Organizația sindicală a salariaților de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) împlinește în acest an 60 de ani de la înființare, un prilej pentru a reflecta asupra realizărilor și contribuțiilor la dezvoltarea economiei și a societății în ansamblu. Zeci de ani în care aceasta a evoluat, având în spate profesioniști devotați, veterani ai organizației, care au demonstrat un devotament deosebit pentru cauza sindicală.
„Celebrăm nu doar o cifră aritmetica, dar și o istorie bogată, o tradiție de solidaritate, angajament continuu față de drepturile și interesele salariaților. Prin prezența tuturor participanților la eveniment aducem un omagiu nu doar celor care au fost președinți ai organizației sindicale de la UTM, vicepreședinți, dar aducem un omagiu și viitorului promițător pe care îl construim împreună”, a spus Viorica Ursu, președinta Comitetului sindical al salariaților UTM, în debutul evenimentului organizat cu prilejul aniversării a 60-a, care a fost marcată pe 7 iunie, cu ocazia Zilei sindicalistului.
La eveniment au participat membri ai administrației UTM, ai CNSM, ai Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), parteneri importanți din România, membri de onoare ai Organizației sindicale a salariaților de la UTM, dar și personalități din domeniul academic.
„Anul 1964 este o dată foarte importantă pentru noi. De când ne-am integrat cu Universitatea Agrară din Moldova, vârsta noastră a devenit și mai mare. Ultimii câțiva ani au fost destul de complicați. Am trecut și prin pandemie, războiul din țara vecină, care continuă și acum, ne-a afectat și pe noi. Organizația sindicală ne-a fost alături și astăzi avem refugiați cazați în căminele noastre. Am trecut și printr-o altă criză, care nu a depins de noi, atunci când Guvernul a decis comasarea UTM cu Universitatea Agrară și cu alte trei institute. A fost o provocare și pentru noi: ce facem, cum facem. Noi am spus că mergem cu un dialog deschis pe calea creării unei organizații unice la nivel de universitate, deși legea ne permitea să avem 3-4 organizații sindicale, dar de ce să creăm competiții acolo unde nu este cazul. Or, organizația sindicală trebuie să fie cât mai consolidată, astfel ca să-și poată cere drepturile, iar noi să cerem ca obligațiunile să fie îndeplinite. Doamna Viorica Ursu a reușit să închege această organizație sindicală”, a menționat rectorul UTM, Viorel Bostan.
„Într-o universitate, cooperarea dintre administrație și sindicate este o punte foarte importantă, atât pentru dezvoltarea instituției, consolidarea bazei tehnico-materiale a instituției, cât și pentru rezolvarea unor probleme sociale pentru angajații universității. Eu îmi aduc aminte practic despre toate organizațiile sindicale din învățământ, în special, despre cum au evoluat acestea. La UTM, noi am avut parte de o cooperare foarte strânsă între sindicate și administrație, cooperare care întotdeauna s-a ghidat de contractele colective de muncă, pe care le semnam anual. Primul Contract colectiv de muncă la UTM a fost semnat cu 30 de ani în urmă, la 24 februarie 1994”, a declarat Ion Bostan, care a fost rector al UTM în perioada 1992–2015.
În prezent, Organizația sindicală a UTM are în componența sa peste 1250 de membri, o parte fiind colegi din cele trei institute de cercetare și de la fosta Universitate Agrară, absorbite de UTM în 2022.
„Astăzi vedem în organizația sindicală a dvs. una model, cu tradiție și istorie. Eu apreciez această colaborare frumoasă, constructivă între administrația universității și comitetul sindical. Chiar dacă sunt probleme care necesită efort și implicare, chiar dacă avem și ghionturi uneori din partea administrației, dar daca dorești să ai consens cu colegii, găsești aceste căi de negocieri, de a aduce cerințele oamenilor pe care îi reprezentăm la negocieri și rezultate”, a spus Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, în mesajul său de felicitare.
„Vă doresc să rămâneți sindicaliști până la final, pentru că a fi sindicalist înseamnă a-i ajuta pe cei din jurul vostru să se simtă bine, confortabil, să contribuiți pentru ca acest lucru să se îndeplinească. Ne bucură faptul că anul 2023, fiind declarat anul Organizațiilor Sindicale Primare, a scos în evidență prin concursul pe care l-am realizat multe experiențe interesante și frumoase. Una din ele este a dumneavoastră, cea din cadrul organizației sindicale primare a UTM, care s-a plasat pe locul I. Mai mult decât atât, a fost o organizație premiantă la o categorie în care am avut cele mai multe dosare, or asta înseamnă ceva. Dar într-adevăr ați fost locul I la categoria excelență și creativitate sindicală”, a menționat Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM.
În anii 1998–2024, o contribuție substanțială la consolidarea solidarității membrilor de sindicat în protejarea intereselor a constituit colaborarea Organizației sindicale a UTM în schimbul de experiență cu organizații sindicale ale instituțiilor de învățământ superior din Moldova și cu instituții tehnice similare din România.
În încheierea evenimentului, a fost semnat un acord important de colaborare cu Sindicatul salariaților din Universitatea Politehnică București, reprezentată de Mihai Buțu, vicepreședinte al Federației Naționale a Sindicatelor „Alma-Mater” din România. Acest acord marchează o nouă etapă în consolidarea relațiilor și în promovarea schimbului de bune practici între organizațiile sindicale de ambele părți ale Prutului.