22 iunie 2024
Chisinau
Social

Lucrătorii medicali vor ridica salarii mai mari din noiembrie curent

Loading
Social Lucrătorii medicali vor ridica salarii mai mari din noiembrie curent
Lucrătorii medicali vor ridica salarii mai mari din noiembrie curent
thestatesman.com

În luna noiembrie, lucrătorii me­dicali vor primi salarii mai mari, după ce Guvernul a operat modi­ficări la Regulamentul privind sa­larizarea angajaților din instituțiile medicale publice. Astfel, medicii vor ridica salarii cu 10% mai mari, directorilor și vicedirectorilor li se va adăuga 5,5%. Salariile vor fi ma­jorate în mod diferențiat.

Conform deciziei Guvernului,  un medic de familie va avea un salariu între 12600 și 14850 de lei, în funcție de vechime, iar un specialist antrenat în servicii cu risc sporit (ftiziopneumologie, HIV/SIDA, morfopa­tologie, nucleară etc.) va ridica un salariu între 16130 și 18150 de lei, în funcție de vechimea în specialitate.

Asistenții medicali vor primi salarii de la 7460 de lei la 11050 de lei, în funcție de complexitatea serviciilor prestate și de vechimea în muncă. De majorări de salarii va beneficia și personalul de îngrijire, precum și cel administrativ-gospodăresc. Aceștia vor avea salarii între 4220 și 10000 de lei.

Regulamentul stabilește și majorări de salarii pentru specialiștii cu funcții de conducere. Salariile de funcție pentru personalul de conducere din instituțiile medico-sanitare publice variază între 13540 de lei pentru un director, medic-șef sau șef de instituție medicală cu un buget anual mai mic de cinci milioane de lei și 27060 pentru administrarea unei instituții cu un buget anual mai mare de 250 de mi­lioane de lei.

Deși autoritățile speră că prin această acțiune vor atrage tineri specialiști în sis­tem și îi vor menține pe cei care deja ac­tivează, sindicatele susțin că e prea puțin și că, din cauza inflației pronunțate din ultimul an, salariile angajaților vor fi de fapt mai mici comparativ cu cele de acum un an.

 

Majorări diferențiate de lefuri

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Guvern, medicii specialiști de profil chirurgical care operează, medicii endoscopiști, medicii anesteziologi și reanimatologi, dar și alți medici specialiști și farmaciști cu aceeași calificare din instituțiile de nivel raional, se vor bucura de o creștere mai mare a salariilor, com­parativ cu colegii lor din instituțiile repu­blicane, municipale și regionale. Autorii inițiativei explică aceste diferențe de majo­rare prin excluderea inechității dintre me­dicii care activează în instituțiile de nivel raional și medicii care prestează servicii în instituții de nivel republican, municipal și regional.

Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a declarat într-un interviu că majorarea e prea neînsemnată și că nu e la un nivel decent de aprecie­re a muncii lucrătorilor medicali. Liderul sindical mai susține că această majora­re de salarii nu are capacitatea de a opri exodul și lucrătorii medicali vor continua să părăsească sistemul moldovenesc și să plece să lucreze în țările vecine, unde mun­ca medicului e mult mai apreciată. Aurel Popovici susține că majorarea ar trebui să fie de cel puțin 30 la sută, cam la nivelul inflației.

 

 

Caravana de instruire a Federației Sindicale „Sănătatea”

Federația Sindicală „Sănătatea” și-a intensificat instruirile în teritoriu.

În a doua jumătate a lunii octombrie, reprezentanții instituțiilor medico-sanitare publice din raionul Ialoveni și ai IMSP Institutul de Neurologice și Neurochirurgie „Diomid Gherman” s-au întâlnit cu conducerea FSSM, în con­textul Campaniei de promovare „Contractul colectiv de muncă eficient – loc de muncă decent!”.

facebook.com

Apoi, Campania de promovare „Contractul colectiv de muncă eficient – loc de muncă decent!” a continuat la Spitalul raional din Sângerei. Cei prezenți au aflat informații noi, au împărtășit opinii și au povestit despre problemele care apar în procesul de negociere a contractului colectiv.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand