28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

O carte cu care nu îți este rușine să ieși în lume

Loading
Без рубрики O carte cu care nu îți este rușine să ieși în lume
O carte cu care nu îți este rușine să ieși în lume
istoria-sindicatelor

Foto: vocea.md

Marți, la Institutul Muncii a fost lansată lucrarea „Istoria sindicatelor din Republica Moldova”, semnată de liderii sindicali Oleg Budza, Mihail Hîncu, Petru Chiriac, Nicolae Suru­ceanu și de profesorul universitar Anton Moraru, dr. habilitat în istorie. Cartea a apărut la editura „Pontos” într-un tiraj de 500 de exemplare.

 

 

La lansarea cărții au participat conducerea CNSM, președinți ai sin­dicatelor de ramură din țară, lideri sindicali care au activat în organe­le de conducere ale sindicatelor din țară în diferite perioade, alți invitați.

În cuvântul său de salut, mode­ratorul evenimentului, Oleg Budza, a remarcat că sindicatele din Moldova au o istorie aparte, care a fost scrisă de personalități marcante. „Societatea tre­buie să cunoască evenimentele istorice care au marcat destinul poporului. Is­toria sindicatelor este trup din trupul istoriei noastre. Acestea nu mai joacă pe muzica cântată cândva de politicieni. Sunt sigur că ele, sindicatele, nu vor mai fi cureaua de transmisie de altădată”, a menționat președintele CNSM.

Anton Moraru a relevat, în discursul său, că lucrarea are un bogat conținut arhivistic, fiind valorificate diverse sur­se despre mișcarea sindicală din Europa. „Autorii au depășit concepția stalinis­tă despre mișcarea sindicală: potrivit bolșevicilor, aceasta a apărut în Rusia abia prin 1905, pe când în Europa Oc­cidentală mișcarea sindicală era cunos­cută de pe la 1833. Chiar și în Rusia, pe la sfârșitul sec. XIX, existau reviste de­dicate mișcării sindicale. Iar mișcarea sindicală din Basarabia s-a dezvoltat în contextul mișcării sindicale din Europa. Pentru prima dată, au fost scoase la ivea­lă personalități, lideri sindicali care au fost supuși represiunilor de către ohra­na țaristă, apoi de NKVD”, a precizat dr. Moraru.

 

g_cnsm

Au fost scoși din umbra uitării mulți lideri sindicali și oameni ai muncii, care au scris istorie pe acest pământ 

 

Grigore Eremei, lider sindical în anii 80 ai secolului trecut, a relevat că, după ce a citit cartea, și-a dat seama ce muncă enormă s-a depus pentru scrierea aceste­ia. „Au fost scoși din umbra uitării mulți lideri sindicali și mulți oameni ai muncii, care au scris istorie pe acest pământ prin truda lor, prin ceea ce au făcut. Și nu e așa cum cred unii, că pe timpuri liderilor sindicali le era mai ușor, fiind susținuți de partid: CC, primul secretar era cel mai mare dușman al sindicatelor și era nevo­ie de abilitate și voință ca să ții piept și să aperi interesele salariaților”.

Un alt lider al sindicatelor din perioada anilor 1990, Serafim Urechean, a declarat că sindicatul e singura instituție din stat care are stabilitate. „Mișcarea sindicală este destul de numeroasă și se bazează pe principii benevole. O astfel de carte e abso­lut necesară pentru informarea societății, a viitorilor sindicaliști, a urmașilor. Sindi­catele din Moldova nu numai că au apărat drepturile angajaților, ci și au contribuit la tratarea lor în sanatorii. Sute de mii de salariați și copii și-au întremat sănătatea pe parcursul multor ani la sanatoriile sin­dicatelor”, a remarcat Urechean.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a relevat că orice apariţie editorială este un eveniment. Mai ales acum, când omul este silit de împrejurări să aleagă între hrana spirituală şi pâinea cea de toate zi­lele. „Prezenta monografie a văzut lumina tiparului cu titlu de pionierat în materie de concepţie a dezvoltării mişcării sindi­cale în Moldova, aprobată de CNSM în toamna lui 2010. Cele douăsprezece ca­pitole ale lucrării formează o structură logică în plan istorico-juridic, adică obser­văm, analizăm, concluzionăm activităţile desfăşurate în anii 1812-2012, perioadă care începe cu anexarea Basarabiei la Ru­sia ţaristă şi se încheie cu anul 2012, când a devenit posibilă aprecierea obiectivă a mişcării sindicale contemporane. În linii mari, această perioadă de circa 200 de ani are mai multe sub-perioade cu trăsăturile lor specifice, care au format fundamentul mişcării sindicale din Basarabia şi, mai apoi, din Republica Moldova”, a concluzi­onat Petru Chiriac.

Editorul cărții, Marcela Romanciuc, a declarat, la sfârșitul evenimentului, că a fost o onoare pentru dânsa să îngrijească această lucrare. Nicolae Bălcescu spunea că „Istoria este cea dintâi carte a unei na­ţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul. O naţie fără istorie este un po­pol încă barbar, şi vai de acel popol care şi-a pierdut religia suvenirilor”. Iar aceas­tă lucrare vine să acopere un gol, să înlă­ture o pată albă în istoria acestui pământ, a declarat editoarea. Mai mulți vorbitori au opinat că la o eventuală reeditare sau în eventualitatea editării unui nou volum ar putea fi folosite informațiile, experiența sindicaliștilor care au lăsat o urmă adâncă în istoria mișcării sindicale din Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand