20 aprilie 2024
Chisinau
Social

Moldova rămâne tot mai depopulată și mai îmbătrânită

Loading
Social Moldova rămâne tot mai depopulată și mai îmbătrânită
Moldova rămâne tot mai depopulată și mai îmbătrânită
Vocea poporului

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, Republica Moldova se depopulează într-un ritm alarmant din cauza ratei scăzute a natalității și a faptului că, anu­al, din țară pleacă peste hotare între 35 și 40 de mii de cetățeni. Astfel, din 1991 și până în 2022, populația Repu­blicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori.

Satele devin tot mai depopu­late și pustii, rămân să locuiască aici mai mult bătrânii, iar cei tineri, fie iau calea străinătății, fie pleacă la oraș.

„Cândva, eram foarte mulți oameni în sat, acum am rămas cam jumătate. Am avut și ferme în sat. Fata mea a terminat Academia de Studii Economice și a plecat peste hotare. Ce să faci, a mers în căuta­rea unei vieți mai bune”, ne spune cu lacrimi în ochi mătușa Olga din satul Rădeni, raionul Strășeni. Femeia are trei copii și toți trei au plecat în țări străine. Abia așteaptă să vină vara, când va putea să-și strângă copiii și nepoții în brațe.

Primarul satului speră că, într-o bună zi, tinerii vor reveni acasă, chiar dacă acum situația nu este dintre cele mai bune. „Am văzut că au început și construcția de case noi, ceea ce demonstrează că satul începe să prindă viață. Până în 2015, nu se construiau case. Este încă foarte puțin, ceea ce în­seamnă că cei care au plecat peste hotare încă se mai gândesc să rămână acolo să-și facă un capital. Eu cred că după o perioadă vor decide dacă se vor întoarce sau nu, dar cu siguranță că minimum 20 la sută dintre ei vor rămâne peste hotare”, ne-a spus primarul satului Rădeni, Petru Răbdău.

Pentru a-i încuraja să revină în satul natal, primarul spune că a pus accentul pe dezvoltarea in­frastructurii și pe crearea noilor locuri de muncă.

 

Câți moldoveni pleacă anual peste hotare

Expertul Veaceslav Ioniță men-ționează, în analiza sa, că în anul 1991 Republica Moldova avea 4 milioane 364 de mii de cetățeni, iar acum, la începutul anului 2022, are cel mai probabil 2 milioane 867 de mii de locuitori. Pe malul drept al Nistrului sunt 2 milioa­ne 563 de mii de locuitori, iar pe malul stâng – estimativ, 304 mii de locuitori.

„Republica Moldova este un campion negativ în Europa la ceea ce înseamnă migrația și scăde­rea populației. Iar zona din stânga Nistrului este un dublu campionîn acest sens”, a menționat exper­tul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, ponderea cetățenilor moldoveni în lume s-a redus de două ori în ultimii 60 de ani.

„În 1961, populația Republi­cii Moldova reprezenta 0,1% din populația globului. Către momen­tul destrămării URSS, în Republi­ca Moldova deja natalitatea era cu mult mai mică decât în restul țărilor, tendință care s-a accentuat în următorii ani. Astăzi, populația țării se reduce anual cu zece mii de persoane, din cauza natalității scăzute, și cu 40 de mii, din cauza migrației. Moldovenii tot mai mult părăsesc țara pentru a se stabili în străinătate. În 2022, reprezen­tăm 0,05% din populația globului. Moldovenii, ca națiune, dispar de pe glob. Ponderea noastră în lume s-a redus de două ori din cauza natalității scăzute, și de trei ori din cauza plecării masive în lume a moldovenilor”, a spus Veaceslav Ioniță.

Economistul a mai declarat că, din 1995 și până în prezent, timp de mai bine de 25 de ani, sporul natural al populației Republicii Moldova este negativ. Numărul deceselor este cu mult mai mare decât numărul celor născuți. Dacă, în perioada 1996-2000, sporul natural era 0, numărul celor năs-cuți era egal cu al celor decedați, din 2001 și până în prezent, se tot înregistrează „găuri demogra-fice”. În ultimii cinci ani, s-au născut cu 23 de mii de persoane mai puține decât au murit.

 

Se nasc mai puțini decât mor

Analistul economic estimează că populația Republicii Moldova din dreapta Nistrului în 2022 va fi de 3 milioane 518 mii de lo­cuitori, dintre care peste hotare se află 955 de mii și 2 milioane 563 de mii acasă.

„Se nasc mai puțini decât mor, și pleacă din țară mai mulți decât se întorc acasă”, spune analistul economic.

Expertul a mai afirmat că în 2021, estimativ, ar fi plecat din țară 32-36 de mii de moldoveni, iar din 1991 și până în prezent, circa 966 de mii de cetățeni.

„La noi, practic, timp de zece ani, numărul locurilor de muncă a rămas constant, circa 600 de mii, iar toți cei care treptat intră în vârsta aptă de muncă sunt absorbiți de ideea de a pleca peste hotare. În fiecare an, pleacă peste hotare aproape o generație întreagă. Noi pur și simplu suntem într-un blocaj demografic, iar pro­blema numărul unu a dezvoltării Republicii Moldova în viitorii ani va fi lipsa locurilor de muncă”, a afirmat expertul.

Veaceslav Ioniță a mai precizat că cel mai puternic val de plecări a fost înregistrat în perioada 2016-2020, când din Republi­ca Moldova au plecat 212 mii de moldoveni, anual circa 42 de mii de persoane.

„În 2021 a fost un nivel mai mic, însă cu mult mai mare decât din 2006 și până în 2015. Lucrul acesta ne arată că noi nu avem o politică clară de a crea locuri de muncă și salarii. Ceea ce îi deter­mină pe oameni să plece este lipsa unui loc de muncă și un salariu bine plătit”, a conchis Veaceslav Ioniță.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand