La 29 martie 1944, printr-o hotărâre a Comitetului Executiv Bălți, a fost înființată o uzină de reparații de motoare. Sarcina sa principală la acea vreme era repararea tancurilor, a mașinilor și a altor echipamente pentru nevoile frontului, precum și producția de utilaje agricole, repararea inventarului agricol și a motoarelor cu ardere internă.
Primele produse fabricate la uzină au fost grape cu discuri, fierăstraie circulare, teascuri mecanice pentru strunguri, roți de căruţă și strunguri universale. Uzina asigura aceste produse pentru necesitățile tot mai mari ale economiei postbelice a Republicii Moldova. Numărul de angajați creştea mereu. Pe lângă problemele de producție, au început să apară probleme de muncă și de relații sociale. Pentru a rezolva aceste probleme și multe alte sarcini cu care se confrunta colectivul la sfârşitul anului 1944, așa cum se obișnuia în acea perioadă istorică, la o şedinţă din atelierul de mașini-unelte al uzinei, a fost creată organizația sindicală a uzinei.
Nu se știe care ar fi fost soarta uzinei, dacă în 1951 Uzina de reparații motoare mecanice din Bălți nu ar fi fost transferată la Ministerul Construcției Navale din URSS. Uzina a început producția de echipamente pentru navigație, aparate hidroacustice, cu destinație specială ș. a.
Uzina a fost construită pe noi terenuri, volumul producției industriale s-a extins, au fost asimilate noi tipuri de produse. Colectivul unit al întreprinderii a pregătit mai mult de trei generații de muncitori, ingineri și specialiști cu înaltă calificare pentru economia națională a republicii. Pentru a asigura industria cu muncitori de înaltă calificare și specialiști din veriga mijlocie, la întreprindere au fost înființate un colegiu politehnic și o școală profesională tehnică.
Întreprinderea, dintr-o mică uzină mecanică cu 35 de angajați în martie 1944, a crescut într-o mare asociație de producţie în 1990, cu o organizație sindicală de peste 12 mii de membri de sindicat. S-a realizat construcția de locuințe pe scară largă. Microraioane întregi ale orașului Bălți au fost construite de către şi pentru personalul uzinei.
Odată cu extinderea întreprinderii, a sporit și rolul organizației sindicale. În gestiunea Comitetul sindical se aflau Palatul Culturii, două cluburi pentru adolescenți, tabăra de odihnă și agrement pentru copii „Vostok”, două baze de odihnă, una pe litoralul Mării Negre și alta în Petrușeni, raionul Râșcani, precum și locuri rezervate la pensiuni în Transcarpatia și în regiunea Moscova. Autoritatea personalului uzinei a crescut, produsele sale aveau o mare importanță pentru stat. Uzina a funcționat ritmic și productiv, devenind una dintre cele mai importante din ramură în URSS.
Acum, mulți au atitudini diferite față de acea perioadă, dar cei care au trecut prin școala activității de producție și sociale la uzină, care au muncit în acest colectiv, își vor păstra pentru totdeauna tradițiile frumoase în inimile lor.
Astăzi, în Societatea pe Acțiuni care administrează întreprinderile Parcului Industrial „Răut”, lucrează cu succes 17 rezidenţi, s-au creat circa 1000 de locuri de muncă, în anul 2023 s-a fabricat producţie în valoare de peste 310 milioane de lei, Parcul Industrial folosind mai puțin de 40% din suprafaţa de producție a întreprinderii. Cei mai mari rezidenţi cu capital străin ai Parcului Industrial sunt firmele Electromanufacturing, Molltxgroup, Dragmetcrist, BestBrend.
În numele Federației Sindicatelor Angajaţilor din Industria Construcţiei de Maşini şi Aparate și Învățământul Profesional de Profil „SindRăutMaș”, felicit personalul întreprinderii, pe toți veteranii cu ocazia jubileului de 80 de ani. Le urez tuturor sănătate, succese în muncă, bunăstare în familie și prosperarea întregii țări.
Iurie PLEŞCO, președintele Federației „SindRăutMaș”