La Universitatea de Stat din Moldova (USM), a avut loc, recent, o ședință solemnă dedicată împlinirii a 75 de ani de la fondarea USM și de la constituirea Organizației sindicale a angajaților.
Din partea sindicatelor, la eveniment au participat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicatului Edu-cației și Științei (FSEȘ), Igor Șarov, rectorul USM, Silvia Chicu, președintele Comitetului Sindical al Universității de Stat „Ion Creangă”, membri ai organizației sindicale a USM, Efim Chilari, președintele Comitetului Sindical al USM, decani de facultăți.
În alocuțiunea sa, rectorul Universității a mulțumit colegilor pentru munca cu dedicație și efortul de care dau dovadă zi de zi, în special, liderului comitetului sindical din cadrul instituției de învățământ superior.
Un cuvânt de salut și de încurajare i-a fost adus și președintelui CNSM, Igor Zubcu, proaspăt ales în această funcție. „Aveți o responsabilitate foarte mare. Totul cade pe umerii dumneavoastră și vreau să vă doresc succes. Vom depune efort pentru a schimba unele percepții, adesea eronate, care sunt promovate în societate în ceea ce privește sindicatele. În opinia mea, așa cum sunt diferiți oameni, sunt și diferite organizații. Fiecare om poate să dea un suflu în organizație. În ce măsură îi reușește, depinde de fiecare dintre noi. Se depune o muncă enormă, dar care nu este adesea văzută, pentru care eu vă mulțumesc”, a menționat Igor Șarov.
USM, ca un stup de albine
Cu un mesaj de felicitare și susținere a venit și președintele CNSM, Igor Zubcu. „Vreau să apreciez faptul că la USM nu este un dialog social bipartit. Este un dialog bazat pe trei piloni: administrație, comitet sindical și biserică, ceea ce este un fenomen deosebit, pentru că noi trebuie să ne îngrijim și de trup, și de drepturile noastre, și de garanțiile sociale, și de sufletul nostru. Primul pas al meu în noua activitate a fost și este în apărarea drepturilor și a garanțiilor acelor lucrători din sectorul bugetar, 150 de mii la număr, între care peste 100 de mii sunt din educație și științe. Să consolidăm mișcarea sindicală din Moldova, să schimbăm imaginea sindicatului, să-l transformăm dintr-un sindicat revendicativ în unul participativ la elaborarea de politici ale statului. USM este acea instituție de învățământ care este o mare forjerie de cadre pentru economia Republicii Moldova și nu doar. Sunteți ca un stup de albine, ca o familie, dar în cazul dat procesul este invers. Dacă albinele aduc mierea în stup, aici e invers. Studenții vin ca să ia acea miere de aici și să o propovăduiască în toată țara și în lume. Sunteți etalonul numărul unu în domeniul învățământului universitar din țară”, a remarcat în discursul său Igor Zubcu.
Despre munca enormă depusă de către sindicate, de administrația USM, a vorbit și președintele FSEȘ, Ghenadie Donos. Potrivit acestuia, comitetul sindical de aici este un model pentru alți lideri de sindicat. „Dovadă sunt activitățile pe care le-au desfășurat până acum, care denotă o conlucrare fructuoasă. Nu este atât de ușor să fii sindicalist. Mulți întreabă ce fac ei, sindicaliștii. Vom încerca să demonstrăm că sindicatele sunt în primul rând în serviciul membrilor de sindicat, al oamenilor care ne-au mandatat, dar sunt și un element indispensabil al unei societăți democratice. Dialogul social este foarte important. Există unele probleme care, pentru a fi rezolvate, nu este nevoie de acțiuni stradale, doar trebuie să fie respectate prevederile legii. Noi, sindicatele, suntem cei care stăm la straja respectării acestor norme”, a relevat Ghenadie Donos.
În cadrul evenimentului, președintele CNSM, Igor Zubcu, și liderul FSEȘ, Ghenadie Donos, au înmânat diplome și premii bănești membrilor Comitetului Sindical al USM care s-au remarcat prin muncă prodigioasă. Ședința solemnă a fost precedată de sfințirea birourilor comitetului sindical de către preotul Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului”.