21 November 2024
Chisinau
Varia

Munca pe platformele digitale, între avantaje, provocări și soluții

Loading
Varia Munca pe platformele digitale, între avantaje, provocări și soluții
Munca pe platformele digitale, între avantaje, provocări și soluții
umt.edu

Restricțiile impuse de pande­mia de coronavirus au pro­vocat un șir de schimbări în toate domeniile de activitate și au obligat, într-un fel, soci­etatea să se adapteze la noile concepte, puțin utilizate până nu demult. Printre acestea se numără și platformele de lu­cru, care, odată cu dezvolta­rea proceselor de digitalizare, au devenit mai comode, atrac­tive și mai sigure în unele mo­mente pentru angajați. O bună parte dintre companii, cărora activitatea le-a permis, au pre­ferat ca angajații să treacă la muncă online.

Discuții privind munca pe plat­formele digitale pentru sindicali-știi din Europa de Est, care sunt provocările acestora, normele ju­ridice care le reglementează, pre­cum și cât de pregătiți suntem pentru a le implementa, au avut loc recent, în cadrul unui webinar internațional. Acesta a fost organi­zat de Centrul Internațional de For­mare al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), cu genericul „Stan­dardele internaționale de muncă și platformele digitale de muncă”, la care au participat și reprezentanți ai Confederației Naționale a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM).

 

Carențe la capitolul legislație

În cadrul discursurilor, partici-panții la webinar au vorbit despre experiența fiecărei țări în parte la acest capitol. În special, ei s-au axat pe legislația care reglemen­tează domeniul muncii și cum ar trebui să fie racordată aceasta la noile concepte de muncă.

Evelin Toth, reprezentantă a Centrului Internațional de Forma­re al OIM, a accentuat importanța cooperări și sprijinului reciproc între țări pentru a definitiva un concept al muncii pe platformă.

„Este important să ajutăm în acest sens și membrii Organizației Internaționale a Muncii. Platforma digitală este un teren neexplorat pentru noi, pe care în acești ani îl experimentăm, încercăm să trecem peste el, să ne orientăm, căutăm sfaturi, soluții cum ar putea sindi­catele să muncească mai departe, să apere drepturile angajaților și să-i protejeze în situația în care ne aflăm la ora actuală. Evident, sunt și lacune la capitolul juridic, pentru că este ceva nou, dar în­cercăm să aplicăm normele deja existente, să îmbunătățim legis-lația cu noi prevederi, astfel ca să protejăm angajatul”, a menționat aceasta.

Claire La Hovary, specialistă superioară în standarde internaționale ale muncii și afaceri juri­dice, Biroul OIM din Geneva, s-a referit și ea în discursul său la reglementarea juridică a muncii pe platformă, accentuând că aici ar trebui să se facă diferență în­tre platforma online, care include muncă de traduceri, design, alte genuri de muncă pe care o poți realiza aflându-te în altă țară, și cea locală, gen servicii de curie­rat, taxi.

În cadrul acestui webinar, care a început în luna octombrie, sunt organizate mai multe sesi­uni. Ultima este programată pen­tru data de 18 noiembrie, când participanții urmează să vină cu concluzii și recomandări.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand