Concursul de desen cu genericul „Nu-mi fura copilăria” s-a încheiat, concursul continuă. Este vorba de un alt concurs lansat la 1 septembrie, consacrat Zilei mondiale a muncii decente, cu genericul „Am și eu dreptul la muncă”.
V-am informat, dragi cititori, în numărul trecut al publicației noastre, despre rezultatele concursului de sensibilizare privind exploatarea copiilor prin muncă. Am vrea să vă reținem atenția în acest număr asupra câtorva desene remarcate și distinse cu Diploma „Simpatia juriului”.
Cei mai mulți autori de desene care au participat la concurs învață la licee din capitală. Temele abordate de unii dintre ei reflectă viața grea a copiilor de la țară. Avea dreptate, cu siguranță, un scriitor englez, când spunea că poate fi considerat drept orășean doar descendentul din a patra generație care a locuit la oraș. Fiindcă copiii, ba chiar și nepoții orășenilor cu rădăcini la țară mai merg la bunei, la străbunici, aici învățând multe lucruri, de aici alimentându-și imaginația.
Ce ar însemna pentru un elev de la oraș (Ovidiu Lupan, cl. a V-a, Liceul Waldorf) un copil dezbrăcat până la brâu cărând două căldări de apă cu cobilița? Unde a văzut el în mediul citadin această scenă? Bineînțeles că la sat. Edificator e și fundalul acestui desen, vorba poetului, „un verde ne vede!”.
Un alt elev de la același liceu, Laurențiu Ciobanu, are, probabil, pe cineva apropiat care lucrează la piață. Sau o fi fost impresionat de faptul că un semen de-al său stătea la tarabă și vindea fructe pe o căldură caniculară…
Același subiect îl tratează și Ilinca Cojocaru, colega celor doi băieți pomeniți mai sus: o fetiță stă după tejghea și îi îndeamnă pe cumpărători: „Cumpărați mere, pere, cireșe, căpșuni…”.
Sandra Sclifos de la același liceu are o imaginație mai stufoasă: o fetiță stă pe un drum de țară strângând la piept ceva, două cucoane se văd pe malul unui iaz, lângă o ladă, una dintre care varsă lacrimi de crocodil, iar alta râde cu gura până la urechi. Un soare ca o roată de foc domină împrejurimile. Ce frumoasă este viața!..
Ce copii talentați avem!