20 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Număr-record de tranzacții efectuate cu cardurile bancare, în anul trecut

Loading
Economie Număr-record de tranzacții efectuate cu cardurile bancare, în anul trecut
Număr-record de tranzacții efectuate cu cardurile bancare, în anul trecut
paymentlock.com

Cardurile bancare în Republica Mol­dova sunt utilizate tot mai mult drept mijloc de plată. Valoarea tranzacțiilor a înregistrat o creștere cu peste 50% la sută.  Potrivit experților, rulajul, practic, a explo­dat. În total, prin această modalita­te de plată au fost achitate servicii și bunuri în valoare totală de aproape 85 de miliarde de lei. De asemenea, în anul trecut, suma salariilor trans­ferate în cardurile bancare a depășit suma salariilor primite în numerar.

Conform datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei, 2020 a fost anul în care oamenii au început să utilizeze intens cardurile bancare. Cel mai des, moldovenii au plătit cu cardurile serviciile comunale, au făcut comenzi online și au achitat pen­tru produse alimentare sau alte bunuri.

 

Suma tranzacțiilor, în creștere

Astfel, în anul precedent, rulajul bani­lor în urma tranzacțiilor cu cardul ajunge la aproape 80 de miliarde de lei, compa­rativ cu 10 ani în urmă, când se efectuau tranzacții cu cardul doar în valoare de 10 miliarde de lei pe an. Un alt record al anului 2020 privind piața cardurilor bancare este că salariile au fost achitate într-un număr mai mare pe carduri decât în numerar.

„Până mai anul trecut, chiar dacă mol­dovenii își primeau salariile, pensiile, îndemnizațiile în card, aceștia mergeau la terminal și extrăgeau banii în numerar. Prin urmare, cardul era doar un mijloc de a intra în posesia banilor cash. În 2020, însă, oa­menii au început să utilizeze mai mult car­durile pentru diverse servicii. În anul tre­cut, moldovenii deja au achitat peste 20 la sută cu cardurile, adică, din fiecare cinci lei, unul deja îl achităm cu cardul, dar oricum continuăm să scoatem banii”, menționează analistul economic Veaceslav Ioniță.

 

Și comerțul online, în creștere

Mai mult, este în creștere și comerțul online de peste hotarele țării. În 2020, mol­dovenii au cumpărat bunuri și servicii în valoare totală de nouă miliarde de lei. Cu­rios este și faptul că suma de bani care s-a cheltuit în țară a depășit suma achizițiilor online de peste hotare.

Astfel, moldovenii au generat în interi­orul țării un rulaj de aproape cinci miliar­de de lei, iar în exterior au plecat în jur de patru miliarde de lei. Totuși, mulți oameni ne-au spus că ei preferă varianta clasică de achitare cu bani cash, prin urmare, îi extrag din card. „Ceea ce ai în mână, nu pierzi așa ușor. Nu auziți ce se face acum, câți infrac­tori apar care încearcă să ia banii de pe card și uneori chiar reușesc”, ne spune un chișinăuian.

Pe de altă parte, oamenii care încă pri­mesc salariul în numerar nu efectuează de­loc tranzacții cu cardul. „La banii pe care îi primesc eu, o pensie de puțin peste o mie de lei, de ce mi-ar trebui un card”, susține un alt chișinăuian.

 

Fac plăți online, dar au rezerve

Alți oameni ne-au spus că fac plăți on­line, însă au unele rezerve la securitatea tranzacțiilor. Cele mai multe persoane care achită cu cardurile sunt tinerii. Aceștia ne-au spus că utilizează cardurile ban­care în fiecare zi, mai ales acum, pe timp de pandemie. Totuși, cei care se opun cu vehemență folosirii cardurilor sunt persoa­nele bătrâne. Pentru mulți dintre cei în eta­te, utilizarea cardurilor bancare este ceva de neconceput.

Suma totală a rulajului de bani privind tranzacțiile cu cardul a fost stabilită în urma evaluării celor patru componente: re­tragere de numerar, plățile cu cardul peste hotare, plățile cu cardul în interiorul țării, dar și plățile efectuate de persoanele străi­ne în interiorul țării.

Cardurile sunt folosite în țară nu doar ca mijloc de plată, dar și de economisire. Dacă la începutul apariției cardurilor în Re­publica Moldova cetățenii retrăgeau banii din bancomate în decurs de 2-3 zile, în prezent, aproape 30% din sumă este lăsată în card, pentru efectuarea plăților, iar re­stul banilor nu mai sunt scoși imediat de la bancomate, dar sunt cheltuiți sau retrași pe parcursul lunii. În consecință, moldo­venii în prezent primesc lunar în card șase miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte a lor nu este retrasă imediat, dar rămâne în card și astfel noi avem un sold în bănci pe cardurile bancare de cel puțin cinci miliarde de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand