28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

O iniţiativă sindicalistă – Centrul de Informare a Lucrătorilor Migranţi

Loading
Без рубрики O iniţiativă sindicalistă – Centrul de Informare a Lucrătorilor Migranţi
cilm

Colaj: vocea.md

Un număr mare de cetăţeni ai Republicii Moldova au plecat, iar mulţi îşi fac planuri să plece la lucru peste hotare. Ajunşi în Occident, mulţi moldoveni sunt exploataţi de an­gajatori, sunt plătiţi mai puţin decât prevede sala­riul minim garantat din ţară respectivă şi chiar devin vic­time ale muncii forţate.

 

Persoanele care au nimerit în situații neplăcute pot apela la aju­torul Centrului de Informare a Lucrătorilor Migranţi. Centrul oferă servicii de angajare în câm­pul muncii, iar dacă cineva are deja un loc de muncă sau a încheiat un contract cu viitorul angajator, poa­te oferi informaţia necesară despre drepturile fundamentale în ţara de destinaţie, cum să stabilească din start relaţii echitabile cu angaja-torul.

Înainte de plecare, fiecare per­soană trebuie să ştie că se bucură de anumite drepturi fundamentale ale omului, inclusiv, privind mun­că în ţară de destinaţie.

 

Nu fi victimă a muncii forţate!

 

Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, circa 880 mii de muncitori migranţi din ţă­rile UE sunt victime ale muncii forţate, majoritatea activând în do­menii precum agricultură, lucrul casnic, la fabrici sau în construcţii. Prin muncă forţată se are în vedere situaţia când persoană este impu­să să muncească împotriva voinţei sale de către patroni sau interme­diari, prin violenţă, ameninţări sau prin alte mijloace subtile, cum ar fi acumularea unor datorii pe numele muncitorului migrant, de­posedarea de actele de identitate, ameninţarea cu deportarea.

 

g_social

Înainte de plecare, fiecare persoană trebuie să ştie că se bucură de anumite drepturi fundamentale ale omului

 

Legislaţia internaţională califi­că fenomenul muncii forţate drept crimă care se pedepseşte penal. Victime ale muncii forţate sunt în special femeile – 58 procente, iar 30 procente dintre cazurile de ex­ploatare ţin de cea sexuală. Europa Centrală şi de Sud Est, precum şi CSI sunt regiunile cu cel mai mare grad de muncă forţată, cu o preva­lenţă de 4,2 la o mie de locuitori.

 

Pe lângă muncă, trebuie să fii informat

 

Atât în ţară, cât şi peste hotare, moldovenii au reputaţia de oameni muncitori. Cu toate acestea, mii de concetăţeni, care merg la lucru în Occident, nu reuşesc să găsească lo­cul de muncă şi salariul promis. De cele mai multe ori, ei acceptă orice fel de muncă şi sunt gata să execute orice comandă din partea stăpâ­nului, numai să nu-şi piardă sursă de existenţa. În special, nu este de invidiat soarta muncitorilor cas­nici, mulţi dintre care lucrează fără contract, nu au permis de muncă, nici de şedere. Şi această categorie de oameni este foarte numeroasă. De fapt, acceptând muncă forţată, ei acceptă statutul de sclav, fiind într-o dependenţă totală de anga­jator.

Centrul recomandă ca imediat după obținerea locului de mun­că într-o ţară din Occident, să te adresezi la sindicatul de la locul de muncă, dacă eşti angajat într-o anumită breaslă, sau să te înscrii în rândul sindicatului lucrătorilor casnici, dacă lucrezi într-o casă privată. Sindicatele te vor ajută să eviţi situaţiile neplăcute şi să be­neficiezi de drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă negociat de sindicat şi angajator, prevederile căruia se aplică pen­tru toţi muncitorii, indiferent dacă este vorba de un migrant sau un cetăţean al ţării respective.

 

Ce informaţie găseşti la centru?

 

Centrul de Informare a Lucrătorilor Migranţi este susţinut de Centrul de Solidaritate AFL CIO din Statele Unite ale Americii (Federaţia Americană a Muncii – Con­gresul Organizaţiilor Industriale) şi de IUF – Federaţia Internaţiona­lă a Lucrătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Hoteliere. Prima întruneşte 56 de sindicate naţionale care reprezintă 12,2 mil. de membri, iar a două are peste 330 de organizaţii în 120 de ţări ale lumii, inclusiv în RM.

 

Cum ne poţi contacta

 

Pentru orice informaţie te aşteptăm, de luni până vineri, între orele 9.30 -17.00, pe adresa:

or. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare 67, bir. 412.

Telefon de contact: (022) 27-22-20.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand