În conformitate cu prevederile Legii securității şi sănătății în muncă nr. 186 din 10.07.2008, fiecare angajator este obligat să ia măsurile necesare pentru protecția și sănătatea lucrătorilor, evaluând riscurile profesionale la locul de muncă și asigurând efectuarea examenului medical al acestora. Modul de organizare a examenului medical pentru angajați este specificat în Hotărârea Guvernului nr. 1079 din 27.12.2023, care a întrat în vigoare la 5 aprilie 2024.
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Hotărârea respectivă a aprobat două regulamente importante: Regulamentul sanitar cu privire la supravegherea sănătății lucrătorilor și Regulamentul sanitar cu privire la examenele medicale obligatorii ale lucrătorilor în scopul prevenirii bolilor transmisibile.
Regulamentul sanitar cu privire la supravegherea sănătății lucrătorilor stabilește cerințe minime, responsabilitățile și obligațiile părților implicate în procesul de supraveghere a sănătății lucrătorilor față de riscurile pentru securitate și sănătate, precum și de prevenire a îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale rezultate din expunerea la factorii de risc profesional chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici caracteristici locului de muncă, din suprasolicitări ale diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă.
Angajatorul este obligat: să evalueze factorii de risc profesional la care sunt expuși lucrătorii; să informeze lucrătorii despre factorii de risc profesional la care sunt expuși și necesitatea efectuării examenelor medicale; să contacteze o instituție medicală pentru efectuarea examenelor medicale a lucrătorilor fără a implica lucrătorii în costurile aferente, să nu admită în câmpul muncii lucrătorii care nu au efectuat examenele medicale.
Fiecare lucrător expus acțiunii factorilor de risc profesional este obligat:
- să efectueze examenele medicale în conformitate cu prevederile Regulamentului;
- să respecte recomandările prescrise;
- să solicite copia dosarului și documentația aferentă și să o prezinte noului prestator de servicii medicale, în cazul schimbării locului de muncă.
Fiecare lucrător expus acțiunii factorilor periculoși pentru sănătate are dreptul la adaptarea/schimbarea locului de muncă în conformitate cu recomandările formulate în temeiul examenelor medicale.
IMPORTANT! Controlul medical profilactic al salariaților se execută în funcție de factorii de risc la locurile de muncă.
- Examenele medicale profilactice obligatorii ale lucrătorilor se efectuează la momentul angajării, periodic și la reluarea activității.
- Examenul medical la angajare în muncă
- Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care completează fișa de solicitare și fișa de evaluare.
- Examenului medical la angajare sunt supuse toate persoanele care urmează a fi angajate, precum și cele care își schimbă locul de muncă sau sunt detașate în alte locuri de muncă ori la alte activități (în cadrul aceleiași unități economice).
Examenul medical la angajare are următoarele scopuri:
- evaluarea stării de sănătate a lucrătorului până la momentul angajării în muncă;
- suspectarea/diagnosticarea bolilor profesionale care au apărut în timpul muncii anterioare.
IMPORTANT! Persoana care solicită să fie încadrată în câmpul muncii achită examenele medicale la momentul angajării, cheltuielile fiind restituite ulterior de către angajator, în termen de o lună.
- Examenul medical periodic
Examenul medical periodic are drept scop:
- monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a lucrătorilor, confirmarea după anumite perioade de timp a aptitudinii în muncă pentru profesia/funcția și locul de muncă ocupat;
- depistarea apariției unor boli care constituie contraindicații pentru activitatea la locul de muncă ocupat;
- depistarea precoce a bolilor profesionale;
- diagnosticarea bolilor legate de profesie;
- depistarea bolilor care constituie risc pentru viața și sănătatea celorlalți lucrători la același loc de muncă;
- recomandarea măsurilor profilactice și de reabilitare pentru restabilirea capacității de muncă a lucrătorilor.
IMPORTANT! Examenul medical periodic este achitat de către angajator.
- Examenul medical la reluarea activității
Efectuarea examenului medical la reluarea activității se efectuează pentru:
- confirmarea aptitudinii lucrătorului pentru exercitarea funcției deținute anterior sau a noii funcții la locul de muncă respectiv;
- stabilirea unor măsuri de adaptare a locului de muncă și a unor activități specifice profesiei sau funcției, dacă este cazul;
- reorientarea spre un alt loc de muncă, care să asigure lucrătorului menținerea sănătății și a capacității sale de muncă.
Examenul medical la reluarea activității se efectuează în termen de cel mult șapte zile înainte de data reluării activității, după întreruperea activității pe o perioadă de cel puțin o lună din motive de sănătate, sau de cel puțin șase luni din alte motive.
Medicul cu competențe în medicina muncii efectuează examenul medical la reluarea activității ori de câte ori consideră necesar, în funcție de natura bolii sau a accidentului pentru care lucrătorul a absentat.
IMPORTANT! Examenul medical la reluarea activității este achitat de către angajator.
Regulamentul sanitar cu privire la examenele medicale obligatorii ale lucrătorilor vizează depistarea precoce a lucrătorilor suspecți cu maladie transmisibilă și prevenirea înmulțirii bolilor infecțioase.
Categoriile lucrătorilor care necesită efectuarea examenelor medicale la angajare și periodice în scopul prevenirii bolilor transmisibile sunt: lucrătorii unităților industriei alimentare, lucrătorii unităților de alimentație publică, lucrătorii unităților de comerț cu produse alimentare, lucrătorii instalațiilor centrale de aprovizionare cu apă potabilă și ai altor unități de interes public, lucrătorii instituțiilor pentru copii, lucrătorii prestatorilor de servicii medicale de staționar, care lucrează cu copii mici și personalul angajat în instituțiile cu regim închis și semiînchis. Lucrătorii din domeniile respective care nu efectuează examene medicale nu pot fi angajați.
IMPORTANT! Examenele medicale la angajare și examenele periodice, desfășurate în scopul prevenirii apariției și răspândirii bolilor transmisibile, se efectuează în cadrul prestatorilor publici sau privați de asistență medicală primară, încadrați în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, costurile fiind acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.
Examenele medicale la angajare și examenele periodice, desfășurate în scopul prevenirii apariției bolilor profesionale, se efectuează în cadrul prestatorilor publici sau privați de asistență medicală, costurile fiind acoperite de angajator.