Vă rog să ne spuneți care este modalitatea de solicitare și acordare a indemnizației unice în mărime de 100.000 de lei, în cazul în care medicul unei policlinici a decedat la locul său de muncă în lupta cu Covid-19?
Anastasia Tcacenco, Bălți
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Reglementările principale care vizează procedura privind solicitarea și acordarea indemnizației unice pe care ați indicat-o în adresarea dvs. sunt cuprinse în Legea nr. 69 din 21.05.2020 (Legea nr. 69/2020).
Potrivit prevederilor art. VI secund din Legea nr. 69/2020 (în redacția Legii nr. 169 din 11.11.2021), indemnizația unică în mărime de 100.000 de lei se stabilește pentru personalul implicat nemijlocit în activitățile medicale de combatere a infecției cu Covid-19 și vaccinat împotriva Covid-19 din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice de asistență medicală spitalicească, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală specializată de ambulatoriu, de asistență medicală primară, din cadrul instituțiilor/subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării, a Administrației Naționale a Penitenciarelor și a Serviciului de Informații și Securitate, care a decedat în lupta cu Covid-19.
Această indemnizație se acordă dacă decesul întreținătorului vaccinat împotriva Covid-19 a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu Covid-19.
Indemnizația unică se acordă: a) soțului supraviețuitor; b) copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ cu frecvență (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; c) unuia dintre părinți, în cazul în care nu sunt urmași specificați la lit. a) și b). Indemnizația se acordă la cererea persoanei care a obținut dreptul la indemnizație, a tutorelui (curatorului) acesteia.
Modul de acordare a indemnizației unice se stabilește de către Guvern
Totodată, art. VI secund alin. (6) din Legea nr. 69/2020 prevede că modul de solicitare și acordare a indemnizației unice se stabilește de către Guvern, iar mai exact – potrivit Regulamentului cu privire la modul de solicitare și acordare a indemnizației unice în cazul personalului decedat în lupta cu Covid-19 din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 21/2021 (Regulament).
Prevederile Regulamentului stipulează inclusiv că: indemnizația unică se acordă la cererea persoanei care a obținut dreptul la această indemnizație sau a tutorelui (curatorului) acesteia; indemnizația unică se acordă urmașilor, dacă decesul întreținătorului a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu Covid-19; cererea pentru stabilirea indemnizației unice se depune de către persoana care a obținut acest drept sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative, la instituția medico-sanitară publică sau autoritatea publică în care a activat persoana decedată. Cererea se consideră completă și se acceptă pentru stabilirea indemnizației unice dacă toate actele confirmative au fost prezentate de către solicitant.
La cererea pentru stabilirea indemnizației unice se anexează copiile următoarelor acte: 1) actul de identitate al solicitantului; 2) certificatul de deces al întreținătorului; 3) certificatul constatator de deces (formular 106/e), eliberat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (care confirmă cauza decesului – Covid-19); 4) acte de stare civilă, care adeveresc căsătoria/gradul de rudenie cu decedatul.
Ministerul Sănătății emite ordinul privind acordarea indemnizației unice urmașilor personalului decedat ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu Covid-19. Indemnizația unică se achită de către instituția medico-sanitară publică sau autoritatea publică solicitantă, în care a activat persoana decedată.