Recent, în incinta Liceului „Taras Şevcenko” din Chişinău, a avut loc „Ziua orientării profesionale pentru elevii claselor a IX-a”. Evenimentul a fost organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Insula Speranţelor”. Acesta a inclus următoarele activităţi: familiarizarea cu profesiile de bucătar, frizer şi manichiuristă; participarea tinerilor la activităţi practice pentru fiecare profesie în parte și testarea abilităţilor pentru profesiile menţionate.
Cursurile de formare profesională ale AO „Insula Speranţelor” are drept scop oferirea oportunităţilor de obţinere a unei profesii şi integrării rapide pe piaţa muncii atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare. Pe parcursul perioadei de activitate, „Insula Speranţelor” a realizat peste 40 de proiecte sociale, inclusiv 16 proiecte internaţionale.
Liubov Bulah, directorul Asociaţiei Obşteşti „Insula Speranţelor”, a menţionat: „Ne străduim să oferim oportunități tinerilor în orientarea profesională şi obţinerea unei profesii, acordăm consultanţă în domeniul drepturilor civile şi educaţionale, asistenţă psihologică tinerilor dezavantajaţi social, consiliere la orientarea profesională şi integrarea pe piaţa forţei de muncă etc.”.
Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a precizat în context că scopul întrunirii este de a organiza activităţi de orientare profesională a tinerilor referitor la viitoarea specialitate. „Este necesar ca astăzi elevii să se convingă că sunt profesii foarte solicitate pe piaţa forţei de muncă, profesii prestigioase, bine remunerate. Pentru aceasta ei trebuie să obţină calificarea necesară și să devină un profesionist adevărat. Este bine ca în instituțiile de învăţământ preuniversitar să existe ghidarea în carieră, ca tinerii să cunoască din start care sunt perspectivele profesiei”, a conchis Sergiu Sainciuc.
Ala Şupac, şefa Agenţiei Naționale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a relevat că evenimentul este binevenit, deoarece astăzi orientarea profesională a tinerilor este un imperativ al timpului.
„Am venit cu această propunere, în scopul familiarizării tinerilor, în mod practic, cu tainele şi avantajele fiecărei profesii în parte. Este îmbucurător faptul că tinerii şi-au demonstrat aptitudinile şi au dat dovadă de competenţă şi sârguinţă”.
La eveniment au participat peste 300 de elevi din clasele gimnaziale din şase instituţii de învăţământ.