Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare. De asemenea, cadrele didactice cu minimum trei ani de experiență vor beneficia de o procedură simplificată de recalificare.
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, în premieră, o nouă metodologie privind recalificarea cadrelor didactice și validarea competențelor profesionale în învățământul general.
Potrivit ministerului de resort, această acțiune face parte dintr-un pachet de măsuri de debirocratizare, aprobat de minister, care are drept scop de a reduce sarcinile administrative și de a recunoaște experiența profesională dobândită în practică.
Noua metodologie descrie procesul de recalificare profesională, explică modul de organizare a validării competențelor și, totodată, prevede înființarea unor centre de validare în colegii și instituții de învățământ superior. Totodată, documentul stabilește clar ce discipline pot fi predate în funcție de facultatea și specializarea absolvite, pentru o încadrare corectă a personalului didactic.
„Prin aprobarea acestui document, ne propunem să susținem cadrele didactice care, de mulți ani, predau o anumită disciplină, dar erau dezavantajate financiar pentru faptul că nu aveau o specializare universitară în domeniu”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Documentul stabilește că orice profesor care predă o disciplină de cel puțin zece ani și deține un grad didactic corespunzător va fi considerat automat calificat pentru acea disciplină, fără a mai fi obligat să urmeze cursuri de recalificare.
În ceea ce privește profesorii aflați la început de carieră, care doresc să predea o disciplină diferită de cea studiată la universitate, aceștia vor trebui în continuare să urmeze un program de recalificare. Totuși, în ultimii ani, costurile acestor cursuri sunt acoperite integral de către Ministerul Educației și Cercetării.
Noua metodologie descrie procesul de recalificare profesională
Pot cere validarea competențelor profesionale și a experienței anterioare în vederea ocupării funcțiilor didactice în educație timpurie, învățământ primar, gimnazial, liceal, cadrele didactice care întrunesc cumulativ următoarele cerințe: dețin o calificare profesională într-un domeniu conex specialității pentru care se solicită validarea competențelor profesionale, au experiență didactică dovedită de cel puțin trei ani într-o funcție didactică conexă specialității pe care o dețin, au urmat programe de perfecționare la specialitatea la care cere validarea competențelor profesionale și au acumulat cel puțin 20 de credite de studii.
Cadrul didactic care solicită validarea competențelor profesionale va trebui să depună la Centrul de validare, în format fizic sau online, următoarele acte: cererea privind solicitarea de validare a competențelor profesionale, copia diplomei de studii profesionale/studii superioare de licență, copia suplimentului care confirmă deținerea unei calificări conexe specialității pentru care se solicită validarea competențelor profesionale, adeverință de la locul de muncă, ce confirmă activitatea de cel puțin trei ani într-o funcție didactică conexă specialității pe care o dețin, copia certificatelor de perfecționare la specialitatea la care solicită validarea competențelor profesionale, care confirmă cel puțin 20 de credite de studii.
Până la intrarea în vigoare a noii metodologii, profesorii care nu urmau procesul formal de recalificare erau încadrați cu până la cinci clase salariale mai jos, în pofida experienței acumulate.