6 December 2024
Chisinau
Social

Moldovenii de peste hotare trimit tot mai mulți bani celor rămași acasă

Loading
Social Moldovenii de peste hotare trimit tot mai mulți bani celor rămași acasă
Moldovenii de peste hotare trimit tot mai mulți bani celor rămași acasă
newsmaker.md

Deși suntem în pandemie, iar economia mai multor țări a fost afectată de criza legată de Co­vid-19, datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) arată că moldovenii de peste hotare tri­mit acasă tot mai mulţi bani. Sumele au început să crească considerabil încă din luna iu­nie. Cei mai mulţi bani au fost transferaţi în luna iulie, aproa­pe 150 de milioane de dolari.

 

În creștere cu 30 la sută

În luna noiembrie 2020, prin in­termediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate către per­soanele fizice mijloace bănești în va­loare netă de 131,88 milioane dolari, în creștere cu 30 la sută comparativ cu noiembrie 2019.

Cei mai mulți bani dintre aceștia provin din țările Uniunii Europene – o pondere de 49,2 la sută, din CSI – 12,8 la sută și din restul lumii – 38 la sută.

Transferurile din UE către per­soanele fizice în noiembrie 2020 au constituit 64,88 milioane de dolari, în creștere cu 27 la sută comparativ cu noiembrie 2019. Acest indicator este afectat de Brexit, deoarece, ca rezultat al ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, volumul transferurilor din UE în noiembrie 2020 a fost cu 10,65 milioane de dolari mai mic.

„Astfel, dacă comparăm cu volu­mul transferurilor din țările Uniunii Europene în noiembrie 2019, din care le excludem pe cele din Rega­tul Unit, constatăm o creștere de 52 la sută. De asemenea, Brexit–ul a determinat creșterea semnificativă a ponderii în total a transferurilor din alte state cu 8,1 puncte procentua­le”, se menționează în datele Băncii Naționale a Moldovei.

 

Țările de unde vin cele mai mari fluxuri de valută

 

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, sunt de menționat transferurile din Israel, cu o pondere de 17,7 la sută sau 23,38 milioane de dolari din total, în creștere cu 25,4 la sută comparativ cu noiembrie 2019. Israelul este ur­mat de Italia, cu o pondere de 12,8 la sută sau 16,86 milioane de dolari, apoi de Germania, cu o pondere de 11,7 la sută (15,38 milioane de dolari), de Rusia, cu o pondere de 11,7 la sută (15,37 milioane de dolari) din total, în scădere cu 18,6 la sută, comparativ cu noiembrie 2019. Bani au ajuns în Re­publica Moldova și din alte țări, cum ar fi Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Franța, Irslanda, Ce­hia, România, Polonia etc.

 

Euro deține întâietatea printre monede

Dacă e să ne referim la valuta tran­sferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin sistemele de remitere de bani, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 65,3 la sută, în creștere cu 6,9 puncte procen­tuale (p.p.) comparativ cu noiembrie 2019, urmate de transferurile în dolari SUA – 32,8 la sută, în descreștere cu 5,1 p. p., și cele în ruble rusești – 1,9 la sută, în descreștere cu 1,8 p. p.

Pe parcursul perioadei ianuarie – noiembrie 2020, volumul total al tran­sferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate către persoane fizice din Republica Moldova a constituit un miliard 338,42 milioane de dolari SUA, cu 20,1 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent, când au fost înregistrate un miliard 114,86 milioane de dolari SUA.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, volumul real al remitențelor nu a crescut, ba chiar a înregistrat o ușoară scădere.

„Au crescut remitențele aduse pe căi oficiale. Explic. În ultimii ani, moldovenii transferau legal în Repu­blica Moldova în jur de 1,2 miliarde de dolari SUA anual, iar vânzările de valută ale persoanelor fizice se ridică anual la 2,1 miliarde de dolari. Apa­re întrebarea firească: de unde s-au luat 900 de milioane de dolari? Răs­punsul este extrem de simplu. Lunar, moldovenii transferă acasă în jur de 100 de milioane de dolari, iar alte 75 milioane USD ajung în țară pe căi neformale, prin microbuze, aduse ne­mijlocit de lucrători, transmise prin intermediul rudelor și prietenilor. De fapt, nu se întâmplă nimic deosebit. Pur și simplu, remitențele care intră în Moldova pe căi oficiale cresc pe sea­ma remitențelor care intră neoficial în țară”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand