3 iulie 2024
Chisinau
Social

Număr record de accidente de muncă. Responsabilii spun că de vină ar fi…  pandemia

Loading
Social Număr record de accidente de muncă. Responsabilii spun că de vină ar fi…  pandemia
Număr record de accidente de muncă. Responsabilii spun că de vină ar fi…  pandemia
life.ru

Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, de la înce­putul anului, s-au produs aproape 100 de accidente, în care au decedat 21 de persoane. Asta înseamnă că numărul s-a dublat.

Pentru comparaţie, în perioada similară din 2020, au avut loc 53 de nenorociri de acest fel, în urma cărora 11 persoane şi-au pierdut viaţa.

Responsabilii spun că de vină ar fi… tot pandemia. Mai exact, din cauza că ar fi stat mult timp acasă, muncitorii și-ar fi pierdut califica­rea, așa că sunt mai puțin atenți la serviciu. Pentru a ne convinge că nu doar pandemia e de vină, am mers pe mai multe șantiere din Chișinău, iar acolo am surprins zeci de lucrători fără echipamente de protecție.

„Comparativ cu 2020, este o creștere mare și, posibil, se ex­plică prin faptul că o parte dintre angajați nu au lucrat o perioadă îndelungată din cauza îmbolnăvi­rilor sau stopării activității”, susține Victor Țurcan, șef de direcție din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii.

Potrivit responsabililor, dacă o persoană lipsește mai mult de 30 de zile de la serviciu, atunci an­gajatorul este obligat să-i ofere instruire repetată, pentru a fi evi­tate situațiile de risc. Însă puțini angajatori procedează conform legii, iar cele mai multe accidente se înregistrează în construcții și în industria de prelucrare.

„Un angajat, fiind la locul de muncă și lucrând permanent, cunoaște orice detaliu, procesul tehnologic, dar când o întreprin­dere nu a activat 3, 4 sau chiar 6 luni, lucrătorul își pierde aceste de­prinderi, atenția și nu coordonează cu colegii, iar drept urmare au loc accidente de muncă”, a mai remar­cat Țurcan.

 

Nu respectă regulile

Un accident de muncă mor­tal s-a întâmplat, acum o lună, în preajma unui supermarket din sectorul Ciocana al Capitalei. Ast­fel, un bărbat de 63 de ani a de­cedat în timp ce efectua lucrări de întreținere a utilajului, fiind electrocutat. Specialiștii susțin că acesta nu ar fi respectat tehnica securității. Administrația magazi­nului a refuzat să discute cu noi, pentru a ne explica cum s-a întâm­plat tragedia și ce măsuri au fost luate, pentru a preveni astfel de situații pe viitor.

„ – Știu că a fost un așa accident, dar detalii nu cunosc.  – Inspecția Muncii a venit la dumneavoastră pentru o anchetă? – Nu”, ne-a spus unul dintre reprezentanții magazi­nului.

Am vizitat mai multe șantiere din Capitală, unde, în mare parte, am surprins muncitori fără echipa­ment adecvat de protecție.

„- De ce nu purtați cască de protecție? – Așteptați să le punem, pe urmă o să ne fotografiați. – Ori­cum, trebuie să le purtați pentru securitate. – Acum le-am scos, dar de obicei le purtăm”, ne spune unul dintre muncitori.

„- Responsabilii de tehnica securității v-au explicat ce echipa­mente să purtați?  V-au dat echi­pamente de protecție? – Nu. – Văd că sunteți în hainele de acasă. – Ne străduim să nu pățim nimic”, adau­gă un al constructor.

Doar la un singur șantier din cele cinci vizitate, constructo­rii purtau echipamentul nece­sar. „Echipament individual de protecție, începând cu o cască, salopetă, încălțăminte, centură de siguranță. Se face o instruire gene­rală de către inginer, iar la locul de muncă de către conducător”, ne spune șeful de șantier.

 

Se simt în siguranță

Iar majoritatea oamenilor cu care am discutat în stradă ne-au spus că se simt siguri la locurile lor de muncă. „- La construcții lucrați? Vă simțiți în siguranță? – Da, pen­tru că nu suntem mulți acolo”, menționează un angajat.

„- Eu sunt șofer și în fiecare zi duc analizele de covid și de sânge. – Dar vă simțiți în siguranță? – Am dat și analize la anticorpi, nu am fost bolnav, mă simt foarte bine”, adaugă un șofer.

Unul dintre cele mai răsunătoa­re accidente de muncă a avut loc la începutul lunii februarie, când un angajat al Grădinei Zoologice din Chișinău a fost mușcat de un tigru și a suportat mai multe intervenții chirurgicale din această cauză. Atunci, Inspectoratul de Stat al Muncii s-a autosesizat, dar anche­ta încă nu a fost finalizată. Bărba­tul, care a fost atacat de animal, se află și acum internat la spital, ne-a informat serviciul de presă al Grădinei Zoologice.

 

Timp de un an, nicio structură de stat nu s-a ocupat de cercetarea accidentelor de muncă

 

Reforma sistemului de control de stat privind sănătatea și secu­ritatea în muncă, inițiată în 2016 de Guvernul Filip, nu a fost dusă la capăt. Autoritățile au jonglat cu competențele privind cercetarea accidentelor de muncă, care au fost luate în aprilie 2017 de la In­spectoratul de Stat al Muncii oda­tă cu lansarea moratoriului asupra controalelor la întreprinderi.

În consecință, timp de un an, nicio structură de stat nu s-a ocu­pat de cercetarea accidentelor de muncă. Aceasta în situația în care un accident de muncă se cerce­tează în decurs de 30 de zile de la producerea lui. Din ianuarie 2021 toate competențele de control au revenit Inspectoratului de Stat al Muncii, după aceasta, mai mult de 3 săptămâni, angajații au inundat autoritatea cu plângeri.

În noiembrie 2020, Parlamentul a votat pentru abilitarea Inspec­toratului Muncii cu drepturi de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și în domeniul raporturilor de muncă, asigurând astfel integritatea funcțională a acestuia. Cu toate acestea, cele mai multe accidente de muncă mortale rămân necercetate, iar în lipsa unor constatări specializa­te, vina este lăsată pe seama ce­lui decedat, care nu se mai poate apăra.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand