Printre cei care au făcut boli profesionale în anul trecut, mecanizatorii ocupă locul întâi, cu o pondere de 37-40 la sută, a menţionat directorul Centrului sănătate ocupaţională, Iurie Pânzaru, în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.
Astfel, în 2013 au fost înregistrate cinci cazuri de boală profesională cronică însoţită de pierderea temporară a capacităţii de muncă în rândul mecanizatorilor din raioanele Ceadâr-Lunga, Glodeni, Ialoveni şi Hânceşti. Ei au fost diagnosticaţi cu osteocondroză.
Aceştia au fost supuşi, pe parcursul a 30-39 de ani, acţiunii vibraţiilor şi zgomotului cu un nivel ce depăşeşte normele maximum admisibile. La provocarea maladiilor au contribuit şi unele deficienţe ale tractoarelor, reparaţiile insuficiente ale tehnicii, încălcarea regimului de muncă şi odihnă al lucrătorilor.
O treime dintre moldoveni muncesc în condiţii ce le afectează sănătatea |
Într-un alt caz, un mecanizator din raionul Ceadâr-Lunga a fost diagnosticat cu hepatită toxică. Angajatul a lucrat timp de 34 de ani şi a fost expus acţiunii fertilizanţilor şi preparatelor de uz fitosanitar. La apariţia maladiei a contribuit şi faptul că nu au fost folosite mijloace de protecţie individuală şi au fost încălcate normele de securitate şi sănătate în muncă.
Depistare defectuoasă
În total, în 2013, în ţara noastră au fost certificate doar şase cazuri de boli profesionale, iar în ultimii cinci ani au fost depistate în medie câte 10-12 persoane care se confruntau cu probleme de acest gen, a remarcat vorbitorul. În acelaşi timp, în alte ţări, precum Finlanda, sunt înregistrate anual 5000-6000 de cazuri de îmbolnăvire profesională.
„Şi noi avem asemenea cazuri, dar depistarea este cea care este, deoarece în sistemul de sănătate au mai rămas doar opt medici specializați în patologii profesionale”, a explicat Iurie Pânzaru.
De aceea, este necesar ca în următorii ani să fie pregătiţi specialişti în materie, pentru că, în condiţiile existente, aceşti bolnavi sunt depistaţi doar la nivel naţional şi deja la etapa terminală sau atunci când nu se mai poate face nimic.
Factorii de risc
După factorii de risc profesional, pe primul loc se află vibraţia, din cauza că tehnica utilizată în producţie, inclusiv cea agricolă, şi utilajele industriale, sunt prea învechite. Pe seama vibraţiilor revin circa 40 la sută din factorii de risc.
Lista este continuată de substanţele chimice toxice, sistemele de ventilare, amenajarea încăperilor, după care urmează preparatele ori substanţele biologice, ce afectează lucrătorii medicali. În contextul patologiilor diagnosticate, mecanizatorii suferă de osteocondroză, afecţiuni ale coloanei vertebrale, generate în principal de incomoditate în cabina vehiculului, din timpul reparaţiilor etc. Aproape la fel de frecvente sunt bronşitele, astmul bronşic, cauzate de trecerea aerului dintr-o încăpere în alta fără geamuri, fără alte obstacole.
După incidenţă urmează alergiile, iar lucrătorii medicali sunt cei care le contactează cel mai des, apoi tuberculoza şi hepatitele parenterale.
Cauze ale tăinuirii
De obicei, bolnavii depistaţi sunt cu o vechime în muncă de peste 15 ani, iar cazurile de îmbolnăvire profesională sunt ascunse din două cauze principale. Prima este că angajatul nu vrea să declare această problemă de teamă să nu-şi piardă sursa de întreţinere. Cealaltă este că angajatorul nu este interesat ca angajaţilor să le fie constatate boli profesionale, deoarece ar fi nevoit să suporte contribuţii financiare suplimentare.
O altă cauză este legată de calitatea examenelor medicale şi de atitudinea tuturor părţilor interesate în efectuarea acestora. Este ilustrativ faptul că, potrivit datelor statistice, în construcţii sunt circa 60 de mii de lucrători, dintre care doar circa două mii susţin examenele medicale, pe când restul se eschivează de la acestea, fără ca angajatorii să ia vreo atitudine, a subliniat Iurie Pânzaru.
Specialiştii Serviciului Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice au verificat în 2013 aproape 10,2 mii de unităţi industriale şi agricole.
Totodată, la aproximativ 1600 de obiective au fost efectuate controale de laborator privind factorii chimici ai aerului din zona de muncă, ale căror rezultate au arătat că 14,6 la sută dintre acestea nu corespund normelor sanitare.
De asemenea, specialiştii aceleiaşi structuri au examinat în 2013, cu ajutorul investigaţiilor instrumentale, circa 146 de mii de locuri de muncă, dintre care 8,7 la sută nu au fost conforme aceloraşi norme.
Datele serviciului respectiv denotă că mediul de muncă în care activează o treime din populaţia ţării noastre nu este favorabil şi afectează sănătatea angajaţilor.
Cadrul de reglementare
Iurie Pânzaru a mai precizat că, recent, a fost finalizată elaborarea Metodologiei de cercetare a bolilor profesionale, care a fost prezentată Ministerului Sănătăţii spre examinare şi expediere ulterioară diferitelor autorităţi publice pentru avizare. Totodată, a fost elaborat şi un proiect de hotărâre a Guvernului privind supravegherea sănătăţii persoanelor supuse acţiunii factorilor de risc profesional.
Un alt document important pentru ţara noastră este Convenţia 161 privind serviciile de sănătate la locul de muncă a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care în prezent este supusă procedurilor de ratificare.