Activitatea comitetelor sectoriale pentru formare profesională ar putea să-şi ia avânt, după ce a fost elaborat un proiect de lege cu privire la acestea, iar autorităţile europene şi-au asumat angajamentul de a acorda suport pentru sporirea funcţionalităţii lor.
Guvernul a aprobat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de lege cu privire la comitetele sectoriale pentru formare profesională. Documentul are ca scop crearea cadrului juridic necesar pentru funcţionarea acestor comitete. Proiectul stabileşte misiunea, regulile de constituire, de funcţionare şi finanţare, inclusiv din contribuţiile statului, precum şi raporturile dintre stat şi comitete.
Noile entităţi au rolul de a promova interesele pieţei forţei de muncă, dezvoltarea profesiilor şi a profesioniştilor, pornind de la necesităţile angajatorilor, a menţionat Stela Grigoraş, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Prin proiectul în cauză, acestor asociaţii le este atribuit statut de utilitate publică.
Comitetele vor urmări dezvoltarea de parteneriate sociale la nivel de ramuri ale economiei, în vederea sprijinirii învăţământului profesional tehnic, inclusiv a instruirii duale şi a formării continue a specialiştilor, a corelării procesului de formare profesională cu cerinţele pieţei forţei de muncă.
Comitetele sectoriale vor fi create de organizațiile sindicale şi cele patronale. Membrii acestora vor putea iniția, coordona și participa la elaborarea standardelor ocupaționale pentru învățământul profesional tehnic, precum și la revizuirea standardelor existente în economia națională.
Structurile respective vor participa la
formarea unui sistem de suport informaţional şi analitic pentru învăţământul profesional tehnic, pornind de la necesităţile pieţei muncii.
În același timp, noile entități vor participa la elaborarea Cadrului Național al Calificărilor, vor aviza curriculumurile de studii și vor înainta propuneri privind actualizarea Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova.
Instituirea comitetelor sectoriale este stipulată de strategia naţională de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020, precum şi de Strategia de dezvoltare a învăţământului vocaţional tehnic pe anii 2013-2020, care prevede crearea de comitete sectoriale în 12 domenii de specializare. Realizarea acestui indicator va asigura obţinerea în 2017 a unui suport bugetar din partea Uniunii Europene pentru reforma învăţământului profesional tehnic de 2,3 mln. de euro.
Una din sursele de finanţare a comitetelor sectoriale este bugetul de stat. Necesarul de mijloace financiare a fost estimat şi planificat în cadrul strategiei sectoriale de cheltuieli pe termen mediu în cuantum de 5,4 mln. de lei, a mai precizat Stela Grigoraş.
Conform documentului, toate proiectele de acte normative ce reglementează formarea continuă și învățământul profesional tehnic vor fi consultate în mod obligatoriu cu reprezentanţii comitetelor sectoriale.
Documentul urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.