Conform prevederilor Codului educaţiei, Şcoala profesională nr. 2 de la Bălţi şi-a schimbat denumirea, acum se numește „Instituţie Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor”. În cadrul instituţiei sunt pregătiţi specialişti în domeniul alimentaţiei publice, orele practice fiind desfăşurate în laboratoare dotate cu utilaj modern.
Datele statistice arată că anume meseriile din domeniul alimentaţiei publice sunt cele mai solicitate pe piaţa muncii. Este foarte important ca, atunci când se angajează în câmpul muncii, tinerii să cunoască în ce constă o muncă decentă şi ce reprezintă un contract colectiv de muncă.
De Ziua Mondială a Muncii Decente, 7 octombrie, un grup de tineri, reprezentanți ai grupe-lor de bucătari, anul I și II și chelneri, anul I de la Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor, au participat la un seminar informativ cu genericul „Ora sindicală”.
Manifestarea a avut loc la Bălţi şi a fost moderată de Tatiana Marian, președinta Comisiei de Tineret din cadrul CNSM, și Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM. La seminar au participat şi Simion Guțu, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Angajaţilor din Industria Construcţiei de Maşini şi Aparate şi Învăţământul Profesional „SindRăutMaș”, Doina Morari, director adjunct pe instruire şi educaţie de la centrul amintit, Elena Sânic, preşedinta organizaţiei sindicale primare din cadrul centrului respectiv, membră a Comisiei de Tineret din cadrul CNSM.
În cadrul „Orei sindicale”, s-a discutat despre importanța
muncii decente, rolul sindicatelor în promovarea muncii decente şi despre avantajele de a fi membru de sindicat. La întrebarea „Ce este un sindicat şi care este rolul sindicatului?”, tinerii au răspuns că au auzit despre sindicate, dar nu cunosc prea multe în ce constă activitatea unei organizaţii sindicale.
Participanţii la seminar s-au implicat activ în discuții. Elevii Centrului de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor au abordat şi problema achitării salariilor în plic şi au adus mai multe exemple în acest sens.
În mare parte, discuţiile s-au axat pe drepturile tinerilor de a se încadra în câmpul muncii. Tinerii au fost informaţi că, la angajare, organizaţia sindicală de la întreprindere le oferă informaţii despre drepturile şi obligaţiile salariatului, precum şi despre prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de unitate şi prevederile contractului individual de muncă.
La final, tinerii au relevat că „Ora sindicală” le-a fost utilă, informaţia fiind prezentată pe înţelesul lor. Totodată, participanţii la seminar au concluzionat că munca este mai productivă atunci când se desfăşoară în condiţii de libertate, egalitate, securitate şi demnitate umană.