Reprezentanți ai Sindicatelor, Patronatelor și Guvernului, precum și ai OIM, s-au întrunit recent, în cadrul unui atelier consultativ, în care au făcut schimb de idei despre căile și mecanismele de creare a unui mediu favorabil pentru întreprinderi durabile în țară.
În contextul acestui eveniment, conducerea CNSM a avut în ajun o întrevedere de lucru cu reprezentanți ai OIM, la care s-a subliniat că scopul procesului tripartit de evaluare a mediului de afaceri este de a identifica prin consens și dialog direcțiile prioritare pentru reforme și politici publice relevante și benefice pentru toate părțile implicate – Guvern, Sindicate și Patronate.
În cadrul atelierului tripartit, Sergiu Iurcu, șeful Departamentului protecție social-economică al CNSM, a afirmat că, în condițiile de astăzi, sindicatele își doresc, la fel ca și patronatele, niște mecanisme de stimulare a creării locurilor de muncă. Totodată, el a relevat că există și disensiuni care trebuie înlăturate, printre acestea fiind și intenția de liberalizare a raporturilor de muncă. În acest caz însă pentru angajați dispare siguranța și motivarea, migrația de muncă fiind o soluție la îndemână. Pentru ca formatul tripartit să dea roade, a subliniat Iurcu, trebuie să se țină cont de opiniile partenerilor.
În aceeași ordine de idei, Alexandru Ghețu, șeful Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și parteneriat social de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a spus că, dacă sindicatele și patronatele se află uneori pe diferite părți ale baricadei, ministerul tinde să se situeze pe o poziție de mijloc, să le împace. Doar existând o colaborare între angajator și angajați pot fi atinse scopurile. El a adăugat că ar vrea să fie și la noi ca în Occident: munca să constituie nu doar o sursă de existență, ci și un mijloc de afirmare. Aceasta este, se pare, chintesența vieții într-o societate avansată, prosperă, spre care tindem cu toții. Deocamdată, însă, la noi, se dă o adevărată luptă pentru supraviețuire.