Un proiect de aprobare a unui nou cuprins al Metodologiei de elaborare a standardelor ocupaționale este propus spre consultare publică de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit autorilor, in-tenția este de a simplifica mecanismul existent și a face ca procesul în cauză să fie mai clar și accesibil părților implicate.
Emiterea acestui nou act normativ este motivată de adoptarea pe parcurs a unei serii întregi de norme noi, de multitudinea de amendamente ce urmează a fi inserate în textul actualei metodologii, precum și de complexitatea acestora.
Astfel, proiectul stabilește că dreptul de a elabora standardele ocupaționale îl vor avea comitetele sectoriale pentru formare profesională, dar și entitățile publice și private, cum ar fi: asociațiile profesionale, patronatele, sindicatele, asociațiile obștești, agenții economici, instituțiile publice de cercetare și educație etc. Acestea vor trebui să dispună însă de experți certificați în elaborarea standardelor ocupaționale. În proiect sunt specificate obligațiile fiecăruia dintre participanții la procesul de elaborare.
Cu titlu de noutate, se propune ca formarea și certificarea experților în elaborarea standardelor ocupaționale să se facă de ministerul de resort, conform unui program aprobat de specialiștii acestuia și coordonat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
De asemenea, a fost introdusă procedura de contractare a serviciilor, în situația în care finanțarea procesului de elaborare nu va fi asigurată din bugetul de stat. În acest caz, finanțatorii pot contracta direct sau prin concurs de oferte comitetele sectoriale pentru formare profesională sau entitățile publice și private, pentru activitatea de coordonare și elaborare a standardelor ocupaționale, prin intermediul unui contract cu caracter civil.
Autorii proiectului mai solicită ca standardele ocupaționale să fie raportate la nivelul Cadrului Național al Calificărilor din Republica Moldova.
Totodată, rămâne valabilă în continuare obligația ca entitatea publică sau privată ori comitetul sectorial să constituie grupurile de lucru pentru elaborarea profilului ocupațional şi a standardului ocupațional, precum şi comisia de evaluare şi validare a acestui standard.
În acest sens, se propune limitarea numărului de membri ai grupului de lucru pentru elaborarea profilului ocupațional la cinci reprezentanți ai agenților economici, doar un coordonator-expert și doar un reprezentant al comitetului sectorial ori al entității publice sau private. Cu alte cuvinte, de la cel puțin șapte membri s-a ajuns la maximum șapte.
Norme similare se introduc și în cazul grupului de lucru pentru elaborarea standardului ocupațional. Componența acestuia ar urma să fie alcătuită din trei reprezentanţi ai agenţilor economici, dintre care cel puțin unul care a participat la elaborarea profilului ocupațional, doar un coordonator-expert și doar un reprezentant al comitetului sectorial sau al entității publice ori private.
Proiectul prevede ca procesul de elaborare a standardului ocupaţional să cuprindă următoarele etape: elaborarea profilului ocupaţional, după care revizuirea acestuia, apoi elaborarea standardului ocupaţional, evaluarea şi validarea lui, cu aprobarea ulterioară. Elementele structurale ale standardului ocupaţional vor conține trei compartimente: foaiade titlu, descrierea ocupației și fondul standardului ocupațional.
Proiectul hotărârii de Guvern privind noul cuprins al acestei metodologii ar urma să intre în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial.