22 iulie 2024
Chisinau
Social

Moldova se solidarizează pentru o viață fără violență

Loading
Social Moldova se solidarizează pentru o viață fără violență
Moldova se solidarizează pentru o viață fără violență
fara-violenta

Marșul pentru eliminarea violenței față de femei și fete, la Boșcana, Criuleni / Foto: UN Women/Dorin Goian

 

„Continuă Campania națională „16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete, lansată în Moldova și la nivel internațional pe 25 noiembrie.

 

Pentru prima dată în cele 14 ediții, deschiderea campaniei a avut loc în mediul rural – în satul Boșcana, raionul Criuleni. Evenimentul a început printr-un marș oranj, culoarea campaniei. Pe strada principală a satului Boșcana, reprezentanții și reprezentantele statului, ai societății civile și locuitorii satului și-au exprimat astfel suportul pentru eliminarea violenței față de femei și fete.

În premieră, femeile supraviețuitoare ale violenței domestice au vorbit public despre cum au reușit să depășească violența și despre lucrul lor cu alte femei care se află în situații similare.

Rodica Carpenco este o „campioană pozitivă”, pentru că după ce a depășit violența, acum sprijină și alte femei să facă primul pas. Ea lucrează cu femeile care suferă de violență la Centrul Maternal „Ariadna” din Drochia.

„Timp de șapte luni am lucrat în 12 sate, iar ședințele se fac cu câte 10 femei. După discuția sinceră cu noi, ele capătă încredere și ne povestesc ce se întâmplă la ele acasă. Este foarte complicat să faci primul pas, într-adevăr, dar ele trebuie să știe că sunt ascultate”, a spus Rodica Carpenco.

În campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” din acest an s-au implicat instituțiile statului, Organizația Națiunilor Unite, alți parteneri de dezvoltare, ambasade, mass media, societatea civilă, și cetățenii. Peste 80 de evenimente vor fi organizate în toată țara, inclusiv discuții în școli, lucrul cu poliția, expoziții de pictură, discuții în comunitățile locale, întâlniri între supraviețuitoarele violenței și reprezentanții statului și altele. Pentru a atrage atenția asupra necesității eliminării violenței, pe 25 noiembrie a fost iluminată clădirea Parlamentului în culoarea oranj.

Lansată în anul 1991 de către Organizația Națiunilor Unite, campania „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen” începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și se termină pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului. Până în prezent, 4100 de organizații și 172 de țări s-au mobilizat pentru a desfășura această campanie.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand