Uniunea Teritorială Edineţ a Federației „Agroindsind” a făcut recent bilanţul activităţii pentru anul 2017 și a trasat sarcinile pentru anul 2018.
Stela Ciobanu, preşedinta Uniunii teritoriale, a prezentat un raport amplu, întrucât anul a fost unul fructuos în activitatea sindicală, membrii organizaţiei implicându-se activ în soluţionarea mai multor probleme în teritoriu, dar şi la nivel de ţară.
Printre reuşitele din anul trecut, a fost menţionat rezultatul negocierilor între Ministerul Agriculturii, Asociaţia Patronatelor din Agricultură şi Federația „Agroindsind”, care s-au încununat cu majorarea salariului tarifar pentru categoria I de calificare, acesta fiind stabilit la 2100 de lei, pentru mecanizatorii din ramură, salariaţii calificaţi, iar pentru lucrătorii din sectorul zootehnic – 2400 de lei. În industria de procesare a cerealelor, cărnii, laptelui acesta este de 2600 de lei, în industria zahărului – 2900 de lei, în domeniul panificaţiei – 3100 de lei, în construcţii – 2700 lei. Ca urmare a acestor majorări, sindicaliştii au negociat cu patronii modificarea şi completarea Contractelor colective de muncă la capitolul „Salarizare”.
Vorbind despre instruirea membrilor de sindicat, Stela Ciobanu a enumerat acţiunile pe care le-a întreprins sindicatul de ramură pentru formarea continuă a liderilor de sindicat şi a membrilor acestuia. Aceştia au participat la proiecte ce țin de negocierile colective, au fost familiarizaţi cu modificările în legislaţia internaţională şi a țării, li s-au distribuit extrase din legi şi alte acte normative.
S-au convocat seminare, mese rotunde, training-uri. La Colegiul de Medicină Veterinară şi Economie Agrară a fost organizat un seminar cu tinerii membri de sindicat cu genericul „Securitatea şi sănătatea la locul de muncă”, cu invitaţi de la CNSM şi de la Inspecţia Muncii a Sindicatelor.
Pe parcursul anului, a fost eficientă activitatea de recrutare a tinerilor în sindicate. Pentru prima oară în istoria Uniunii teritoriale, la liceele „Mihai Eminescu” şi „V. Suhomlinski” din Edineţ, la Şcoala Profesională din Cupcini, la Colegiul de Medicină Veterinară şi Economie Agrară, s-a desfăşurat „Ora sindicală” cu viitorii membri de sindicat.
Un loc aparte în activitatea sindicală a revenit dezvoltării şi consolidării dialogului social atât la nivel de ramură, cât şi la nivel teritorial. Stela Ciobanu a participat la Târgul locurilor de muncă pentru tineri, unde s-a vorbit despre necesitatea respectării legislaţiei muncii, impactul muncii la negru, despre avantajele aderării la sindicate etc.
Un grup de sindicalişti a participat la întrevederea cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, unde s-au familiarizat cu directivele UE, cu activitatea sindicatelor, a tinerilor etc.
Ne bucură faptul că pe parcursul anului au fost constituite noi organizaţii sindicale, şi-a reluat activitatea ÎCS „Natur-Bravo” SA.
Stela Ciobanu consideră că o problemă stringentă în activitatea sindicatului o constituie repartizarea biletelor de tratament şi de odihnă a copiilor. În anul 2017, sindicatului de la Edineţ i-au fost repartizate doar patru bilete de tratament şi 27 de bilete pentru odihna copiilor.
Sindicaliştii au pus în discuţie şi alte probleme, precum pregătirea cadrelor de mecanizatori, constituirea organizaţiilor primare de sindicat la întreprinderile cu capital străin, majorarea salariilor, exercitarea unui control mai riguros asupra îndeplinirii Contractelor colective de muncă etc. Totodată, au fost punctate şi căile de soluţionare a acestora.
Tamara BOROSAN