Ce este munca suplimentară și cum este remunerată această muncă? Când angajatorul poate atrage salariații la munca suplimentară și care persoane nu pot fi atrase?
Tudor V., Fălești
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform prevederilor Codului muncii, se consideră muncă suplimentară munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă. Durata normală a timpului de muncă din unități este timpul pe care salariatul îl folosește pentru îndeplinirea obligațiilor de muncă și nu poate depăși 40 de ore pe săptămână.
Totodată, pentru anumite categorii de salariați, în funcție de vârstă, de starea sănătății, de condițiile de muncă, în conformitate cu legislația în vigoare şi cu contractul individual de muncă, se stabilește durata redusă a timpului de muncă.
Astfel, Codul muncii stabilește durata săptămânală redusă a timpului de muncă:
- 24 de ore pentru salariații în vârstă de la 15 la 16 ani;
- 35 de ore pentru salariații în vârstă de la 16 la 18 ani;
- 35 de ore pentru salariații care activează în condiții de muncă vătămătoare, conform nomenclatorului aprobat de Guvern.
Pentru persoanele cu dizabilități severe şi accentuate (dacă acestea nu beneficiază de înlesniri mai mari), se stabilește o durată redusă a timpului de muncă de 30 de ore pe săptămână, fără diminuarea drepturilor salariale şi a altor drepturi prevăzute de legislația în vigoare.
Pe perioada de acțiune a stării de urgență, de asediu și de război sau a stării de urgență în sănătate publică, autoritățile competente de gestionarea stării respective pot dispune, pentru unele categorii de salariați, atragerea la muncă suplimentară cu depășirea limitelor prevăzute!
Angajatorul poate antrena la muncă suplimentară fără acordul salariatului:
- pentru efectuarea lucrărilor necesare pentru apărarea țării, pentru preîntâmpinarea unei avarii de producție ori pentru înlăturarea consecințelor unei avarii de producție sau a unei calamități naturale;
- pentru efectuarea lucrărilor necesare înlăturării unor situații care ar putea periclita buna funcționare a serviciilor de aprovizionare cu apă şi energie electrică, de canalizare, poștale, de telecomunicații şi informatică, a căilor de comunicație şi a mijloacelor de transport în comun, a instalațiilor de distribuire a combustibilului, a unităților medico-sanitare.
Angajatorul poate atrage la muncă suplimentară cu acordul scris al salariatului:
- pentru finalizarea lucrului început care, din cauza unei rețineri neprevăzute, legate de condițiile tehnice ale procesului de producție, nu a putut fi dus până la capăt în decursul duratei normale a timpului de muncă, iar întreruperea lui poate provoca deteriorarea sau distrugerea bunurilor angajatorului sau ale proprietarului, a patrimoniului municipal sau de stat;
- pentru efectuarea lucrărilor temporare de reparare şi restabilire a dispozitivelor şi instalațiilor, dacă deficiențele acestora ar putea provoca încetarea lucrului pentru un timp nedeterminat şi pentru mai multe persoane;
- pentru efectuarea lucrărilor impuse de apariția unor circumstanțe care ar putea provoca deteriorarea sau distrugerea bunurilor unității, inclusiv a materiei prime, materialelor sau produselor;
- pentru continuarea muncii în caz de neprezentare a lucrătorului de schimb, dacă munca nu admite întrerupere. În aceste cazuri, angajatorul este obligat să ia măsuri urgente de înlocuire a salariatului respectiv.
Atragerea la muncă suplimentară în alte cazuri decât cele specificate se admite cu acordul scris al salariatului şi al reprezentanților salariaților!
La solicitarea angajatorului, salariații pot presta munca în afara orelor de program în limita a 240 de ore într-un an calendaristic.
Totodată, durata maximă a timpului de muncă al salariaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele de muncă suplimentară. Ca excepție, durata timpului de muncă, ce include și orele de muncă suplimentară, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână cu condiția ca media orelor de lucru, calculate pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
Atragerea la muncă suplimentară se efectuează în baza ordinu-lui (dispoziției, deciziei, hotărârii) motivat al angajatorului, care se aduce la cunoștința salariaților respectivi sub semnătură sau prin altă modalitate care permite confirmarea recepționării/înștiințării.
Limitarea muncii suplimentare
Nu se admite atragerea la muncă suplimentară a salariaților în vârstă de până la 18 ani, a femeilor gravide, precum şi a persoanelor cărora munca suplimentară le este contraindicată conform certificatului medical.
Persoanele cu dizabilități severe şi accentuate, unul dintre părinții (tutorele, curatorul) care au copii în vârstă de până la patru ani sau copii cu dizabilități, persoanele care îmbină concediile pentru îngrijirea copilului cu activitatea de muncă şi salariații care îngrijesc de un membru al familiei bolnav, în baza certificatului medical, pot presta muncă suplimentară numai cu acordul lor scris. Totodată, angajatorul este obligat să informeze în scris pe salariații menționați despre dreptul lor de a refuza munca suplimentară.
Retribuirea muncii suplimentare
În cazul retribuirii muncii pe unitate de timp (cu salariu tarifar sau cu salariul funcției), munca suplimentară pentru primele două ore se retribuie în mărime de cel puțin 1,5 salarii de bază stabilite salariatului pe unitate de timp, iar pentru orele următoare – cel puțin în mărime dublă.
În cazul retribuirii muncii în acord cu aplicarea sistemului tarifar de salarizare, pentru munca suplimentară se plătește un adaos de cel puțin 50 la sută din salariul tarifar al salariatului de categoria respectivă, remunerat pe unitate de timp pentru primele două ore, şi în mărime de cel puțin sută la sută din acest salariu tarifar – pentru orele următoare, iar cu aplicarea sistemelor netarifare de salarizare – de 50 la sută pentru primele două ore şi, respectiv, sută la sută din salariul minim stabilit pe unitate de timp – pentru orele următoare.
E de menționat că se admite ca în contractul colectiv de muncă sau în contractul individual de muncă să fie prevăzută posibilitatea de a compensa orele de muncă suplimentară cu ore libere plătite, cu acordul scris al părților. În acest caz, salariatul primește plata ordinară stabilită pe unitate de timp și un număr de ore libere (egal cu numărul de ore de muncă suplimentară prestată), remunerate conform salariului de bază. Orele libere vor fi acordate în decurs de 30 de zile de la prestarea muncii suplimentare.