6 December 2024
Chisinau
Social

Necesarul de forță de muncă în horticultură, acoperit doar la circa 13%

Loading
Social Necesarul de forță de muncă în horticultură, acoperit doar la circa 13%
Necesarul de forță de muncă în horticultură, acoperit doar la circa 13%
tv8.md

Sectorul horticol din Repu­blica Moldova ar avea nevo­ie anual de circa 153 de mii de muncitori zilieri pentru efectuarea lucrărilor tehno­logice, se menționează într-un studiu privind impactul lipsei de forță de muncă în mai multe sectoare agricole, realizat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Deoarece agricultura este do­meniul care implică un număr semnificativ de persoane ocupate în câmpul muncii, experții și-au propus să determine care activități agricole sau operații tehnologice sunt cele mai solicitate în secto­rul de producere a fructelor, stru­gurilor și baciferelor. Totodată, în cadrul studiului a fost făcută o prognoză privind numărul de muncitori care ar trebui angajați oficial pentru a acoperi lipsa acută a forței de muncă.

 

Recoltarea, cea mai solicitată activitate

Potrivit estimărilor din studiu, necesarul de muncitori zilieri pen­tru sectoarele de fructe, bacifere și struguri de masă constituie 7 mln. 991,2 mii om/zile. Totodată, cele mai solicitante luni ale anului sunt iunie – septembrie, când sunt desfășurate activități de recoltare a fructelor și strugurilor. Domeniul de producere a fructelor are nevo­ie de cei mai mulți zilieri. Cele mai solicitante activități sau operații tehnologice pentru sectorul de fructe sunt recoltarea, care necesi­tă 25,5% din totalul de muncitori și tăierea în uscat, pentru care ar fi necesar de implicat 22,8% din to­talul de muncitori.

Conform studiului, pentru sa­larizarea muncitorilor implicați în activități ziliere în sectoarele de producere a fructelor, strugurilor și baciferilor ar fi necesar un fond de salarizare de circa 2,2 milioane de lei. Suma respectivă a fost calcula­tă pornind de la sumele achitate în prezent de producători pentru lucrările zilierilor, care variază de la 200 la 350 de lei pe zi, în funcție de zonele de dezvoltare ale țării.

Actualmente, însă, forța de muncă ocupată în agricultură nu este suficientă pentru a acoperi necesarul de brațe de muncă, ca­lificate sau necalificate, inclusiv zilieri. Potrivit datelor Inspectora­tului de Stat al Muncii, pe parcur­sul anului 2019 au fost înregistrați și raportați 19.428 de zilieri, ceea ce ar constitui doar 12,7% din ne­cesarul anual estimat de forță de muncă pentru sectorul horticol.

Deși în Republica Moldova a intrat în vigoare, acum doi ani, Le­gea nr. 22/2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu ca­racter ocazional, desfășurate de zi­lieri, aceasta nu motivează munci­torii necalificați să se angajeze, iar procedurile de evidență și rapor­tare sunt complicate atât pentru producători, cât și pentru zilieri.

 

Zilierii, obligați să achite contribuții

Zilierii au fost obligați să achite contribuții la stat prin legea adop­tată acum doi ani. Suma care ur­mează a fi plătită în baza contrac­tului individual de asigurare socială pentru anul 2020 este de 2736 de lei sau 228 de lei lunar. Chiar și așa, cei de la Casa Națională de Asigurări Sociale spun că oamenii care lucrează cu ziua nu fac coadă la oficiile teritoriale pentru a cere perfectarea unui contract indivi-dual. În anul trecut, de exemplu, au fost încheiate doar 75 de contracte de acest fel. Cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii ne-au spus că, în 2019, au fost înregistrate 19 mii de ieșiri pe câmp ale zilierilor. Totuși, o evidență strictă a acestora este foarte greu de ținut. Mai mult, cei care muncesc cu ziua nici nu vor să audă de contribuții la stat.

„Noi suntem obișnuiți cu tot lucrul, care e destul de greu. Ori­unde te-ai duce, pe deal, e greu. Banii îs puțini, dacă mai plătim și contribuții, cu ce rămânem? Ră­mânem cu nimic? Toată ziua mun­cim pe soare, pe frig”, ni se plânge Lidia Mălai din satull Horești, raio­nul Ialoveni, care trudește mai în fiecare zi pe câmp.

 

Agricultorii, tot mai căutați

Conform bazei de date a Agen­ţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârșitul lunii trecute, erau în evidenţă 8657 de locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați.

Repartizarea numerică și pe domenii a locurilor de muncă în agricultură, peste 100 sunt pentru lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură, acvacultură și pisci­cultură, iar circa 200 sunt pentru muncitorii necalificat în agricultu­ră, silvicultură și grădinărit. Aceștia sunt cei mai solicitați în lunile de primăvară, de vară și de toamnă, când au loc cele mai multe lucrări în câmp.

„Este foarte dificil să-i găsim pe acești zilieri. Oamenii pleacă din țară, iar cei care rămân, nu vor să lucreze. Nici cu bani nu-i mai găsești, iar noi, agricultorii, nu avem bani destui să facem agricul­tiră performantă, fără multe brațe de muncă. Autoritățile trebuie să se gândească la politici, cum să atragă și să mențină oamenii în țară”, ne-a marturisit legumiculto­rul Vasile Spânu.

Acum o lună, un deputat de­mocrat a inițiat un proiect de mo­dificare a Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu ca­racter ocazional desfășurate de zilieri. Documentul a fost avizat de Comisia juridică, numiri și imunități și urmează a fi discutat de celelal­te comisii permanente, iar ulterior, dezbătut în ședința plenară a Par­lamentului.

Documentul prevede că munca zilierilor care lucrează în agricultu­ră ar putea fi remunerată prin vou­chere. Autorul proiectului propune ca prețul unui voucher să fie deter­minat în funcție de domeniul agri­col: agricultura ecologică și turism rural – 6 lei/voucher, agricultura de valoare înaltă – 8 lei/voucher, agri­cultura convențională – 10 lei/vo­ucher. Angajatorii care vor angaja persoane cu dizabilități ar putea beneficia de o reducere de 25% din prețul voucherului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand