Odată cu agravarea situației din cauza epidemiei de coronavirus, dar și pentru a-și proteja angajații, mai multe întreprinderi și oameni de afaceri au decis să reducă cât mai mult apariția angajaților lor în locurile publice și să transfere o parte din activități de birou la distanță.
Pentru aceasta însă se impunea modificarea Codului muncii în sensul că urmează să fie reglementat modul de desfășurare a raporturilor de muncă la distanță. Un astfel de proiect a fost deja definitivat și supus, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Pro-tecției Sociale (MMPS), dezbaterilor publice.
Astfel, alături de alte articole, proiectul de lege prevede completarea art. 73 din Codului muncii cu un alineat nou, în care este prevăzută posibilitatea ca, în ca-
zul imposibilității prestării de către salariat a muncii la locul de lucru organizat de angajator și în scopul protejării securității și sănătății salariatului în perioada stării de urgenţă, a calamităţilor naturale sau tehnogene, epidemiilor, pandemiilor, angajatorul să dispună unilateral schimbarea temporară a locului de lucru al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță.
Nu s-a ținut cont de propunerea CNSM
Propunerea Confederației Na-ționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), de care nu s-a ținut însă cont la definitivarea proiectului de lege, a constat în faptul ca angajatorul să prevadă această posibilitate, dar fără operarea modificărilor respective în contractul individual de muncă. Mai mult, ordinul (dispoziția, decizia, hotărârea) să se comunice salariatului în timp util, inclusiv prin mijloace electronice.
„Or, emiterea de către angajator a ordinului (dispoziției, deciziei, hotărârii) privind schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu, fără a se consulta cu salariatul, o considerăm inadecvată și chiar abuzivă”, se menționează în avizul oficial al CNSM trimis pe adresa MMPS.
Angajatul, dezavantajat
Mai mult decât atât, potrivit CNSM, „obligația angajatorului privind consultarea salariaților prin intermediul reprezentanților lor, inclusiv în situațiile privind securitatea și sănătatea salariatului, este prevăzută și de art. 421 (Informarea și consultarea sala-riaților) din Codul muncii, care are la bază Directiva 2002/14/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 martie”, se mai precizează în avizul CNSM.
Totodată, trebuie menționat că, prin propunerea expusă, nu se afectează dreptul angajatorului la emiterea ordinului privind schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu. „Acesta are drept scop excluderea situațiilor în care salariatul să fie impus să presteze munca la domiciliu, neavând această posibilitate, iar angajatorul nici să nu cunoască acest fapt”, conchide CNSM în avizul trimis către MSMPS.
După ce va fi supus dezbaterilor publice, documentul va fi definitivat și expediat comisiilor parlamentare pentru avizare, după care Parlamentului spre aprobare. Sergiu Sainciuc, vicepreședinte alCNSM, a relevat pentru „Vocea poporului” că sindicatele vor insista ca modificările propuse de CNSM să fie luate în calcul la aprobarea respectivului proiect de lege.