21 iulie 2024
Chisinau
Social

Nereguli depistate în alimentația copiilor din instituțiile de învățământ general

Loading
Social Nereguli depistate în alimentația copiilor din instituțiile de învățământ general
Nereguli depistate în alimentația copiilor din instituțiile de învățământ general
alimentatie-copii

Foto: diez.md

 

Alimentația copiilor din instituțiile școlare și preșcolare nu corespunde normelor de consum, iar unele pro­duse din carne procesată dăunează grav sănătății acestora, potrivit Mi­nisterul Sănătății, care a susținut o conferință de presă, în cadrul că­reia au fost prezentate rezultatele probelor de laborator efectuate de specialiștii din sănătatea publică.

 

În context, ministrul Sănătății, Ruxan­da Glavan, a semnat un ordin prin care interzice consumul de produse din carne, care conțin adaos de aditivi alimentari, în instituțiile de învățământ general.

„Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din car­ne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să le excludem defini­tiv din instituțiile preșcolare și școlare”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Gla­van.

Rezultatele probelor de laborator pre­levate de specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică și ai Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au demon­strat că produsele din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi cei ai aditivilor alimentari.

„În cazul în care pe etichetă era indicat „crenvurști pentru copii” și era stabilit „lip­să de fosfați”, adică fără acest aditiv alimen­tar, spre marele nostru regret, au fost totuși depistate concentrații mari de fosfați”, a specificat directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.

Experții în sănătate publică au con­statat că elevii și copiii din instituțiile de învățământ preșcolare nu au primit con­form normelor naturale 21,3% carne, 39% peşte, 37,7% ouă, 31,6% lapte.

Totodată, retrospectiva ultimilor cinci ani demonstrează faptul că sănătatea copi­ilor devine tot mai precară. Bolile aparatu­lui digestiv ocupă printre primele locuri în structura morbidității generale.

În contextul celor depistate și al multi­plelor solicitări venite din partea părinților, Ministerul Sănătății a creat un grup de lu­cru, care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili meniul instituțiilor de învățământ general.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand