turor provocărilor. Spre regret, și în acest an, Ziua Internațională a Pedagogilor este marcată de pandemia de Covid-19. Îi încu­rajez pe profesori și vreau să le spun că me­reu, după ploaie vine soare, iar după vânt, liniște. Va trece și această perioadă. Profe­sorii au verticalitate, ca să reziste împotriva intemperiilor vieții. Le doresc putere, curaj și sănătate. Și să facă ceea ce pot face cel mai bine: să instruiască noua generație, să le aducă satisfacție și să aibă recunoștința discipolilor, a părinților, dar și a societății în general”, conchide Ana Cimpoieșu.

 

Decizia care a provocat nemulțumiri

O altă profesoară care activează la Școala Profesională nr. 3 din capitală și care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a spus că este atât împotriva vaccinării, cât și a testării. De asemenea, ea crede că, chiar dacă va face testul cu regularitate, ar putea să se infecteze de Covid de la cei vaccinați, care nu sunt obligați să facă testul.

„Vaccinarea obligatorie mă afectează din considerentul că chiar este o încălcare a drepturilor omului. Nu cred că dacă re­fuz să mă vaccinez aș fi un pericol pentru societate, că aș putea infecta pe cineva. Cu atât mai mult cu cât nu se cunosc atât de multe despre acest vaccin și fiecare orga­nism reacționează în mod diferit?”, spune doamna profesoară.

 

Primele demisii

Odată cu această decizie a autorităților, s-au înregistrat și primele demisii în rându­rile profesorilor. 32 de angajați, dintre care 18 cadre didactice, au plecat din sistem, din cauza obligării de a se testa o dată la două săptămâni, din bani proprii. Aceste informații sunt însă negate de ministerul de resort.

Președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, a menționat pentru „Vocea poporului” că acestea sunt date preliminare, pe când în realitate numărul celor care au demisionat, invocând acest motiv, ar putea fi mult mai mare, iar de la 1 octombrie, situația ar pu­tea fi și mai tristă. Anterior, FSEȘ a expe­diat un demers către autorități, prin care a solicitat revizuirea deciziei CNESP din 23 august, dar deocamdată nu a primit nici un răspuns.

„Din păcate, situația cu exodul unor ca­dre s-a adeverit. Numărul celor care plea­că din sistem ar putea să crească, dacă se va insista în continuare pe obligativitatea prezentării unui test negativ la Covid, la fiecare două săptămâni. Dar, având acum 80% dintre cadre imunizate în sistemul educațional, pe când în țară avem 22%, credem noi că stăm destul de bine la acest capitol. Dincolo de toate, ceea ce fac astăzi profesorii este un eroism. Faptul că se pre­zintă la muncă, sunt expuși riscului, la fel ca și medicii, demonstrează efortul lor. Unii colegi au ales să plece și asta este foarte regretabil. Dacă e vorba de acest an, este un pic mai diferit decât alți ani, pentru că, pe lângă problemele pe care le avem, ce țin de salariile mici, de indemnizații, for­mula de finanțare per elev, altele cu care ne confruntăm de ani de zile, s-a mai adă­ugat și aceasta: obligativitatea testării la fiecare 14 zile”, remarcă președintele FSEȘ, Ghenadie Donos.

Reamintim că, anterior, ministrul Să-nătății, Ala Nemerenco, a anunțat că lucră­torii din Educație, dar și personalul auxiliar, care refuză să se vaccineze, deși nu au nici un motiv din punct de vedere medical, vor trebui să prezinte, o dată la două săptă­mâni, un test negativ la coronavirus, pe care să îl facă din bani proprii. Ulterior, pri­măria capitalei a alocat din bugetul muni­cipal trei milioane de lei pentru procurarea testelor la Covid-19 pentru cadrele didac­tice și personalul auxiliar nevaccinat.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul profesorilor este într-o continuă descreștere în RM. Dacă, în anul 2010, în instituțiile de învățământ activau peste 60 de mii de persoane, în anii 2019 și 2020, cifra este în descreștere cu peste 12 mii de profesori.  În prezent, în instituții activează puțin peste 48.000 de dascăli. Ziua Mondială a Profesorilor este celebra­tă anual pe 5 octombrie. Data sărbătorii a fost stabilită în 1994 de către UNESCO.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand