3 iulie 2024
Chisinau
Oficial

O întrevedere de nota 10, cu bătaie lungă pentru cooperarea tripartite

Loading
Oficial O întrevedere de nota 10, cu bătaie lungă pentru cooperarea tripartite
O întrevedere de nota 10, cu bătaie lungă pentru cooperarea tripartite
gov.md

Membrii Comitetului Confederal al CNSM au avut, miercuri, o întreve­dere cu prim-ministrul Dorin Recean. Părțile au discutat despre prioritățile în domeniul protecției social-economice a populației și au conve­nit să dezvolte o colaborare deschisă pentru a soluționa problemele care s-au acumulat în societate, în diferite domenii de activitate.

Premierul a vorbit, în debutul în­tâlnirii, despre relațiile de muncă, despre negocierile colective, nece­sitatea de a eradica economia informală și plata salariului „în plic”, pu­nând accent pe creșterea productivității muncii, ca o condiție pentru majorarea salariilor și, respectiv, a pensiilor.

În cadrul discuțiilor, Igor Zubcu, președintele CNSM, a făcut o scur­tă prezentare a realizărilor mișcării sindicale, printre acestea numărân­du-se și faptul că CNSM a devenit, din octombrie 2022, membru al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), iar acest lucru ne permite să fim parte a vocii mișcării muncitorești din Uniunea Europeană.

 

Reprezentanții sindicatelor pot contribui la dezvoltarea culturii muncii

 

Referindu-se la necesitatea de a crește productivitatea muncii, lide­rul sindical a relevat că 40 la sută dintre întreprinderile, instituțiile și organizațiile care activează în țară sunt sindicalizate. Iar acolo unde există organizații sindicale prima­re, productivitatea muncii este mai ridicată. El s-a referit la necesitatea dezvoltării unui dialog social con­tinuu, eficient, la toate nivelurile, atât în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colec­tive, la nivel național, cât și la nivel ramural și teritorial.

Totodată, Igor Zubcu a subliniat nece­sitatea creșterii nivelului de salarizare, ast­fel încât acesta să asigure un trai decent populației. Dânsul a reiterat solicitarea de a crește nivelul salariului minim la 5000 de lei, egal cu 50% din salariu mediu lunar, conform prevederilor Cartei Sociale Euro­pene (revizuită), de a se elimina lacunele din Legea privind sistemul unitar de sala­rizare în sectorul bugetar, precum și privind creșterea salariilor în sectorul real.

„Nu dorim să fim pe diferite părți ale ba­ricadelor, dar, în calitate de reprezentanți ai angajaților, noi insistăm pe creșterea sa­lariului minim, ca oamenii să poată avea o pensie normală. În loc să plătim diferența de 800-900 de lei din buget pentru pensia minimă, ar fi fost mai bine dacă se majora salariul minim, astfel s-ar stopa și exodul de muncă. O problemă mare este și salarizarea în sectorul bugetar. Legea salarizării nu mai este una care motivează angajații. Motiva­rea este legată de creșterea productivității muncii”, a punctat Igor Zubcu.

gov.md

De asemenea, președintele CNSM a vor­bit și despre necesitatea imperioasă de a se stabili aceeași valoare de referință și a se implementa principiul privind plata egală pentru munca de valoare egală și a opinat că educația și sănătatea ar trebui să fie do­menii prioritare pentru orice guvernare. El a atras atenția asupra faptului că salariul mediu în educație e cu 20% mai mic decât salariul mediu pe țară. Cineva, la o întâlnire cu cadrele didactice, a menționat că acest lucru e o rușine și ar trebui să fie întreprinși chiar în acest an pași concreți pentru ridica­rea salariului mediu în educație cel puțin la nivelul celui mediu pe țară.

În context, Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a menționat că o problemă impor­tantă în domeniul educației este lipsa de cadre: în prezent, există 2500 de locuri va­cante, care sunt completate cu pensionari. Aceștia constituie deja 25% dintre angajați, iar acest lucru nu poate dura la nesfârșit. Trebuie să atragem tinerii, iar majorarea sa­lariului mediu este vitală pentru sistem.

Pe lângă problemele abordate, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a atras atenția asupra problemei cu privire la taxa de înregistrare de stat pe care trebuie să o achite organizațiile sindicale (de 1149 de lei), care reprezintă o îngrădire a drepturilor de asociere a salariaților și trebuie eliminată. „Patronatele achită 90 de lei, ONG-urile nu achită nimic, dar sindicatele sunt echivalate cu agenții economici. Este o ne­dreptate.  Republica Moldova a ratificat o convenție OIM care prevede că înregistra­rea trebuie să fie o formalitate, dar nu un impediment în activitatea noastră”, a subli­niat Sergiu Sainciuc.

gov.md

Membrii Comitetului Confederal au abor­dat și alte probleme cu care se confruntă în domeniile în care au organizații sindicale.

„Obiectivul nostru este să folosim rațional resursele contribuabililor, iar reprezentanții sindicatelor ne pot ajuta să contribuim la dezvoltarea culturii muncii, la sprijinirea angajaților în negocierea condițiilor de muncă și creșterea lor profesională. Ne do­rim ca angajatorii să investească în forma­rea profesională a salariaților și să le garan­teze drepturile. Este în interesul societății ca orice om să-și poată realiza drepturile economice și sociale”, a conchis premierul Dorin Recean.

Liderii sindicali au apreciat deschiderea Guvernului pentru dialog și comunicare. S-a convenit să fie organizate întrevederi cu participarea tuturor părților din cadrul dia­logului social și să fie găsite soluții.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand