Sub presiunea protestelor desfăşurate de sindicalişti, guvernarea a grăbit iniţierea negocierilor cu aceştia. În consecinţă, părţile s-au aşezat la masa de tratative imediat ce s-a încheiat prima zi de pichetare, şi nu săptămâna viitoare, cum se preconiza iniţial. Drept urmare, celelalte trei zile de proteste nu au mai avut loc.
Despre faptul că sunt gata să înceapă negocierile în doar câteva ore, oficialii de la Guvern au anunţat în cursul unor dezbateri aprinse ale protestatarilor, desfăşurate în momentul demarării pichetărilor. Dezbaterile indicau clar că propunerile înaintate cu doar o zi înainte nu vor fi acceptate, iar acţiunile de protest nu mai pot fi zădărnicite.
Astfel, reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei şi-au înaintat în Comisia de negocieri reprezentanţii, la care, din partea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, precum şi a celorlalte sindicate de ramură, s-a alăturat şi Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM.
Prima şedinţă a Comisiei de negocieri a avut loc marţi, începând cu ora 12:00. La ea a fost examinată, în principal, problema majorării salariului minim din sistemul bugetar, dar şi cu 50 la sută a salariilor de funcţie ale cadrelor didactice. Următoarea şedinţă a acestei comisii a fost preconizată pentru astăzi.
Dumitru Ivanov, preşedintele FSEŞ, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că angajaţii din învăţământ vor aştepta ca revendicările lor să fie soluţionate în două-trei luni. În caz contrar, ei ar putea declanşa al doilea val de proteste.