1 October 2024
Chisinau
Social

Moldovenii cu studii făcute în străinătate, sprijiniţi să revină acasă

Loading
Social Moldovenii cu studii făcute în străinătate, sprijiniţi să revină acasă
Moldovenii cu studii făcute în străinătate, sprijiniţi să revină acasă

 

 

moldovenii-revin-acasa

Foto: vocea.md

Circa 6000 de burse de stu­dii peste hotare vor fi oferite în anul de studii 2015-2016 în baza celor peste 50 de tra­tate internaționale încheiate între Guvernul ţării noastre și guvernele altor state.

 

Cele mai multe burse, 5500 la număr, vor fi oferite în baza Acor­dului de cooperare în domeniul educației încheiat cu România. Totodată, doritorii de a studia pes­te hotarele țării vor putea opta și pentru alte țări, inclusiv Federația Rusă, Bulgaria, Turcia, Slovacia, Cehia, Letonia, China, Qatar.

O altă oportunitate de studii peste hotare o constituie progra­mele educaționale ale guvernelor unor state, precum cel al Franței (Alianța Franceză); al Statelor Uni­te ale Americii (programele Flex, Fulbright, Muski etc.), al Germani­ei (DAAD).

Începând cu 1 ianuarie 2014, tinerii din Republica Moldova pot opta și pentru programele de mo­bilitate ce sunt oferite în cadrul mecanismelor Uniunii europene pentru educație, instruire, sport și tineret – „Erasmus+”, care este accesibil și pentru țările din Parte­neriatul Estic. Astfel, studenții din țările care fac parte din acest par­teneriat vor avea posibilitatea de a primi subvenții pentru a participa la programele comunitare de mas­terat. Totodată, mecanismele re­spective ale UE oferă posibilitate să fie făcute studii doctorale, iar astfel de burse urmează să fie finanțate din Programul „Marie Skłodows­ka-Curie”, parte a noului Program pentru cercetare și inovare „Ori­zont 2020”.

În același timp, tinerii pot alege și programe de mobilitate acade­mică oferite de diferite organizaţii internaţionale şi regionale, pre­cum Consiliul Europei, UNESCO, Inițiativa Central Europeană (Pro­gramul CEEPUS) și altele. Toate ofertele descrise mai sus pot fi găsi­te pe site-ul Ministerului Educației – www.edu.md la secțiunea burse.

De menţionat că tinerii moldo­veni care obţin pregătire profesi­onală în străinătate sunt susţinuţi financiar pentru a reveni în ţara noastră prin intermediul unui pro­gram implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Programul respectiv prevede plata unui salariu în mărime de 3000 de lei lunar, timp de jumă­tate de an, suplimentar la retribu­ţia obţinută la locul de muncă. Pe lângă acest salariu, tinerilor le este acordat, în caz de necesitate, su­port în căutarea unui loc de muncă şi le este achitat costul biletului de transport, procurat pentru reveni­rea în patrie.

Pentru a beneficia de acest su­port, tinerii trebuie să participe la un concurs, la care se pot înscrie cei cu studii de masterat sau doc­torat făcute în străinătate şi vor să revină, temporar sau definitiv, în ţara de baştină. Aceştia pot fi anga­jaţi sau stagiari în sectorul public ori privat, iar o condiţie este ca be­neficiarii să nu fi revenit acasă mai devreme de 1 martie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand