29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

O școală care te învață cum să-i instruiești pe alții

Loading
Без рубрики O școală care te învață cum să-i instruiești pe alții
O școală care te învață cum să-i instruiești pe alții

 

 

fscm

Foto: fscm.md

Ideea organizării unui program de formare de formatori constituie o provocare, dar s-a dovedit a fi o abordare care asi­gură succesul. Astfel, IndustriALL Global Union, în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova, a organizat, re­cent, un seminar de in­struire a activiștilor sindi­cali cu genericul „Formare de formatori”.

 

Scopul acestuia este de a forma sindicaliști care vor pu­tea fi formatori activi.

„Noi avem de învățat mult nu numai în a instrui, dar și a face ca oamenii să con-știentizeze importanța lor în cadrul sindicatelor”, a menționat Ion Pîrgaru, preșe-dintele Federației Sindicatelor din Comunicații (FSCM).

La eveniment au participat 24 de reprezentanți ai FSCM, „Sindicons”, „SindRăutMaș”, Federației Sindicatelor Lucră­torilor din Industria Chimică și Resurse Energetice.

În calitate de formatori au fost Jean Yves Sabot, reprezentant al Force Ouvriere Metaux din Franța, și Va­dim Borisov, reprezentant al IndustriALL Global Union.

Aceștia le-au vorbit participanților la seminar despre activitățile sindicatului meta-lurgiștilor din Franța, au făcut o analiză social-economică din punct de vedere al mișcării sindicale, despre mecanismul internațional de apărare a drepturilor sindicaliștilor etc.

 

Unul din cele mai puternice sindicate franceze

 

Pe parcursul celor doua zile a seminarului, Jean Yves Sabot le-a vorbit participan-ților despre sistemul social din Franța. De asemenea, el a fost informat despre cum merg lu­crurile la acest capitol în Re­publica Moldova. S-a vorbit și despre Contractul colectiv de muncă.

„Toți angajații care benefi­ciază de prevederile contrac­tului colectiv plătesc 1% din salariu către sindicat. Asta e practica tuturor țărilor din vest”, a menționat expertul francez. Participanții la semi­nar i-au bombardat pe forma­tori cu întrebări, fiind curioși să învețe din experiența unuia dintre cele mai puternice sin­dicate din Franța.

Jean Yves Sabot este un bun și convingător orator, având o experiență de peste 15 ani în activitatea sindicală și peste 10 ani în activitatea de formare a formatorilor. A trecut o instruire pe etape în sindicatele internaționale, pentru a fi calificat ca forma­tor internațional. În Republica Moldova a fost pentru prima dată. „Nu a auzit lucruri prea bune despre Moldova. Însă aici l-au impresionat oame­nii, orașul. Nu se aștepta ca sindicaliștii noștri să fie atât de bine pregătiți, însetați de cunoștințe”, a menționat Ion Pîrgaru.

Durata proiectului este de doi ani și jumătate. Următoa­rea sesiune va avea loc în luna mai 2015 și va fi bazată mai mult pe comunicare.

S-a convenit ca, pe 7 oc­tombrie 2015, de Ziua Muncii Decente, să organizeze un fla­sh mob de Guinness book pe întreaga planetă. Sindicaliștii doresc ca să desfășoare flash mob în diferite țări simultan, care va avea genericul „Plane­ta pentru munca decentă”. De­talii însă vor fi discutate la primăvară.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand