Chirurgii, ftiziopneumologii şi asistentele medicale sunt cei mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi în timp ce acordă ajutor medical. Potrivit sindicaliştilor din domeniu, cel mai frecvent, angajaţii din sănătate se îmbolnăvesc de tuberculoză, hepatite virale şi fac alergii la medicamente.
După cum transmite publika.md, în sala de operaţii hibrid din blocul chirurgical al Spitalului Clinic Republican există condiţii perfecte de muncă pentru medici şi asistentele medicale. Dincolo de echipamentul performant, acolo funcţionează un sistem adecvat de ventilaţie şi dezinfectare a aerului.
De asemenea, toate instrumentele medicale sunt sterilizate într-o sală special amenajată. În majoritatea spitalelor din ţară, însă, procedura în cauză este realizată chiar în sălile de operaţii, iar medicii sunt expuşi riscului de a inhala substanţele toxice în timpul intervenţiilor.
În acelaşi timp, specialiştii constată că, chiar şi în condiţii de muncă sigure, unele afecţiuni sunt inevitabile.
„De obicei, vorbim despre problemele ce apar în urma tratării mâinilor cu diferite antiseptice, probleme de dilatare varicoasă a venelor în cazul chirurgilor care stau mult timp în picioare. Majoritatea acestora se confruntă, la un moment dat, cu dureri de spate”, a declarat Aurel Bodiu, şeful secţiei de neurochirurgie a Spitalului Clinic Republican.
Potrivit unui raport al sindicaliştilor moldoveni, 20 de angajaţi din domeniul sănătăţii s-au accidentat, în 2014, la locul de muncă, iar doi dintre aceştia au murit. De asemenea, 59 de angajaţi s-au îmbolnăvit, în perioada 2010-2014, în timp ce acordau asistenţă medicală. Şase dintre ei s-au molipsit de tuberculoză şi doi – de hepatite virale. Un caz similar a avut loc, în luna martie a acestui an, la Spitalul raional din Edineţ.
De asemenea, o asistentă medicală a fost înţepată cu acul de la perfuzie de către un pacient bolnav de tuberculoză şi HIV.
Risc de îmbolnăvire
Riscului de a se îmbolnăvi sunt expuşi frecvent nu doar medicii din ţara noastră, ci din întreaga lume. Cele mai multe cazuri de acest fel sunt semnalate din zonele unde sunt focare de infecţii periculoase.
Astfel, anul trecut, doi angajaţi din domeniul sănătăţii din SUA, care activau în Liberia, s-au infectat cu virusul Ebola. Din fericire, ei au fost transportaţi rapid în SUA şi s-au vindecat. Tot de Ebola s-a infectat o asistentă din Spania, care a îngrijit un preot misionar. Acesta fusese repatriat la Madrid din Sierra Leone. Pacientul a murit în scurt timp, asistenta a fost, însă, salvată.
Şi virusul MERS, care face ravagii în Coreea de Sud, reprezintă un risc sporit pentru angajaţii spitalelor. Până acum, 13 medici s-au infectat cu acest virus. Un alt caz cutremurător s-a produs la sfârşitul anului 2013 în România.
O treime dintre medicii şi asistenţii unei maternităţi din oraşul Rădăuţi au fost infectaţi cu stafilococul auriu, o bacterie care poate produce meningită sau chiar septicemie.