Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat testarea lucrătorilor medicali la locul de muncă. Astfel, reprezentanții ministerului au venit cu un răspuns la demersul Federației Sindicale „Sănătatea”, prin care a fost solicitată examinarea posibilității de a testa personalul medical la virusul Covid-19 în mod prioritar și direct la locul de muncă.
Oficialii au menționat, drept răspuns, că, în urma apelului adresat de Federația „Sănătatea”, a fost modificată anexa nr.1 la ordinul 784/2020 „Criterii suplimentare pentru detectarea Coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2”. Astfel, compartimentul Notă din anexa nr.1 a fost completat cu subpunctul 4) cu următorul cuprins: „4) Lucrătorii medicali cu simptome și contact epidemiologic pot fi testați pentru detectarea coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2 inclusiv la locul de muncă”.
Totodată, este în derulare vaccinarea populației împotriva gripei sezoniere. Primii au fost vaccinați lucrătorii medicali. Iar din cele 100.000 de doze de vaccin antigripal care au ajuns săptămâna trecută în Republica Moldova, vor fi vaccinați și cetățenii care fac parte din grupurile de risc.
85.000 doze de vaccin, în valoare estimativă de 550 de mii de dolari, au fost donate țării noastre de către Centrul pentru Vaccinuri Echitate (CVE – Task Force for Global Health) din SUA, prin intermediul UNICEF, în baza prevederilor Memorandumului semnat între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și CVE. Totodată, ministerul de resort a achiziționat suplimentar 15.000 de doze de vaccin antigripal din fondul de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, de asemenea, prin intermediul UNICEF, în valoare de 83 de mii de dolari.
Vaccinurile antigripale sunt certificate de Organizația Mondială a Sănătății și urmează a fi distribuite instituțiilor medicale primare, care vor organiza procesul de imunizare a persoanelor din grupurile de risc.
De vaccinuri vor beneficia în mod prioritar bolnavii cronici, gravidele, copiii din orfelinate, bătrânii din aziluri, lucrătorii medicali, angajații structurilor de forță (polițiștii, carabinierii, angajații Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale etc.), ai instituțiilor de asistență socială, dar și alte categorii de persoane, la recomandarea medicilor de familie.
În total, au fost distribuite 200.000 doze de vaccin pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere.