
Foto: vocea.md
Interviu cu Maria Cotorobai, preşedinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Cahul
– Ce a reuşit să realizeze activul sindical din Cahul pe parcursul anului 2013?
– Anul care s-a călătorit a fost unul plin de evenimente. Pe parcursul acestui an, am reușit să captăm încrederea membrilor de sindicat, am lucrat pentru consolidarea organizațiilor sindicale primare, inclusiv a celor din teritoriu. S-a negociat și înregistrat la Ministerul Muncii, Protecției Sociale şi Familiei Convenția colectivă pentru anii 2012-2015 la nivel teritorial. Accentul a fost pus pe organizarea seminarelor tematice. Astfel, în cadrul acestor evenimente, activul sindical din Cahul, cu participarea partenerilor sociali din raion, au discutat despre consecințele muncii în condiții nocive, precum şi despre respectarea legislației muncii de către patroni și problemele cu care se confruntă angajații la acest capitol. Totodată, sindicaliştii s-au familiarizat cu dezvoltarea abilităților de negociere colectivă la nivel teritorial. Un eveniment important în 2013 a fost masa rotundă dedicată Zilei Mondiale a Femeilor din mediul rural. O atenţie deosebită a fost acordată şi colaborării internaționale. Astfel, sindicatele din raion au fost implicate în implementarea Programului internațional a Uniunii Europene “Youth in Action” (Tineretul în acțiune). În colaborare cu AO Generația am delegat tineri la cursurile de formare internațională, unde s-a promovat un program de activităţi de instruire cu specific european, cu implicarea trainerilor din mai multe țări. A fost un schimb de opinii și de experință pentru activitatea tinerilor.
– Care au fost cele mai problematice domenii ce au cerut implicarea dumneavoastră ca preşedintă a Consiliului interramural al sindicatelor din Cahul?
– Am avut şi noi probleme caracteristice pentru toată țara. Cele mai mari probleme există în domeniul real al economiei, acolo unde se plătește salariul în plic, unde se încalcă legislația muncii în ce privește angajarea și eliberarea din serviciu şi nu se respectă legislația securității și sănătății în muncă. Am avut câteva întâlniri cu colectivele SA “Cereale” din oraşul Cahul, unde am analizat cazurile accidentelor de muncă care au avut loc la întreprinderea dată, precum și la SRL “Valiexchimp”. Am mai întâlnit dificultăţi privind eschivarea conducerii de la negocierea Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, salariile foarte mici, datoriile la salariu, lipsa condițiilor de muncă etc. Trebuie de menționat că, în anul ce s-a scurs, a început instruirea angajaților și organizarea unor activități din partea partonului la capitolul securitatea și sănătatea în muncă la SA “Cereale” și la SRL “Valiexchimp”, în acelaşi timp, aici au început negocierile colective. Restanțele la salariu s-au achitat în întregime.
![]() |
Forța noastră este în efortul pe care îl depunem pentru a construi un dialog social de calitate |
Există probleme și în sistemul bugetar, și anume la capitolul restructurarea sistemului de învățământ – trecerea la finanțarea pe bază de cost standart per elev cu utilizarea coeficienților de ajustare în modul stabilit pentru instituțiile de învățămînt primar și secundar general, unde s-au redus o parte din statele de personal. Aceste persoane, fiind angajate în baza contractelor de prestare servicii pe termen limitat de un an, au fost lipsite de garanțiile sociale și economice de care ar trebui să beneficieze.
– Cum poate fi caracterizată mişcarea sindicală în raionul Cahul?
– Mișcarea sindicală în raion o considerăm vitală. Membrii de sindicat, mai ales tinerii, nu sunt indiferenți de situația social-economică din raion, țară și cer de la patroni negocierea și încheierea contractelor colective la nivel de unitate. Totodată, urmăresc modul de punere în practică a prevederilor contractelor. Astăzi, 90 la sută dintre colectivele de muncă au încheiate CCM la nivel de unitate.
Forța noastră este în efortul pe care îl depunem pentru a construi un dialog social de calitate și nu unul formal. Doar printr-o colaborare strânsă cu partenerii sociali, sindicatul poate să obțină condiții mai bune de muncă și de trai pentru membrii de sindicat şi crearea unui climat sănătos în organizațiile sindicale primare. Populația din raion, în urma activităților organizate de CNSM, de comun acord cu membrii Consiliului interramural, a văzut că sindicatul contribuie la rezolvarea unui șir de probleme ce vizează situația angajaților din diferite domenii de activitate. Dar încă mai avem multe de făcut, fiindcă omul se simte bine numai atunci când salariile sunt decente, sunt locuri de muncă disponibile, lucruri pe care, cu părere de rău, nu întotdeauna le putem obține.
– În ce proporţii sunt angajaţi tinerii pe piaţa muncii din raion şi care sunt problemele pe care ei le întâlnesc cel mai des?
– În raionul Cahul sunt angajați în câmpul muncii circa 30 la sută din populaţia aptă. Tinerii de la noi se confruntă cu aceleași probleme ca și tinerii din alte raioane și anume problema salarizării. Tinerii specialiști cu un salariu mic nu au posibilitatea să întemeieze o familie și s-o întrețină, să achite serviciile comunale, sau să închirieze o locuință. Deaceea majoritatea iau decizia de a pleca peste hotare după câștig.

Foto: vocea.md
O problemă este stresul legat de activitatea profesională, care îi influențează negativ pe tinerii angajați. Totodată, şi instabilitatea politică din ţară, teama de a rămâne fără serviciu, neplata la timp a salariilor reprezintă o sursă generatoare de stres și de oboseală care, din nefericire, afectează frecvent sănătatea angajaţilor.
– Ce acţiuni de modernizare sau dezvoltare a mişcării sindicale pe care o reprezentaţi se preconizează pentru anul curent?
– Obiectivul major al mișcării sindicale din raion este motivarea sindicalismului, recrutarea de noi membri, în mod prioritar a tinerilor. Dorim să sporim încrederea acestora de a adera la sindicate.
Pentru aceasta, în anul curent, ne propunem să intensificăm conlucrarea cu partenerii sociali din raion, să informăm cetăţenii despre activitățile sindicale pe care le vom organiza și cum putem să ajutăm membrii de sindicat întru apărarea drepturilor și intereselor lor. Vom implementa sistemul utilizării Sindicardului. De asemenea, vom intensifica relaţiile de colaborare internaţională prin realizarea unor proiecte şi programe comune specifice activităţii sindicale.