În condițiile pandemiei de Coronavirus, Federația „SindASP” și-a concentrat eforturile și resursele pentru a acorda sprijin membrilor săi și a reacționa la solicitările din partea organizațiilor sindicale de susținere financiară, precum și de echipament de protecție.
Reprezentanții acestui sindicat de ramură au fost printre primii care au venit cu o reacție de răspuns la realitatea pandemică și efectele bruște ale acesteia, exprimate prin creșterea numărului de infectați, în primul rând, din sistemul medical, a precizat Vlad Canțîr, președintele Federației „SindASP”. În consecință, federația a decis să acorde susținere financiară medicilor din prima linie în lupta cu coronavirusul.
Totodată, în perioada de izolare la domiciliu, mulți dintre salariații din administrația publică de toate nivelurile au fost rugați să revină la locurile de muncă. Drept urmare, Federația „SindASP” a reacționat la solicitările membrilor de sindicat din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale, Inspecției Financiare, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Inspectoratului Național de Probațiune, Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Ministerului Finanțelor, dar și al azilurilor pentru adulți și copii cu deficiențe din Cocieri (Dubăsari), Brînzeni (Edineț), Bălți și din capitală. În aceste cazuri, au fost oferite măști și mănuși medicale, soluție dezinfectantă și viziere, după necesități.
Oferte pentru achiziții
În afară de aceasta, reprezentanții Fe-derației „SindASP” au intervenit recent cu o solicitare către președinții de asociații sindicale membre ale acestui sindicat de ramură să identifice prin raioane farmacii de unde să poată fi procurate, în caz de necesitate, mijloace de protecție contra COVID-19. Or, transportarea acestor echipamente ar dura mai mult și ar fi mai dificilă.
Vlad Canțîr a specificat că salariații membri din organizațiile afiliate „SindASP” s-au aflat în centrul unor focare de coronavirus, unele chiar foarte crunte, care au izbucnit la Soroca, Ștefan Vodă, Sângerei, Edineț, Dubăsari, Criuleni, Glodeni. Ulterior, cele din Soroca și Edineț s-au manifestat în mod repetat.
În consecință, în rândul salariaților există o stare de tensiune și oamenii au nevoie de susținere prin mijloace sanitare, dar și financiară. Or, au existat multe cazuri de infectare, deoarece în primării, consiliile raionale, instituțiile centrale de stat sau serviciul vamal, funcționarii publici s-au aflat tot timpul în prima linie, contactând cu oamenii și prestând servicii publice populației.
„În astfel de condiții, pentru noi, sin-dicaliștii, este foarte important ca protecția salariaților să fie asigurată la un nivel înalt, inclusiv prin elementul de avertizare și preîntâmpinare a răspândirii infecției. Sala-riații e bine să știe exact cum trebuie să se protejeze și ce reguli să respecte”, a accentuat Vlad Canțîr.
Pentru noi este important ca protecția salariaților să fie la un nivel înalt
Măsurile luate pe plan local sunt coordonate și cu structurile sindicale din lume. Astfel, chiar zilele trecute, angajații Federației „SindASP”, dar și mai mulți președinți de asociații sindicale, au participat la o conferință internațională online. În context, au fost discutate formele de protejare și evitare a infectării cu noul coronavirus, dar au fost dezbătute și aspecte ce țin de recrutare pe perioada pandemiei.
După declanșarea pandemiei, activitatea federației s-a desfășurat o perioadă online, iar de aproximativ o lună, din birourile de lucru. Cu toți liderii sindicali se comunică doar online, printr-o rețea telefonică corporativă, și se acționează în corespundere cu realitățile și necesitățile la zi. Tot sprijinul va fi acordat cât va dura pandemia și vor exista solicitări de susținere, a mai precizat Vlad Canțîr.
Federația „SindASP” are 43 de asociații sindicale cu aproximativ 1200 de organizații primare și un efectiv de peste 29 de mii de membri.