23 November 2024
Chisinau
Social

Măsuri de prevenire a răspândirii noului virus în sediile structurilor sindicale

Loading
Social Măsuri de prevenire a răspândirii noului virus în sediile structurilor sindicale
Măsuri de prevenire a răspândirii noului virus în sediile structurilor sindicale
asarva.org

Situaţia legată de apariţia şi perico­lul de răspândire în ţara noastră a noului virus Covid-19 a fost discuta­tă, marţi, la o şedinţă extraordinară a Comitetului Confederal al CNSM, în urma căreia s-a emis o hotărâre privind măsurile ce trebuie luate în acest scop.

„Acest virus este foarte agresiv şi s-a răspândit într-o serie de ţări ale lumii, iar focarul cel mai apropiat de noi este în Ita­lia. Cu părere de rău, avem deja cazuri con­firmate şi este necesar să fie create condiţii de izolare a celor infectaţi sau suspectaţi. Mai mult, angajaţilor medicali le este tea­mă să nu se molipsească”, a menţionat Oleg Budza, preşedintele CNSM.

Cel mai grav e că noul virus are mani­festări clinice în cazul a doar un procent dintre cei infectaţi, în timp ce restul nu au simptome pe toată durata perioadei de incubație de 14-20 de zile.

 

CNSM a decis să fie amânate acţiunile planificate cu participarea unui număr mare de oameni

 

În consecinţă, la recomandarea comisi­ei guvernamentale de resort, CNSM a de­cis să fie amânate acţiunile planificate cu participarea unui număr mare de oameni. Este vorba, în primul rând, de descinderile şi întrunirile în teritoriu, la care se adună peste 40-50 de persoane.

Or, există conaţionali de-ai noştri care vin, în special, din Italia şi nu se ştie cu cine au contactat ei acolo. Aceasta prezintă pe­ricol pentru ţara noastră, care nu este pre­gătită pentru o astfel de provocare. Drept argument serveşte faptul că, în primul caz confirmat, femeia infectată a fost plimbată de la un spital la altul fără vreo boxă, izola­re sau protecţie specială.

Totodată, în prezent este o perioadă di­ficilă, pentru că sunt desfăşurate adunări de dare de seamă şi alegeri în cadrul sin­dicatelor de ramură, care se pregătesc de congrese. În caz de necesitate, aceste ac­ţiuni vor fi suspendate. La expirarea man­datului, persoanele cu funcţii elective îşi vor putea exercita în continuare manda­tul, din raţionamente de situaţie excepţio-nală.

De asemenea, acţiunea preconizată pentru 28 aprilie de comemorare a victi­melor accidentelor de muncă va avea loc sub formă de acordare a unor ajutoare familiilor celor decedaţi, dar fără adunare solemnă. Şi deplasările peste hotare sunt suspendate.

Comunicarea cu sindicaliştii din teritorii se va face de la distanţă, fiind preconizată şi o conferinţă audio de informare, pen­tru ca şi acolo să se dea dovadă de pru­denţă maximă. Măsuri de prevenire sunt întreprinse și în sanatoriile gestionate de CNSM. La sosire, cei care vin în aceste sta­ţiuni vor fi supuşi unor controale privind temperatura corpului, simptomele posibi­le de Coronavirus.

Şi la Institutul Muncii vor fi limitate ac­tivităţile planificate, pentru a fi prevenit riscul de infectare cu acest virus. Și în Casa sindicatelor au fost luate unele măsuri de precauție legate de vizitatori şi de sigu­ranţa celor care vin la serviciu.

Oleg Budza a mai precizat că în ţara noastră va fi introdusă prin lege răspun­derea penală pentru cei care se eschivează de la carantină şi expun pe alţii riscului de infectare cu noul virus.

 

Sfaturile specialistului

Noul virus este molipsitor şi se mani­festă foarte agresiv, a subliniat Victoria Artene, şefa Punctului medical al CNSM. Ca măsuri de profilaxie, se recomandă in­formarea de către sindicatele de ramură a angajaţilor privind acțiunile de protecţie la serviciu, dar şi acasă.

Totodată, la intrarea în Casa sindicatelor, atât lucrătorilor, cât şi vizitatorilor, le sunt puse la dispoziţie soluţii dezinfectante. Cele mai recomandate sunt şerveţelele pe bază de alcool, la care este sensibil acest virus. Rămâne a fi valabilă şi vechea meto­dă de aplicare a unguentului oxolinic.

Specialiştii susţin că această gripă poate fi tratată cu remedii antivirale, dacă sunt administrate de la primele simpto­me. Nu este recomandat autotratamentul. Alte măsuri sunt aerisirea frecventă a bi­rourilor, practicarea unui mod de viaţă sănătos, alimentarea cu produse boga­te în vitamine, consumul de zmeură,  lă­mâie, ceai de măceş, ceapă şi usturoi. La necesitate, trebuie folosite măşti de pro­tecţie.

 

Sindicaliştii au solicitat echiparea la maximum a lucrătorilor medicali

 

Noul virus se transmite pe cale aeroge­nă şi prin contact cu persoanele infectate, iar din această cauză, este un pericol foar­te mare de răspândire rapidă, a menţionat Aurel Popovici, preşedintele Sindicatului „Sănătatea”. Savanţii ar avea nevoie de cel puţin 1-1,5 ani pentru a obţine un vaccin contra acestui virus.

Noul virus se manifestă cel mai agresiv la persoanele cu deficit imunitar sau cu di­ferite maladii cronice prin intoxicarea or­ganismului uman şi agravarea bolilor con­comitente – diabet, obezitate, insuficienţă pulmonară sau cardiacă.

Izolarea este cel mai eficient mecanism de prevenire a unei pandemii.

Cât priveşte personalul medical, sin­dicaliştii au solicitat factorilor ministeriali echiparea la nivel maxim a angajaţilor din sistemul de sănătate care intră în contact cu persoanele infectate, a mai specificat Aurel Popovici.

Textul hotărârii emise de CNSM în legă­tură cu pericolul de răspândire a Corona­virusului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand