O cititoare a ziarului nostru ne-a contactat telefonic, zilele trecute, şi ne-a informat că, de câteva săptămâni, pe coridoarele de la parterul Institutului de Medicină Urgentă din capitală, se adăposteşte o bătrână. Aceasta se află acolo tot timpul, doarme pe un scaun şi mănâncă din ceea ce îi mai dau oamenii de pomană. Bătrâna are la ea o traistă cu doar câteva lucruri personale şi o sumă nu prea mare de bani, pe care îi tot numără în văzul tuturor.
Potrivit sursei, femeia nu ar fi pe deplin lucidă şi ar avea nevoie de ajutorul specialiştilor din structurile de resort ale statului. Cititoarea noastră ar vrea să ştie cum trebuie gestionate cazurile de acest fel şi, mai ales, unde să anunţe despre situaţia acestei bătrâne.
Protecţie socială
Orice persoană, fie angajat al poliţiei, al structurilor de asistenţă socială, voluntar sau simplu membru al comunităţii poate identifica şi relata despre oamenii aflaţi în situaţii similare structurilor teritoriale de asistenţă socială şi protecţie a familiei. Galina Bujor, şefa Secţiei politici în servicii sociale a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a precizat că, din momentul în care specialiştii structurilor de resort preiau acest dosar, ei în primul rând îi acordă ajutor de urgenţă persoanei care necesită protecţie socială.
Concomitent, aceiaşi specialişti stabilesc de ce acte dispune persoana în cauză sau cine este ea, din spusele sale, în ce situaţie se află, fac evaluări iniţiale şi complexe privind familia ei, starea de sănătate etc. Identitatea persoanei poate fi aflată şi prin intermediul unor demersuri către ÎS „Registru” sau oficiile de stare civilă.
Ulterior, se ia legătura cu
autorităţile publice de la locul de trai şi se decide soarta de mai departe a persoanei aflate în dificultate.
Dacă se va stabili că această bătrână dispune de rude care îi pot purta de grijă, factorii de răspundere o vor ajuta să ajungă în siguranţă la acestea. În caz contrar, ar putea fi întocmit un dosar pentru a fi internată la vreun centru de plasament sau azil de bătrâni. Conform legii, dacă cei care ajung în aceste instituţii primesc pensie, o cotă de 75 la sută din aceasta este alocată structurilor în cauză, iar 25 la sută le rămân lor.
Cazurile de acest fel pot fi raportate şi lucrătorilor de poliţie, care, de obicei, doar stabilesc identitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii şi le transmis mai departe structurilor abilitate.
Reprezentanţii Institutului de Medicină Urgentă ne-au comunicat că astfel de cazuri sunt mai multe. Ele se înteţesc odată cu răcirea timpului şi de cele mai multe ori sunt comunicate poliţiei, care le gestionează în corespundere cu legea.