14 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii – 1 Mai

Loading
Varia Mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii – 1 Mai

Stimați membri de sindicat, muncitori, funcționari, frați și surori,

Cu prilejul Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii – 1 Mai, am deosebita plăcere și responsabilitate de a mă adresa către Dumneavoastră.

Ziua  de 1 Mai întruchipează în sine trecutul, prezentul și viitorul. Fiind consemnată încă din anul 1889, această sărbătoare a fost obținută cu mari sacrificii, în urma mișcărilor sindicale ale muncitorilor,  a protestelor și grevelor. Lupta pentru reducerea  orelor de lucru și obținerea numărului prestabilit de zile de concediu, ce constituie originea semnificației zilei de 1 Mai,  ca sărbătoare internațională a muncitorilor, a costat veți omenești. Cu trecerea timpului, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii.

De-a lungul anilor, acest simbol istoric al zilei de 1 Mai a ajuns să fie deformat de către propaganda sistemelor politice. Practic, toată lumea era obligată pe timpuri să participe la defilări grandioase, să scandeze lozinci și să poarte pancarte uriașe.

După proclamarea Independenței Republicii Moldova, importanța propagandistică a acestei sărbători a fost minimalizată și a început revenirea ei la semnificația inițială.

După ce sindicatele din Republica Moldova și-au declarat independența, ele cu adevărat contribuie la apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale salariaților. Aceasta însemna că sindicatele nu mai puteau fi neglijate sau dirijate de către organele  de stat. Poziția independentă a sindicatelor a început să fie auzită și luată în considerație. Grație insistenței sindicatelor, au fost soluționate un șir de probleme ale angajaților ce țin de majorarea salariului, crearea condițiilor sigure de muncă cu un înalt grad de securitate, îmbunătățirea cadrului legal în domeniul protecției sociale.

Cu regret, constat că, în ultimii anii, partidele politice din Republica Moldova au început să folosească această zi de 1 Mai cu scopul de a obține capital politic, organizând manifestații ale membrilor și simpatizanților lor, ignorând totalmente originea semnificației zilei de 1 Mai. Această zi aparține istoric celor care muncesc și cer respectarea drepturilor fundamentale, dar nu politicienilor.

În această zi de 1 Mai, aș vrea în primul rând să ne îndreptăm gândurile la cei care au pus bazele mișcării sindicale și au scris istoria sindicatelor riscându-și viața prin fapte  al căror ecou îl simțim și astăzi.

În numele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, aduc mesajul de recunoștință și cuvântul de mulțumire membrilor de sindicat și oamenilor muncii pentru devotamentul și efortul manifestat în făurirea avuției naționale. Transmit felicitări tuturor, dorindu-vă succese, prosperitate, bunăstare și să continuăm munca împreună pentru o Moldovă democratică  și prosperă în familia europeană.

 

Cu stimă,

Oleg Budza, președintele CNSM

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand