Maria Sârbu, președintele Consiliului municipal Chișinău al SEȘ: ”Persistă rezerve nevalorificate”

Foto: vocea.md
Evenimentul istoric al desfășurării Congresului VI al SEȘ este un prilej de a face sinteză a activităților realizate pe parcurs de cinci ani, dar, mai important, de a releva rezervele nevalorificate şi de a identifica soluţii.
Probabil că rezultatele obţinute ar fi fost mai prodigioase, dacă organizaţiile sindicale de nivelul doi din învăţământ ar fi conlucrat la unison, și ar fi reușit să se solidarizeze plenar pentru acţiuni și revendicări comune până la o victorie susținută.
Constatările elucidate în raportul de activitate al Sindicatului sectorial sunt un prilej de satisfacţie, dar, în acelaşi timp, scot în evidenţă o serie de probleme rămase în suspans.
Noul Cod al Educaţiei se concentrează pe implementarea unui sistem modern şi calitativ de predare şi evaluare a cunoştinţelor în şcoli şi universităţi, pe formarea continuă şi recunoaşterea meritelor cadrelor didactice, pe responsabilizarea instituţiilor de învăţământ faţă de părinţi şi comunitate. Pentru noi, sindicalişti, este important să regăsim în acest document de maximă valoare propunerile şi sugestiile înaintate, precum ar fi, primordial, drepturile și garanțiile sociale pentru cadrele didactice, inclusiv dreptul la salariu de debut în activitatea didactică egal cu salariul mediu pe economie.
Din păcate, au rămas multe aspecte în umbră, care ies la iveală şi creează impedimente la implementarea prevederilor nominalizate, și anume: dificultăţi întru implementarea art.55 al Codului Educaţiei-normarea activităţii di-dactice, ce presupune munca cad-rului didactic intr-un interval de 7 ore zilnic.
Este o clauză care a indus confuzii, revolte pe motiv că nu s-a ţinut cont de sarcina didactica, specificul instituţiilor, lipsa condiţiilor de activitate conform legislaţiei în vigoare, modalitatea de salarizare ş.a.
Un alt aspect ambiguu pentru Sindicat este excluderea reprezentanţilor angajaților din sectorul educațional din Comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de director şi director-adjunct în instituţia de învăţământ general, din Consiliul de administraţie al unităţii.
O altă problemă este situaţia personalului nondidactic şi didactic auxiliar din instituţiile de învăţământ.
Pentru a veni în sprijinul acestei categorii de personal, ne adresăm Consiliului General al SEȘsă solicite Guvernului şi Parlamentului ca, în regim de urgenţă, să decidă: instituirea unor dispoziţii derogatorii, astfel încât personalul nondidactic și auxiliar din învăţământul preuniversitar să beneficieze de spor pentru munca prestată peste durata normală a timpului de lucru; modificarea grilei de salarizare pentru personalul nondidactic şi auxiliar.
Natalia Matcaș, președintele CR Cantemir al SEȘ: ”Este inerentă sincronizarea reformelor la coerența actului legislativ”

Foto: vocea.md
Apreciez înalt diversitatea formelor de instruire practicate de către conducerea CG al SEŞ din R. Moldova, cât și rolul important al CNSM în formarea liderilor sindicali activi, pentru care fapt îmi exprim recunoştinţa, dar şi încrederea că acest proces va continua şi prin nişte cursuri bine structurate, care să finalizeze cu obţinerea unei calificări într-un domeniu concret.
Raionul Cantemir e unul dintre cele 2 unităţi administrativ-teritoriale în care conducerea CG al SEŞ, în anii 2010-2011, a lansat implementarea Programului-pilot cu genericul ,,Elaborarea, negocierea, semnarea şi realizarea CCM în cadrul instituțiilor de învăţământ preuniversitar”, la care au fost mobilizaţi toţi partenerii sociali din teritoriu.
Sperăm ca în timpul apropiat (până la enunțarea Bugetului de Stat) să dispunem de o nouă Convenție colectivă nivel ramural, sincronizată la Codul Educaţiei şi actele normative ce urmează a fi aprobate.
Trezeşte îngrijorare modalitatea de angajare prin concurs a cadrelor de conducere. Îndrăznesc să afirm că în diverse sfere sociale numirea cadrelor în funcţii de conducere deseori se face după criteriul apartenenţei politice. Şi în domeniul Educaţiei se abuzează de această regulă nescrisă. În raionul Cantemir, în decurs de 5 ani, s-au ”manifestat” cinci şefi de Direcţie învăţământ. Asemenea fenomene se întâmplă şi în alte raioane. Or, despre care coerenţă, eficienţă şi durabilitate în promovarea şi implementarea reformelor poate fi vorba?!
Excluderea preşedinţilor orga-nelor sindicale de nivelul II din componenţa Comisiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director- adjunct în instituţiile de învăţământ general contravine principiilor de bază ale parteneriatului social expuse în art.17 din Codul muncii al R. Moldova.
Legislaţia naţională stipulează existenţa organelor de parteneriat social, cum ar fi Comisiile naţională, ramurală şi teritorială de consultări şi negocieri colective, însă mecanismul de constituire şi de reglementare a activităţii acestora este foarte greoi şi opac. Este necesar ca problema respectivă să fie mai profund analizată şi discutată de către partenerii sociali, deoarece până în prezent aceasta încă nu și-a găsit locul și rolul în dezvoltarea sistemului de parteneriat social la toate nivelurile.
Oxana Miron, președintele comitetului sindical al angajaților US ”B.P.Hasdeu” din Cahul: ”Transformăm provocările prezentului în beneficii de viitor”

Foto: vocea.md
Autonomia financiară aplicată de către instituțiile universitare va fi urmată în curând de implementarea consecutivă a celorlalte trei componente ale autonomiei universitare moderne, promovate prin Declarația de la Lisabona a Asociației Universităților Europene (2007), și anume: organizațională, academică și resurse umane.
Care va fi rolul organizațiilor sindicale în aceste condiții de activitate?
Comitetul sindical, de comun cu Rectoratul Universității de Stat ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, a trasat direcțiile principale de activitate pentru următorul mandat, redeterminând locul și rolul organizației sindicale întru asigurarea condițiilor benefice pentru implementarea modificărilor în mediul universitar și transformând provocările momentului în beneficii de viitor.
Actualmente ne confruntăm cu mai multe probleme specifice instituţiilor de învăţământ superior, și nu numai. Referindu-ne la elaborarea şi semnarea Contractului colectiv de muncă, constatăm problema provocată de discrepanţa dintre Codul muncii şi Convenţia colectivă nivel de ramură. Sub incidenţa Convenţiei şi, evident, a Contractelor colective de muncă elaborate în baza acestei Convenţii, cad, doar membrii de sindicat. Însă în Codul muncii, art. 33 alin. (7) este scris negru pe alb: „Sub incidenţa Contractului colectiv de muncă încheiat pe unitate, în ansamblu, cad toţi salariaţii unităţii, ai filialelor şi ai reprezentanţelor acesteia.”
Un singur cuvânt – doar și toți, dar câte incertitudini provoacă la semnarea CCM!
Consider că Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei trebuie să lupte pentru modificarea art. 33 alin. (7) al Codului muncii, pentru ca şi liderul sindical, şi administratorul instituţiei să aibă drept legal să încheie CCM doar în favoarea membrilor de sindicat. În acest caz n-o să mai avem nevoie de argumente suplimentare pentru a convinge persoanele din colectivele noastre de a adera sau de a nu părăsi rândurile Sindicatului.
În contextul autonomiei universitare, constatăm un șir de probleme și întrebări, apărute o dată cu adoptarea Codului Educației.
În conformitate cu prevederile Codului Educaţiei, personalul ştiințifico-didactic din sfera învăţământului superior se pomenește total dezavantajat. În loc să fim stimulați pentru muncă didactică asiduă efectiv combinată cu cercetarea ştiinţifică, Codul Educaţiei ne pune în condiţii de normare şi salarizare net inferioare față de învăţământul general și mediu de specialitate!
În vederea fortificării parteneriatului și dialogului social echitabil, cerem să fie acceptată propunerea noastră de a organiza întruniri sistematice de informare și sensibilizare reciprocă asupra situației reale cu membrii Consiliului Rectorilor, de comun cu președinții Comitetelor sindicale universitare.
Natalia Vornicova, preşedintele Consiliului teritorial UTA Găgăuzia al SEŞ: „Suntem scutul de protejare a omului muncii”

Foto: vocea.md
Orice muncă înseamnă succese și regrese, avânt și căderi. Cert e că Sindicatul Educației și Științei este cea mai reprezentativă forța sindicală din republică, care poate ține piept la multe încercări. Așa s-a întâmplat că în rândurile noastre s-a produs o sciziune, și anume în anul 2005. Vorba e despre un atac raider din partea sindicatului de alternativă ”Viitorul”, cu utilizarea masivă a resurselor administrative. Astfel, după capturarea unei bune părți a efectivului sindical al SEȘla nivel teritorial, din 113 de organizații sindicale primare din instituțiile de învățământ ale Găgăuziei, am rămas cu 61 de organizații (2101 membri). ”Viitorul” a acaparat 49 de organizații cu un efectiv de 2000 de membri de sindicat, 3 instituții educaționale renunțând definitiv la apartenență sindicală. Ne-am pomenit cu o problemă majoră: cum să consolidăm sindicatul Educației în UTA Găgăuzia, conștientizând că doar toți împreună putem obține ceea ce ne dorim. Sciziunea produsă în Sindicatul nostru convenea doar structurilor administrative, dar nicidecum mișcării sindicale din sfera educațională, în ansamblu.
N-așvrea să-mi amintesc despre momentele neplăcute pe care le-am trăit, cât de dificil ne-a fost să activăm, dar, vorba ceea, totul ce se face – se face spre bine. Am reușit să rezistăm și să-i convingem pe mulți să revină în sânul SEȘ. Sindicalismul de ramură este scindat nu doar în Găgăuzia, dar și la Dondușeni, Edineț, Rezina, Bălți, Ocnița. În prezent, suntem dispuși să împărtășim colegilor sindicaliști experiența pe care am acumulat-o la capitolul reafilierea membrilor de sindicat și consolidarea Sindicatului ramural din Găgăuzia. Deja 82 de organizații primare cu un efectiv de 3472 de membri sunt parte din SEȘ, pe când ”Viitorul” și-a menținut prezența doar în 18 instituții (700 de membri) din Găgăuzia.