
Foto: diez.md
Alimentația copiilor din instituțiile școlare și preșcolare nu corespunde normelor de consum, iar unele produse din carne procesată dăunează grav sănătății acestora, potrivit Ministerul Sănătății, care a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele probelor de laborator efectuate de specialiștii din sănătatea publică.
În context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat un ordin prin care interzice consumul de produse din carne, care conțin adaos de aditivi alimentari, în instituțiile de învățământ general.
„Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din carne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să le excludem definitiv din instituțiile preșcolare și școlare”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Rezultatele probelor de laborator prelevate de specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică și ai Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au demonstrat că produsele din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi cei ai aditivilor alimentari.
„În cazul în care pe etichetă era indicat „crenvurști pentru copii” și era stabilit „lipsă de fosfați”, adică fără acest aditiv alimentar, spre marele nostru regret, au fost totuși depistate concentrații mari de fosfați”, a specificat directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.
Experții în sănătate publică au constatat că elevii și copiii din instituțiile de învățământ preșcolare nu au primit conform normelor naturale 21,3% carne, 39% peşte, 37,7% ouă, 31,6% lapte.
Totodată, retrospectiva ultimilor cinci ani demonstrează faptul că sănătatea copiilor devine tot mai precară. Bolile aparatului digestiv ocupă printre primele locuri în structura morbidității generale.
În contextul celor depistate și al multiplelor solicitări venite din partea părinților, Ministerul Sănătății a creat un grup de lucru, care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili meniul instituțiilor de învățământ general.