16 aprilie 2024
Chisinau
Social

O performanță a CNSM este crearea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor

Loading
Social O performanță a CNSM este crearea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor
O performanță a CNSM este crearea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor
Vocea poporului

Cea mai mare performanță a Confederației Naționale Sindicale din Moldova (CNSM) în ceea ce privește asigurarea sănătății și securității muncii lucrătorilor, membri de sin­dicat, o constituie crearea, prin decizia Comi­tetului Confederal al CNSM, la 1 octombrie 2012, a Inspectoratului Muncii al Sindicate­lor, care a avut și are drept obiective contro­lul privind respectarea legislației muncii și a altor acte normative în cadrul întreprinderilor și instituțiilor, indiferent de genul de propri­etate în care activează organizațiile sindicale. Au trecut 10 ani de la crearea IMS. Despre succesele obținute în această perioadă, pro­blemele nerezolvate, planurile de viitor am discutat la acest ceas de bilanț cu inspecto­rii principali de muncă ai IMS, Vasile Siloci, Vladimir Gorban, Alexandru Pascari, precum și cu Sergiu Iurcu, șef-adjunct al Departamen­tului protecție social-economică al CNSM.

 

Vasile Siloci, inspector principal de muncă al IMS: „Oamenii doresc să vină la lucru sănătoși și să se întoarcă acasă la fel”

Activez în calitate de in­spector principal al Inspec­toratului Muncii al Sindica­telor (IMS) din zona de sud de 10 ani. Făcând o retros­pectivă a acestor ani, pot să spun că, grație conlucrării fructuoase a Inspectoratu­lui Muncii al Sindicatelor cu angajatorii, cu angajații și cu președinții organizațiilor sindicale din teritoriu, am obținut multe succese cu care astăzi ne putem mân­dri. Înainte de a activa în această funcție, am lucrat timp de 20 de ani la Inspectoratul de Stat al Muncii. Doresc, însă, sa menționez că lucrul în calitate de inspector la IMS e de o sută de ori mai greu și mai responsabil. Anual recepționăm pană la 150 de petiții și solicitări, avem câte­va mii de adresări prin intermediul telefonului. Lumea ne sună zilnic, mai ales angajații din gospodăriile agricole. Ei nu au timp să scrie. „Veniți, vă rog, să discutați cu angaja­torul, căci el pe noi nu ne aude. Veniți să facem dreptate, aici pe loc, împreună”. A doua zi pornim la drum, când la ora patru dimineață, când la șase, depinde la ce distanță se află localitatea. La întreprindere ne străduim să fim la ora când începe lucrul și până se termină, căci numai ast­fel poți depista în ce condiții activează lucrătorii, cum se respectă regimul de lucru și de odihnă. Facem tot posibi­lul să ne întâlnim și cu angajații, să discutăm cu ei ca să găsim împreună căile de rezolvare a tuturor problemelor. Ne bucurăm foarte mult când observăm că, urmare a în­tâlnirilor noastre, viața angajaților se schimbă în bine. Un exemplu bun în acest sens este Fabrica de produse lactate din orașul Florești. În urma colaborării cu administrația, fără a face un proces verbal, am convenit ce trebuie și cum trebuie de făcut ca întreprinderea să devină una prosperă. Avându-i alături pe liderii sindicali, am reușit să îmbunătățim condițiile de muncă și la Fabrica de ciment din Rezina, precum și la Fabrica „Tricon” din Cahul. După doi ani de colaborare, acum, situația la aceste întreprin­deri este la nivelul așteptărilor: angajații sunt mulțumiți de condițiile de muncă și de salarizare, iar administrația – de rezultatele întreprinderii.

O altă realizare este crearea, la întreprinderi și la instituțiile de învățământ, a comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă. Actualmente, la circa 33 la sută din­tre organizații și întreprinderi activează astfel de centre. Crearea acestor centre s-a făcut, cu certitudine, în benefi­ciul tuturor, deoarece roadele le culeg toți: și angajatorul, și angajații. Salariații noștri sunt foarte informați despre tot ce se întâmplă în lume. Nimic nu e de mirare, când ei vor să se bucure de aceleași condiții de muncă la fel ca și angajații din țările Uniunii Europene. Oamenii doresc să vină la lucru sănătoși și să se întoarcă acasă plini de viață și bine dispuși.

 

Alexandru Pascari, inspector principal de muncă al IMS: „Ne bucurăm când suntem întâmpinați ca inspectori, dar petrecuți ca prieteni”

O problemă serioasă pe care o depistăm foarte des atunci când mergem la întreprinderi este, în ma­joritatea cazurilor, lipsa specialiștilor care să-i con­sulte pe angajați pe dome­niul legislației muncii. Un mare neajuns pe care îl mai descoperim este că evalu­area riscurilor profesionale se face conform metodelor evaluatorilor, care, de fapt, nu cunosc nici o metodă. În asemenea cazuri, eu le propun să studieze metoda unui mare specialist în domeniu, Ștefan Pece. E o metodă sim­plă și clară, cu ajutorul căreia putem analiza fiecare risc. La întreprinderile pe care le vizităm, evaluarea riscurilor, de obicei, o facem în echipă, apoi le dăm teme pentru acasă angajatorilor, pentru ca a doua zi să vedem deja unele schimbări. Țin să menționez că la întreprinderile unde au fost implicați, în ultimii doi ani, inspectorii muncii din partea sindicatelor și aceștia au evaluat riscurile, ve­dem rezultate pozitive, de care ne bucurăm cu toții. Ca exemplu, grație unui dialog constructiv, cu argumen­tele de rigoare, pe care l-am avut cu conducerea de la Întreprinderea Silvică „Glodeni”, am reușit să restabilesc la lucru un angajat care a fost concediat ilegal.

La toate aceste probleme încercăm să găsim soluții nu doar în timpul vizitelor. Noi participăm activ la seminare, la multiple videoconferințe, la ateliere de lucru în dome­niul securității şi sănătății în muncă, organizate la inițiativa sindicatelor.

Activând de 10 ani ca inspector principal în cadrul IMS, pot menționa că specificul muncii noastre este că noi ve­nim nu cu sancțiuni, dar cu sfaturi și consultații. Le lămurim cuvânt cu cuvânt, articol cu articol cum se aplică legislaţia muncii, normele privind securitatea şi sănătatea în muncă. Ne bucurăm atunci când, în urma activității noastre, la în­ceput, suntem întâmpinați ca inspectori, iar după o zi de muncă asiduă – petrecuți ca prieteni.

 

Vladimir Gorban, inspector superior de muncă al IMS: „Împreună cu angajatorii găsim soluții la problemele cu care se confruntă membrii de sindicat”

Munca noastră se ba­zează pe un principiu foar­te simplu: pentru a avea succes, inspectorii trebuie să fie mereu în dialog cu angajatorii, cu salariații, cuadministrațiile publice locale în ceea ce privește res­pectarea normelor de sănă­tate și securitate la locul de muncă. Totodată, în multe cazuri, la solicitare, noi îi fa­miliarizăm pe conducători cu actele normative de care trebuie să se conducă, precum și le oferim modele, atunci când trebuie să întocmească un Plan de protecție și preve­nire a riscurilor sau de instruire a personalului. La întruni­rile pe care le organizează sindicatele la întreprinderi, ne străduim să fim prezenți de fiecare dată, unde participam activ și în calitate de formatori.

Doresc să vorbesc despre un lucru foarte important. Inspectorii care activează în cadrul IMS sunt foarte atenți atunci când trebuie să întocmească procese-verbale. Noi pledăm pentru o colaborare deschisă și creativă cu con­ducerea întreprinderilor și cu cea a organizațiilor sin­dicale. Dacă semnezi un proces verbal, apar întrebări: ce urmează, ce fel de anchetă o să fie? Astfel, ne străduim ca acțiunile noastre să nu ducă la confruntări cu angajatorii, ci, dimpotrivă, să găsim o cale amiabilă de rezolvare a problemelor angajaților, membri de sindicat.

 

Sergiu Iurcu, șef-adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM: „Dreptul la viață la locul de muncă trebuie să fie unul fundamental”

În anul 2022, așa după cum s-a menționat recent și la Comitetul Confederal al CNSM, au fost declarate drept fundamentale două convenții, care trebuie să fie implementate în toate țările. Mă refer la Convenția OIM nr.155 privind securita­tea și igiena muncii și me­diul de muncă și Convenția OIM nr.187 privind cadrul de promovare a sănătății și securității în muncă. De menționat ca ambele convenții au fost ratificate de Repu­blica Moldova, fapt ce ne dă încredere că dreptul la secu­ritatea muncii și sănătății să devină unul fundamental și în țara noastră, iar viața salariaților să devină o prioritate. Noi trebuie să facem tot posibilul ca fiecare angajat să se întoarcă acasă de la serviciu perfect sănătos.

La acest capitol, aș menționa importanța Laboratorului pentru Controlul Factorilor de Risc (LCFR) al CNSM, care zi de zi contribuie la înlăturarea factorilor de risc de la întreprinderile din țară. De la înființarea La­boratorului (pe 17.08.2017) și până în prezent, centrele sindicale național-ramurale, au înaintat 190 de solici­tări pentru efectuarea măsurărilor cu aparatajul de care dispune Laboratorul. Până la începutul lunii septembrie 2022, au fost deja realizate măsurări la 58 de entități eco­nomice.

Un alt moment pe care aș dori să-l abordez este faptul că în prezent avem adoptate un șir de hotărâri de Gu­vern, de acte normative care reglementează domeniul securității muncii.

Mai mult ca atât, Republica Moldova are și un Plan naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care conține peste 28 de directive ale UE ce trebuiesc transpu­se în legislația Republicii Moldova. Cu regret, însă, până în prezent, nu sunt toate transpuse în legislația noastră. Cauza e că aceste acte normative sunt foarte complexe și greu de realizat. Pentru a schimba lucrurile, e nevoie de multă școlarizare în rândul angajatorilor și angajaților. Ca aceste documente să fie pe înțelesul tuturor, nu trebuie să ne întrebăm – de ce nu se respectă cerințele, dar – ce trebuie să întreprindă fiecare dintre noi ca directi­vele UE să fie respectate?

Angajații trebuie instruiți permanent. E bine că acest lucru îl face cu succes Inspectoratul Muncii al Sindicatelor. Timp de 10 ani, IMS a adus roade mari, a făcut ca activitatea sindicală să devină mai vizibilă, mai soli-citată. Angajații, membri de sindicat, sunt mulțumiți de activitatea IMS, care face lucruri mari ca să le schimbe viața spre bine.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand