Un proiect de lege pentru susținerea și promovarea medierii a fost aprobat, recent, de Cabinetul de Miniștri. Noul document are scopul de a contribui la eficientizarea activității mediatorilor și la fortificarea instituției medierii în ţara noastră.
Medierea este o metodă alternativă de soluționare a disputelor, iar odată cu aplicarea ei, autorităţile statului se aşteaptă la reducerea fluxului mare de dosare din instanţele de judecată și la economisirea resurselor umane și financiare.
Funcţionarea eficientă a sistemului de soluționare alternativă a litigiilor este indispensabilă pentru procesul de edificare a unui sistem judiciar eficient. Medierea are menirea de a îmbunătăţi accesul la justiţie, a reduce termenul necesar pentru soluţionarea litigiilor şi a creşte încrederea populaţiei în actul justiţiei, susţine Vladimir Grosu, ministrul Justiției.
Prin promovarea acestui proiect de lege, se urmărește fortificarea Consiliului de Mediere, stabilirea condițiilor de accedere în profesie, crearea unui corp de mediatori calificați. Totodată, documentul va contribui
la reglementarea facilităților pentru părțile care vor opta pentru soluționarea litigiului prin mediere, dar și la delimitarea competențelor Ministerului Justiției și ale Consiliului de Mediere.
Conform proiectului, Consiliul de Mediere va propune elaborarea politicilor și per-fecționarea cadrului normativ, iar Ministerul Justiției va elabora, coordona și monitoriza aplicarea documentelor de politici.
Părțile implicate în conflict care vor alege medierea vor beneficia de anumite facilități, cum ar fi scutirea de achitarea taxei de stat, eșalonarea achitării sau restituirea totală sau parțială a acesteia. De asemenea, părțile vor putea beneficia de serviciul unui mediator plătit de stat. Promovarea şi dezvoltarea instituţiei medierii în calitate de mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor constituie unul dintre obiectivele Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.