21 mai 2024
Chisinau
Social

Negocierile colective în UE, discutate cu sindicaliştii CNSM

Loading
Social Negocierile colective în UE, discutate cu sindicaliştii CNSM
Negocierile colective în UE, discutate cu sindicaliştii CNSM
Vocea poporului

Cele mai eficiente practici existente pe plan extern de aplicare a nor­melor europene ce țin de negocie­rile colective, experiențele pozitive și negative la acest capitol au fost studiate de responsabilii de dome­niile protecție social-economică și juridică ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), dar și de sindicaliști din teritoriu, în cadrul unui seminar desfăşurat timp de două zile la Institutul Mun­cii din capitală.

Ovidiu Jurca, expert internaţional al OIM, a vorbit despre strategiile şi prac­ticile de negociere, experienţa UE la acest capitol.

„O bună practică pe care aș dori să o găsesc înrădăcinată în Republica Mol­dova ar fi efectul convențiilor, al negoci­erilor colective, materializate în contracte. Convenția este un document care se apro­bă la nivel național sau internațional și are nevoie de ratificare pentru a intra în vigoa­re, pe când contractul devine obligatoriu pentru semnatari, devine lege a părților și de asta aș vrea să văd în Moldova împă­mântenită instituția contractului colectiv de muncă la nivel național, precum și de ramură. Acest document stipulează obli­gativitatea părților, și de bună credință, și de rea credință și prevede sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor contractului”, a spus Ovidiu Jurca.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand