14 aprilie 2024
Chisinau
Social

Oportunități de a învăța giuvaiergeria modernă și designul de la specialiști din Germania

Loading
Social Oportunități de a învăța giuvaiergeria modernă și designul de la specialiști din Germania
Oportunități de a învăța giuvaiergeria modernă și designul de la specialiști din Germania

 

 

guvaeri-moldova

Foto: vocea.md

La sfârșitul lunii ianuarie 2015, în Moldova, s-a înche­iat al II-lea modul din cadrul proiectului de formare pro­fesională în domeniul giuvaiergeriei şi designului. Este pentru prima data când specialiști de talie internațională din Germania au venit în Moldova pentru a instrui un grup de persoane care au îmbrățișat această artă nobilă.

 

Un grup constituit din meşteri populari din ţară, studenți și profe­sori, vârsta participanților fiind în­tre 18 și 60 de ani, au fost instruiți de Nana si Jurgen Prestel din ora­şul Idar-Oberstein, Germania, în cadrul modulului II.

În timpul cursului, participanții au avut posibilitate să însușească noile tehnologii cu aplicarea unor practici inedite, utilizate de speci-aliștii în domeniu, precum și de membrii familiei Prestel, renumiți în toată lumea. Dacă, pe parcur­sul primului modul, participanții au însușit mai multă teorie decât practică, în cadrul modulului II a fost invers. Instructorii au lucrat cu fiecare participant în parte. Astfel, împreună era aleasă figura, ca mai apoi sa fie executată grafic, după aceasta în ceară, ca mai târziu să fie turnat respectivul metal nobil. Cei care vor urma cursul de in­struire vor învăța să confecționeze bijuterii solicitate atât pe piața internă, cât și pe cea europeană. Inteligența, răbdarea, capacitatea de a cunoaște psihologia omului și de a înțelege sufletul și caracte­rul fiecărui participant este cheia succesului cel mare al vestiților sculptori și giuvaiergii din Idar-Oberstein, oraş în care, începând cu sec. XV, s-au extras, prelucrat şi comercializat pietre preţioa­se. Datorită acestui orăşel cu o populaţie de 24 de mii de locui­tori, Germania ocupă primul loc în lume în comercializarea bijuteri-ilor.

Instruirea se desfăşoară în ca­drul unui proiect de dezvoltare profesională, care a fost lansat la inițiativa Asociației Femeilor Pro­fesioniste și de Afaceri din Moldo­va, preşedinta căreia este Angela Chicu. Scopul proiectului este for­marea profesională și deschiderea în Moldova a unor noi locuri de muncă în perspectivă.

Cei care învaţă meseria de biju­tier spun că, în afară de faptul că acest lucru le aduce satisfacţie, tot­odată, ei niciodată nu vor rămâne fără o bucată de pâine.

Experții din Germania pun ac­centul pe designul și stilul bijuteri­ilor moderne pornind de la cultura națională, ei făcând în prealabil un studiu privind piața și cerințele din Moldova.

Proiectul de dezvoltare profe­sională a bijutierilor este realizat datorită suportului generos din partea Ministerului Afacerilor Ex­terne din Germania, a Camerei de Comerțdin Koblenz (Germania) și Asociației Femeilor Balcanice din Businessul Mic și Mijlociu cu se­diul la Sofia.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand