29 martie 2024
Chisinau
Social

Numărul şomerilor din lume a ajuns la 200 de milioane

Loading
Social Numărul şomerilor din lume a ajuns la 200 de milioane
Numărul şomerilor din lume a ajuns la 200 de milioane

 

 

tirg-locuri-de-munca

Foto: vocea.md

Cu aproape patru milioane de persoane a crescut cifra şomerilor din întreaga lume în 2013, numărul to­tal al acestora ridicânduse în prezent la aproximativ 200 de milioane, arată ra­portul anual publicat re­cent de Organizaţia Inter­naţională a Muncii (OIM). Până la sfârşitul acestui an, potrivit estimărilor OIM, este posibilă creşte­rea numărului şomerilor din întreaga lume cu încă 3,2 milioane de persoane.

 

Rata mondială a şomajului a rămas anul trecut în mare parte neschimbată la 6% din populaţia activă, susţine raportul OIM. În acelaşi timp, această instituţie internaţională avertizează că pe termen mediu 90 la sută din lo­curile de muncă vor fi create în ţările în curs de dezvoltare. Din acest motiv, fluxurile migratorii vor avea o direcţie Sud-Sud, dar şi Nord-Sud, deoarece persoane­le care caută un loc de muncă se vor îndrepta cu prioritate în regi­unile unde sunt create noi locuri de muncă.

 

Mai mulţi şomeri decât înainte de criza mondială

 

În prezent, la nivel mondial, sunt cu 30,6 milioane mai mul­ţi şomeri decât înaintea crizei financiare din 2008. În ultimii ani, însă, economiile avansate şi cele emergente au reacţionat în mod diferit pe planul şomajului. În economiile avansate rata şo­majului a crescut până la 8,5%, la începutul lui 2009, de la 5,8%, în 2007. În schimb, în ţările în curs de dezvoltare, aceasta a cres­cut mult mai puţin, de la 5,4%, în 2007, la 5,8 la sută, în 2009.

Până în 2019, numărul şome­rilor din întreaga lume ar urma să ajungă la 213 milioane de per­soane, în timp ce rata globală a şomajului ar urma să se menţină la nivelul actual de 6% până în 2017, avertizează OIM. Cea mai ridicată rată a şomajului va fi în­registrată în acest an în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, 12,3 la sută şi, respectiv 11,1%. Însă cea mai mare creştere a ratei şomaju­lui va fi înregistrată în acest an în Europa Centrală şi de Sud–Est, precum şi în ţările din fostul bloc sovietic, unde şomajul va ajunge la 8,3 la sută.

 

Migraţia forţei de muncă se va îndrepta spre Sud

 

Dinamismul ţărilor în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă va avea un impact major asupra flu­xurilor migratorii, estimează ex­perţii OIM. Potrivit raportului, în 2013, un număr de 231,5 mln de persoane trăiau în altă ţară decât cea în care s-au născut. Numărul total al imigranţilor a crescut cu 57 de mln de persoane în perioa­da care a trecut după anul 2000, iar 19 la sută din această creşte­re s-a produs în ultimii trei ani. Economiile dezvoltate şi Uniu­nea Europeană atrag 51 la sută din imigranţi, însă de la debutul crizei financiare mon­diale, migraţiile în direcţia Sud–Sud au luat amploare.

Raportul OIM atenţionează că clasa mijlocie a crescut în ulti­mii ani în ţările emergente, graţie creării de locuri de muncă de calitate. De la înce­putul crizei financiare, în 2008, procesul de convergenţă econo­mică între ţările emergente şi economiile avansate s-a accele­rat, afirmă directorul OIM, Guy Ryder.

 

Rata şomajului în Republica Moldova este muşamalizată

 

Pentru comparaţie, numărul şomerilor în Republica Moldo­va, anul trecut, potrivit statis­ticii oficiale, a fost de 63,1 mii de persoane, cu 4,6 mii de per­soane mai puţin faţă de 2012. Rata şomajului a scăzut până la 5,1 la sută. Dar nu se ia în calcul numărul cetăţenilor noştri care lucrează peste hotare, al căror număr a crescut anul trecut, con­form datelor Biroului Naţional de Statistică, cu 4,2 mii de per­soane, ridicându-se la 332,5 mii de oameni. În timp ce alte surse vorbesc că aproape 1 milion de moldoveni muncesc în străinăta­te. De unde rezultă că amploarea şomajului în Republica Moldova este de câteva ori mai mare faţă de ceea ce ne arată statistica gu­vernamentală.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand