16 iunie 2024
Chisinau
Social

Măsuri întreprinse de „SindASP” ca răspuns la pandemia de COVID-19

Loading
Social Măsuri întreprinse de „SindASP” ca răspuns la pandemia de COVID-19
Măsuri întreprinse de „SindASP” ca răspuns la pandemia de COVID-19
Vocea poporului

În condițiile pandemiei de Corona­virus, Federația „SindASP” și-a con­centrat eforturile și resursele pen­tru a acorda sprijin membrilor săi și a reacționa la solicitările din partea organizațiilor sindicale de susținere financiară, precum și de echipament de protecție.

Reprezentanții acestui sindicat de ra­mură au fost printre primii care au venit cu o reacție de răspuns la realitatea pandemi­că și efectele bruște ale acesteia, exprima­te prin creșterea numărului de infectați, în primul rând, din sistemul medical, a pre­cizat Vlad Canțîr, președintele Federației „SindASP”. În consecință, federația a decis să acorde susținere financiară medicilor din prima linie în lupta cu coronavirusul.

Totodată, în perioada de izolare la domi­ciliu, mulți dintre salariații din administrația publică de toate nivelurile au fost rugați să revină la locurile de muncă. Drept urmare, Federația „SindASP” a reacționat la solicită­rile membrilor de sindicat din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale, Inspecției Financiare, Administrației Naționale a Pe­nitenciarelor, Inspectoratului Național de Probațiune, Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Ministerului Finanțelor, dar și al azilurilor pentru adulți și copii cu deficiențe din Cocieri (Dubăsari), Brînzeni (Edineț), Bălți și din capitală. În aceste ca­zuri, au fost oferite măști și mănuși medi­cale, soluție dezinfectantă și viziere, după necesități.

 

Oferte pentru achiziții

În afară de aceasta, reprezentanții Fe-derației „SindASP” au intervenit recent cu o solicitare către președinții de asociații sindicale membre ale acestui sindicat de ramură să identifice prin raioane farmacii de unde să poată fi procurate, în caz de necesitate, mijloace de protecție contra COVID-19. Or, transportarea acestor echi­pamente ar dura mai mult și ar fi mai di­ficilă.

Vlad Canțîr a specificat că salariații membri din organizațiile afiliate „SindASP” s-au aflat în centrul unor focare de coro­navirus, unele chiar foarte crunte, care au izbucnit la Soroca, Ștefan Vodă, Sângerei, Edineț, Dubăsari, Criuleni, Glodeni. Ulterior, cele din Soroca și Edineț s-au manifestat în mod repetat.

În consecință, în rândul salariaților exis­tă o stare de tensiune și oamenii au nevoie de susținere prin mijloace sanitare, dar și financiară. Or, au existat multe cazuri de in­fectare, deoarece în primării, consiliile raio­nale, instituțiile centrale de stat sau servi­ciul vamal, funcționarii publici s-au aflat tot timpul în prima linie, contactând cu oame­nii și prestând servicii publice populației.

„În astfel de condiții, pentru noi, sin-dicaliștii, este foarte important ca protecția salariaților să fie asigurată la un nivel în­alt, inclusiv prin elementul de avertizare și preîntâmpinare a răspândirii infecției. Sala-riații e bine să știe exact cum trebuie să se protejeze și ce reguli să respecte”, a accen­tuat Vlad Canțîr.

 

Pentru noi este important ca protecția salariaților să fie la un nivel înalt

 

Măsurile luate pe plan local sunt co­ordonate și cu structurile sindicale din lume. Astfel, chiar zilele trecute, angajații Federației „SindASP”, dar și mai mulți președinți de asociații sindicale, au partici­pat la o conferință internațională online. În context, au fost discutate formele de pro­tejare și evitare a infectării cu noul corona­virus, dar au fost dezbătute și aspecte ce țin de recrutare pe perioada pandemiei.

După declanșarea pandemiei, activitatea federației s-a desfășurat o perioadă online, iar de aproximativ o lună, din birourile de lucru. Cu toți liderii sindicali se comunică doar online, printr-o rețea telefonică cor­porativă, și se acționează în corespundere cu realitățile și necesitățile la zi. Tot spriji­nul va fi acordat cât va dura pandemia și vor exista solicitări de susținere, a mai pre­cizat Vlad Canțîr.

Federația „SindASP” are 43 de asociații sindicale cu aproximativ 1200 de organizații primare și un efectiv de peste 29 de mii de membri.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand