Fosta directoare a Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”, Aurelia Hâncu, apare din nou în vizorul presei, înainte de pronunţarea unei decizii a Curţii Supreme de Justiţie la contestaţia depusă de aceasta. Amintim că Aurelia Hâncu nu e de acord cu decizia Ministerului Educaţiei, de a fi demisă din funcţia de directoare a Centrului „Artico” şi cere restabilirea sa în funcţie.
Recent, pe internet au apărut mai multe imagini video în care Aurelia Hâncu ar coordona ședința comitetului sindical al instituției. Imaginile video ar fi fost înregistrate în iunie 2012, după ce Judecătoria Buiucani a anulat ordinul de demitere a Aureliei Hâncu, semnat de ministrul Educației de atunci, Mihail Șleahtițchi. În timpul ședinței, membrii sindicatului discutau poziția comitetului sindical în legătură cu demiterea acesteia.
Imaginile video o prezintă pe Aurelia Hâncu îndemnând membrii sindicatului să se pronunţe împotriva eliberării sale din funcţie, iar autorul imaginilor crede că rolul de moderatoare a şedinţei „a asigurat un trafic de influenţă”.
Articolul 5 din Legea Sindicatelor stipulează că „sindicatele în activitatea lor sunt independente faţă de autorităţile publice de toate nivelurile, faţă de partidele politice, de asociaţiile obşteşti, faţă de patroni şi asociaţiile acestora, nu sunt supuse controlului lor şi nu li se subordonează. Este interzis orice amestec de natură să limiteze drepturile sindicatelor sau să împiedice realizarea acestora”.
Comitetul sindical al Centrului „Artico” face parte din Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei (SEŞ). Potrivit preşedintelui SEŞ, Dumitru Ivanov, nu e nicio problemă dacă directoarea participă la şedinţele comitetului sindical.
„Aceasta poate veni la şedinţe să-şi spună părerea. Dar dacă a încălcat ceva sau nu, o să se expună justiţia”, ne-a spus Dumitru Ivanov. Preşedintele SEŞ a mai confirmat pentru „Vocea poporului” că Aurelia Hâncu este membru de sindicat.
Contactată de „VP”, Aurelia Hâncu a negat faptul că ar fi îndemnat pe cineva să semneze în susţinerea ei. „Fiecare este om matur şi are dreptul să-şi expună părerea. Vreau să vă spun că atunci când m-am reîntors a fost demonstrat că adjunctul lua trei salarii timp de jumătate de an, iar membrii comitetului sindical au fost rugaţi să dea o apreciere. Este comandă ca Hâncu să fie pusă la bătaie şi asta se face”, a comentat fosta directoare a „Artico”. În ceea ce priveşte activitatea comitetului sindical, Aurelia Hâncu recunoaşte că acesta este independent faţă de angajator.
Aurelia Hâncu ar fi coordonat o şedinţă a comitetului sindical când a revenit în funcţie după prima demitere |
Pentru a afla cât de mult este permisă implicarea unui conducător de instituţie în cadrul şedinţelor comitetelor sindicale, dar şi dacă acesta poate să fie concomitent atât membru de sindicat, cât şi director de unitate, am discutat cu Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al CNSM. „În cazul în care la şedinţa comitetului sindical sunt puse în discuţie probleme ale partenerilor sociali de interes comun, se face necesară prezenţa angajatorului / conducătorului instituţiei, pentru a discuta cât se poate de obiectiv chestiunile. Iar dacă se examinează probleme cu caracter pur sindicalist – primirea unui nou membru în rândurile organizaţiei, a trasa un plan de acţiuni pentru o anumită perioadă – organul sindical decide pe cine să invite”, ne spune Ion Preguza. Potrivit juristului, şi într-un caz, şi în altul angajatorul nu poate conduce şedinţele sindicale.
„În altă ordine de idei, angajatorul (directorul unei instituţii de stat, subordonată unui minister) are, în acelaşi timp, şi calitatea de salariat. Dar nu poate fi membru de sindicat. Aceasta ar veni în contradicţie cu activitatea independentă a sindicatelor faţă de angajator. Drepturile şi interesele lui, precum ştim, pot fi protejate de către asociaţiile patronale. Însă astăzi nu putem aduce prea multe cazuri de astfel de asociaţii în sectorul bugetar, care s-ar constitui în baza Convenţiei OIM nr. 87 (dreptul la asociere), aşa cum e în cazul sindicatelor.
Autorităţile publice au calitatea de angajator, lucru pe care nimeni nu-l contestă. Însă aceste autorităţi să nu le confundăm cu asociaţiile patronale, statutul cărora diferă de statutul autorităţilor publice”, precizează şeful Departamentului juridic al CNSM.
Nota redacţiei |
Fosta directoare a Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”, Aurelia Hâncu, a intrat în atenţia presei atunci când a fost învinuită de corupţie. Anterior, presa a scris că Centrul Anticorupţie a iniţiat în 2010 o urmărire penală pe numele conducerii „Artico”, bănuită de delapidarea banilor publici, dosar care a fost reluat în 2012. |
De asemenea, amintim că Aurelia Hâncu i-ar fi obligat pe profesorii de la Centru să strângă de la părinţi bani pentru participarea copiilor la festivalurile organizate peste hotare. După aceasta, ea a primit mustrare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar apoi – demisă. În iunie 2012 însă, Judecătoria Buiucani o repune în funcţie, considerând ordinul Ministerului Educaţiei ilegal. La 22 iunie aceasta este demisă din nou, deoarece ar fi săvârșit alte acțiuni ilegale, constatate de către Serviciul control financiar și revizie al Ministerului Finanțelor. |
Miercuri, 3 iulie, Curtea Supremă de Justiţie urma să se pronunţe în cazul contestaţiei depuse de Aurelia Hâncu, dar şedinţa a fost amânată. |