6 December 2024
Chisinau
Social

OIM, îngrijorată de impactul pandemiei asupra salariilor în multe țări 

Loading
Social OIM, îngrijorată de impactul pandemiei asupra salariilor în multe țări 
OIM, îngrijorată de impactul pandemiei asupra salariilor în multe țări 
europalibera.org

Noul Raport Global al Sa­larizării, publicat recent de Organizația Internațională a Muncii (OIM), arată că urmare a crizei provoca­te de pandemia COVID-19, în prima jumătate a anului 2020, în două treimi din toate țările s-a înregistrat o tendință descendentă a ni­velului sau a ratei de creștere a salariilor medii. Doar în unele state, creșterea a avut loc artificial, motivul fiind pierderea masivă a locurilor de muncă de către lucrătorii cu salarii reduse.

În Republica Moldova, în tri­mestrul trei al anului 2020, veni­tul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de tri­mestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul trei din 2019. Astfel, Moldova se încadrează în lista țărilor cu o creștere arti­ficială, acest lucru fiind datorat migrației lucrătorilor și muncii suplimentare.

 

Sectorul medical a înregistrat cea mai semnificativă creștere a câștigului salarial

 

De menționat că, din toate activitățile economice din țara noastră, sectorul medical a în­registrat cea mai semnificativă creștere a câștigului salarial în anul 2020. Astfel, comparativ cu trimestrul trei din 2019, în aceeași perioadă al anului 2020, lucră­torii din medicină au înregistrat un venit cu 26% mai mare. Ac­tualmente, salariul mediu din sectorul sănătății este cu 7,9% mai mare decât salariul mediu pe economie. Acest fapt se dato­rează inclusiv multiplelor demer­suri adresate de Federația Sin-dicală „Sănătatea” către organele de conducere ale țării, precum și dialogului permanent cu acestea.

Totodată, autorii raportului susțin că, la nivel global, din cei 327 de milioane de lucrători care primesc salarii la nivelul sau sub minimul stabilit – 266 de milioane câștigă sume mult mai mici din cauza că legislația nu se aplică în cazul lor sau din motivul neres­pectării reglementărilor legale de către angajator.

Potrivit OIM, pentru a atenua efectele crizei provocate de pan­demie și a ajuta la redresarea economiei, esențial este dialogul social eficient și incluziv, precum și elaborarea politicilor salariale competente și echilibrate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand