Federaţia Sindicală a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „SindLUCAS” a desfăşurat recent un seminar de instruire privind negocierea contractelor colective de muncă.
Evenimentul a reunit activul sindical, lideri ai organizaţiilor sindicale primare din cadrul federaţiei. Activitatea a avut loc în contextul declarării de către CNSM a anului 2018 drept An al contractelor colective de muncă. În cadrul seminarului, au fost prezentate contracte de la mai multe întreprinderi și lansate mai multe propuneri ce țin de îmbunătăţirea prevederilor contractelor valabile în prezent. Totodată, participanţii la seminar au elaborat şi un proiect al contractului colectiv de muncă.
În ultimii trei ani, la întreprin-derile din cadrul Consiliului municipal Chişinău al Federaţiei „SindLUCAS” au fost încheiate 43 de contracte colective de muncă, valabile şi în prezent. Partenerii sociali au respectat prevederile contractelor colective de muncă la nivel de unitate. O activitate intensă au desfăşurat organizaţiile sindicale de la întreprinderile „Ungar”, „Vega L”, „Casa Nunţii Noroc”, „N&N Trading”, „Botanica-Com”, „Speranţa Vest”, „Măgurele”, Asociaţia educaţională „Neoumanist”.
Este regretabil faptul că nu toate organizaţiile au reuşit să încheie contracte colective de muncă, nu toţi angajatorii respectă drepturile sindicaliştilor la administrarea unităţii. Într-un şir de organizaţii sunt lezate drepturile la protecţie atunci când muncesc în condiţii nocive, nu se efectuează atestarea locurilor de muncă, nu sunt create condiţii optime pentru activitatea salariaţilor. Mai mult, unii conducători de unităţi neglijează activitatea comisiilor pentru dialog social. În acelaşi timp, există întreprinderi, cum ar fi, de exemplu, SRL „Ungar”, unde pe parcursul negocierilor angajatorul îi tratează pe reprezentanţii salariaţilor ca pe parteneri şi nu ca pe adversari.
Drepturi suplimentare pentru angajaţi
Multe organizaţii sindicale au reuşit să obţină, prin negociere, drepturi suplimentare pentru angajaţii unităţilor. E vorba de coeficienţi ai salariilor de bază, în funcţie de categoria angajaţilor (pentru muncitori necalificaţi, muncitori calificaţi, cu studii medii, medii speciale, studii superioare, vechime în muncă), prime acordate cu ocazia Zilei Lucrătorului din Comerţ, care se sărbătoreşte a treia duminică din luna iulie; spor pentru vechime în muncă, de la 5 la 25 la sută din salariul de bază, zile de concediu suplimentare, în funcţie de vechimea în muncă şi de condiţiile de lucru; zile libere plătite în număr mai mare decât cele acordate prin lege, pentru evenimente deosebite în familie; acordarea unei indemnizaţii, în valoare de un salariu de bază, pentru salariaţii care au atins vârsta de pensionare sau pentru cei care şi-au pierdut capacitatea de muncă. Familiile care au nou-născut beneficiază de ajutoare materiale.
Organizaţia sindicală din cadrul întreprinderii „Vega L” are 268 de membri de sindicat. Un contract colectiv de muncă a fost semnat de angajator şi sindicate în anul 2016, pentru o perioadă de trei ani. Proiectul documentului a fost discutat minuţios în toate unităţile din cadrul întreprinderii (două restaurante, patru magazine, un hotel). Contractul prevede că remunerarea muncii se efectuează conform prevederilor Legii salarizării, în funcţie de calificare şi studii, de modul în care este amenajată o sală de mese, de instruirea salariaţilor privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă. Salariaţii care au o vechime în muncă de cinci ani beneficiază de două zile suplimentare la concediu, iar cei care au o vechime în muncă de zece ani – de cinci zile suplimentare. Aceste prevederi au fost incluse pentru a preveni fluctuaţia cadrelor la întreprindere.
Anastasia ROMAN,
vicepreşedintă a Federaţiei Sindicale „SindLUCAS”